tisdag 11 maj 2021

Norska experter avråder från Astra Zeneca och Janssen

Dagens Nyheter

Norsk expertgrupp avråder användning av Astra Zenecas och Janssens covidvaccin

Norges hälsominister Bent Høie. Foto: Stian Lysberg Solum/TT

En expertgrupp har undersökt om de båda vektorvaccinen från Astra Zeneca och Janssen ska ingå i det norska vaccinprogrammet. På måndagen presenterades slutsatsen 
- de båda vaccinen bör inte ingå. 
Däremot kan de fortsätta erbjudas på frivillig basis.

Expertgruppen tillsattes av den norska regeringen tidigare i våras efter larm från flera länder om den allvarliga men sällsynta biverkningen med blodproppar efter vaccin med såväl Astra Zeneca som Janssen, vilka båda är så kallade vektorvaccin.

Hälsominister Bent Høie beslutade även att pausa vaccineringen med Astra Zeneca den 15 april som då hade pågått i en månad. Även Janssens vaccin, som ännu inte hade tagits i bruk, blev satt på paus. Eftersom den inte har använts i Norge har expertgruppen utvärderat amerikansk data från Janssen.

På måndagen lade 
expertgruppen fram sin rapport. Där avråder man från användning av de båda vaccinen.

– Vi anser att vektorvacciner inte ska användas i det allmänna vaccinationsprogrammet, säger expertgruppens projektledare Lars Voland på en pressträff.

Enligt Voland finns det mindre dokumentation gällande Janssens vilket troligen innebär en underrapportering av antalet fall av biverkningar från det vaccinet.

Expertgruppen har inte hittat några indikationer på att kunna se vem som kan drabbas av den allvarliga biverkningen, varken före eller efter att personen har fått dosen. Det går heller inte att se någon ökad risk vad gäller ålder eller kön.

Den norska folkhälsomyndigheten FHI har samma uppfattning som expertgruppen om att vektorvaccin inte ska användas i det nationella programmet. Både expertgruppen och FHI anser dock att man kan fortsätta erbjuda de båda vaccinen på frivillig basis.

FHI föreslår också att de bör byggas upp ett beredskapslager med de vaccin från Janssen som man hittills har fått om det uppstår brist i leveranserna av mRNa vaccin från Pfizer och Moderna.

Att utesluta de två vaccinen innebär en försening på två, tre veckor i vaccinationstakten i Norge. Men FHI beräknar ändå att alla från 18 år och uppåt i befolkningen ska ha fått erbjudande om en första dos sista veckan i juli.

Expertgruppen anser 
att åldersgruppen 18-25 år bör prioriteras i vaccinationsprogrammet eftersom de generellt har många sociala kontakter och rör sig mycket i ute i samhället.

Hälsominister Bent Høie underströk att vaccineringen är viktig för att få ner smittalen och att landet ska kunna öppna upp igen.

Vaccinen är vägen ut ur den här pandemin och har vänt upp och ner på vår vardag, säger han på pressträffen.

Tyskland går däremot i motsatt riktning. På måndagen meddelade hälsominister Jens Spahn att landet kommer erbjuda alla vuxna Janssens vaccin, skriver Reuters.

Beslutet ligger i linje med förra veckans besked om att upphäva restriktionerna för AstraZeneca-vaccinet. Det har öronmärkts för personer över 60 år.

Enligt Jens Spahn kommer runt 10 miljoner doser av Janssens vaccin levereras till Tyskland i slutet av juni, och med den mängden vaccin var det vettigast att låta fler vaccinera sig.


Astra Zenecas vaccin

29 januari i år (2021) godkändes Astra Zenecas vaccin i EU.

2 februari rekommenderade Folkhälsomyndigheten att vaccinet inte ska ges till personer som är 65 år och äldre. Skälet är att det saknas kunskap om hur vaccinet skyddar äldre.

