torsdag 30 juni 2022

Fel att tvinga på pensionärer Astra Zenica

Region Stockholm tvingade alla över 65 år att acceptera Astra Zenica.
De som vägrade blev utan vaccin. 

Jag skrev om det här: 
  • Det cyniska med Astra Zenicas vaccin hittar du här (29 april)
  • Tag bort AZ-vaccinet så kommer folk tillbaka hittar du här (3 maj)
  • Nytt dödsfall! Stoppa Astra Zenicas vaccin hittar du här (8 maj)
  • Norska experter avråder från Astra Zenica och Janssen hittar du här (11 maj)
  • Mera om vaccin hittar du här (6 juli)

Och jag fick rätt. Himla tur!

Dagens medicin

JO kritiserar Region Stockholm för vaccinbeslut
Publicerad: 15 juni 2022, 11:33

Det var fel att neka patienter över 65 år att välja annat vaccin än Astra Zenecas, menar JO.

Personer över 65 år i Region Stockholm som tackade nej till Astra Zenecas vaccin mot covid-19 fick veta att de inte skulle erbjudas något annat vaccin. Justitieombudsmannen (JO) fick in drygt 20 anmälningar mot regionen efter beslutet.
Chefsjustitieombudsmannen riktar nu kritik mot Region Stockholm för beslutet, och menar att det strider mot både hälso- och sjukvårdslagen och patientlagen.
Enligt dessa lagar kan en patient välja det alternativ hen föredrar, när det finns flera behandlingsalternativ som står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. I det här fallet bör vaccination omfattas av begreppet behandlingsalternativ, anser JO.
TT

SvT



JO kritiserar Region Stockholm om Astra Zeneca-vaccin
PUBLICERAD 14 JUNI 2022
Förra året gick Region Stockholm ut med information om att den som tackade nej till Astra Zenecas covidvaccin inte skulle erbjudas annat vaccin. Nu får Regionen kritik av JO, Justitieombudsmannen, då det anses bryta mot hälso- och sjukvårdslagen.
Det var i april 2021 som patientgruppen 65 år eller äldre informerades om att man inte skulle erbjudas ett alternativt vaccinmärke om man tackade nej till Astra Zenecas vaccin.
Enligt JO visar utredningen att regionen inte tagit hänsyn till hälso- och sjukvårdslagen som ger en patient rätt att välja det behandlingsalternativ som han eller hon föredrar. I JO-beslutet skriver man därför att ”Regionen därmed inte kan undgå viss kritik”.
JO-beslutet kommer nu användas i regeringens särskilda utredning som ska se över smittskyddslagen inför framtida pandemier.
SVT har sökt Region Stockholm för en kommentar.

Senioren
JO: Fel att enbart erbjuda Astra Zenecas vaccin till 65-plussare

Justitieombudsmannen (JO) riktar kritik mot Region Stockholms beslut att enbart erbjuda Astra Zenecas vaccin till personer över 65 år.

Jan Hagberg
PUBLICERAD 2022-06-14

Det meddelar JO i ett beslut på tisdagen.
Senioren har tidigare skrivit om Region Stockholms beslut i april 2021 att enbart erbjuda Astra Zenecas vaccin till personer över 65 år. Det kan du läsa här.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer var att Astra Zenecas vaccin bara skulle erbjudas till personer över 65 år men att det var fritt fram för 65-plussare att ta de andra vaccinen Pfizer eller Moderna. Region Stockholm skrev dock i ett pressmeddelande att om du tackar nej till Astra Zenecas vaccin kommer du inte att erbjudas något annat.

Det är det som kritiken riktar sig mot och JO fick också ta emot drygt 20 anmälningar mot Region Stockholm i ärendet.
”Inte beaktat den aktuella regleringen”

JO skriver bland annat så här i sitt beslut:

”Regleringen i hälso- och sjukvårdslagen och patientlagen ger en möjlighet för en patient att, när det finns flera behandlingsalternativ som står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet, välja det alternativ som han eller hon föredrar. ChefsJO uttalar att enligt hans mening bör vaccination omfattas av begreppet behandlingsalternativ i detta avseenede.

Enligt chefsJO visar utredningen att regionen inte i tillräcklig utsträckning har beaktat den aktuella regleringen i patientlagen och hälso- och sjukvårdslagen eller de grunläggande principerna på området vid vaccinationsinriktningen för den aktuella persongruppen. Inte minst den information som regionen publicerade ger uttryck för detta förhållande. Regionen kan därför inte undgå viss kritik”
Uttalar sig inte om medicinska bedömningar

I sin bedömning skriver chefsJO Erik Nymansson att JO inte brukar uttala sig om medicinska bedömningar och behandlingar utan att han inriktar granskningen på hur regionens eventuella vaccinationshantering har förhållit sig till hälso- och sjukvårdslagstiftningen.

Så här skriver han vidare:

”Regionen har anfört att inriktningen inte nämner något om ett förbud mot att personer över 65 år vaccineras med andra vacciner än Astra Zenecas. Av informationen framgår dock att det var just detta vaccin som skulle ges till personer i den åldern och att enskilda inte kunde räkna med att få annat vaccin. Enligt min mening kan informationen knappast tolkas på annat sätt än att den berörda persongruppen uteslutande skulle erbjudas Astra Zenecas vaccin. De klagomål som kommit in till JO i frågan visar också att många har tolkat informationen på detta sätt.”

3 kommentarer:

  1. De drabbade borde åtminstone få lika många aktier i bolaget som de fått sprutor ...

    SvaraRadera
  2. Vad konstigt. Jag var 66 åt 2021, jag bor i Stockholmsregionen, jag vaccinerades två gånger med några månaders mellanrum, på en vaccinbuss. Där visade det sig att det enda vaccinet jag (och uppenbarligen alla som kom dit) kunde få var Pfizer. När jag första gången frågade om det var det enda man kunde få blev jag utskälld,
    .

    SvaraRadera
  3. Hej Erik! Om jag minns rätt nu så fick de flesta Pfizer i början. Då sades AZ vara farligt för äldre. Sedan svängde de helt och det blev bara AZ för oss. Jag följde det där ganska noga och vägrade AZ vilket innebar att jag fick vänta ett halvår i isolering på vaccinering. Men jag lever isolerat så det gjorde inte så mycket. Nu har jag fått fyra. Jag skrev mycket om det här när det begav sig. Jag gissar att du hittar det under "Corona". Må bäst!

    SvaraRadera