4 mars rekommenderade Folkhälsomyndigheten att vaccinet ska ges även till personer som är 65 år och äldre.

16 mars pausade Sverige alla vaccinationer med vaccinet efter rapporter om misstänkta biverkningar.

25 mars gav Folkhälsomyndigheten beskedet om att vaccinationerna ska återupptas igen. Men det är bara de som är 65 år och äldre som får ta vaccinet.

4 kommentarer:

  1. Om jag läste någon artikel i DN igår rätt så kan samma slutsatser om vaccinet
    leda till helt olika vaccinationsstrategier i olika länder ...

    SvaraRadera
  2. Tidningen Sydkusten
    https://www.sydkusten.es/engine.php?sectionId=11&articleId=32644
    28 maj 2021

    Majoritet väljer AstraZeneca
    Publicerad 2021-05-28 07:00
    SPANIEN RIKS De allra flesta av dem under 60 år som fått välja att ta sin andra dos med antingen AstraZeneca eller Pfizer, har valt det förstnämnda.
    Det rör sig framför allt om yrkesgrupper som betraktas som essentiella, som även i yngre åldersgrupper påbörjade sin vaccinering under tidig vår med AstraZenecas preparat. Efter rapporter om allvarliga biverkningar i form av tromboser, bland några yngre, stoppades vaccineringen med preparatet och det var länge oklart om vad som skulle ske med den andra dosen.

    Till slut beslutades så sent som 18 maj att de redan vaccinerade under 60 år skulle ges en andra dos med Pfizer, men att regionerna fick lov att erbjuda AstraZeneca till dem som så önskade. Regeringens lösning med en kombination av de två läkemedlen har inte alls mottagits som förväntat. Endast en minoritet har hittills valt detta alternativ.

    Faktum är dock att de som väljer även andra dosen med AstraZeneca följer den europeiska läkemedelsmyndighetens rekommendationer. Det skriver tidningen El País.

    Statistiken är fortfaranden preliminär, då det än så länge är få regioner som på allvar kommit igång med att ge andra dosen till just denna grupp. Men tendensen är så här långt tydlig. I Murciaregionen, där den andra injektionen startade 25 maj, har exempelvis 90 procent av 5.000 personer valt att fortsätta med AstraZeneca. Detta trots att de måste signera ett skriftligt samtycke.

    Regionalstyret i Galicien har låtit genomföra en telefonenkät med berörda och så här långt har 87 procent uppgivit att de föredrar även sin andra dos med AstraZeneca. Även i Andalusien har processen inletts i veckan och enligt hälsovårdsmyndigheten är det i princip samtliga som väljer att repetera med AstraZeneca, närmare bestämt 99 procent.

    SvaraRadera
  3. Expressen 28 maj 2021
    FORSKARE: DÄRFÖR UPPSTÅR BLODPROPPAR AV VACCINEN
    https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/forskare-darfor-uppstar-blodproppar-av-vaccinen/


    Den omtalade men mycket sällsynta biverkningen av Astra Zenecas och Janssens vaccin har väckt oro runtom i världen.

    Nu säger sig tyska forskare ha svaret på varför vissa drabbas av blodproppar.

    Text Jennifer Snårbacka
    Dela

    Kopiera länk
    Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

    Blodproppar av coronavaccinen av Astra Zeneca och Janssen, som i USA marknadsförs som Johnson & Johnson, har förekommit på håll runtom i världen. Enligt WHO får 1 av 100 000 biverkningen, som till och med lett till dödsfall.

    Nu säger sig tyska forskare ha svaret på varför den ovanliga biverkningen sker, enligt en ny studie. Studien är en så kallad ”pre-print”-studie, som än så länge inte har expertgranskats.

    Rolf Marschalek, professor vid Goethe University, berättar för Financial Times att anledningen till att vaccinerna har orsakat dessa problem beror på att de är vektorvacciner med adenovirus.

    Både Janssens och Astra Zenecas vaccin kombinerar gener från coronaviruset med gener från adenoviruset – som orsakar en vanlig förkylning – för att trigga en immunrespons i kroppen.

    SÅ HAR VACCINEN FÖRDELATS I SVERIGE
    Fram till mitten av maj hade Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 givits till cirka 2,4 miljoner svenskar.

    696 000 personer har fått Astra Zenecas vaccin, medan Modernas vaccin givits till 274 000 personer.

    Källa: TT

    Tas upp av kärnan
    Förkylningsviruset har manipulerats så det inte gör den vaccinerade sjuk.

    Tanken är att förkylningsviruset ska spjälkas upp i cellen och utlösa antikroppar. Problemet är att vektorvaccinen tas upp i kärnan av våra celler – där genetiskt material lagras – i stället för dem omgivande cytosolvätskan.

    Enligt forskarna triggar det här immunresponsen. Då börjar kroppen överproducera antikroppar för att bekämpa viruset – vilket leder till att blodproppar bildas.

    I synnerhet har vaccinerna orsakat ett sällsynt tillstånd som blockerar hjärnan från att dränera blod, vilket kan orsaka blödningar.

    Godkänt i Sverige för 65-plussare
    Blodpropparna har i synnerhet observerats bland kvinnor under 60 år, enligt Läkemedelsverket. Därför rekommenderar FHM nu bara vektorvaccinen för personer som är 65 och äldre.

    Pfizer och Moderna-vaccinerna använder modernare så kallad MRNA-teknologi, då cellkärnan inte påverkas.

    – Janssen försöker optimera sitt vaccin nu. Med den data vi har nu kan vi berätta för företagen hur man manipulerar dessa sekvenser och kodar spikproteinet på ett sätt så att oavsiktliga biverkningar inte sker.

    SvaraRadera
  4. KVÄLLSPOSTEN 30 APRIL 2021
    STAFFAN, 70, KAN HA FÅTT BLODPROPPAR AV VACCINET

    Staffan Malmgren behandlas nu för den ovanliga, misstänkta biverkningen av Astra Zenecas vaccin.

    Han märkte knappt själv att han fick blodpropp i båda lungorna – sedan sjönk antalet blodplättar.

    ”Jag har ju aldrig legat på sjukhus under mina 70 år men ser ju nu hur proffsiga dom är, framför allt när det är så här allvarligt”, skriver han i ett sms till Expressen.

    Egentligen skulle familjen fira Staffans och hustrun Titti Malmgrens 70-årsdagar i Skanör i veckan.

    ”Fira ändå så skålar jag med slangen”, hälsar han nu i stället från sjukhussängen på Skånes universitetssjukhus i Malmö, där han vårdas med dropp och syrgas efter att ha fått både blodproppar och låga nivåer av blodplättar.

    Den 12 april fick han Astra Zenecas vaccin. En vecka senare kände han sig lite flåsig när han arbetade i trädgården. Sedan blev han tröttare och fick ett tryck över bröstet.

    Den 27 april sökte han vård på vårdcentralen. Personalen sa att han måste åka in akut, eftersom han var så andfådd.

    Dubbla blodproppar i båda lungorna
    – De gjorde verkligen en helkoll. Tog coronatest, EKG och prostataprover. Sedan såg de ganska snabbt på röntgen att han hade dubbla blodproppar i båda lungorna. Och eftersom han vaccinerats började de titta mer på det, berättar dottern Therése Modig.

    På sjukhuset fick Staffan hög feber. Sedan visade tester att han hade väldigt låga nivåer av blodplättar, med ett värde på 30 i stället för normala 150.

    ”Läkaren sa för en stund sedan att det har varit väldigt allvarligt för mig men att dom nu tycker sig ha koll på läget och hoppas på hemskrivning nästa vecka. Bara plättarna ökar och andningen fungerar utan syrgas”, skriver Staffan Malmgren.

    Vill informera andra om symtomen
    Läkemedelsverket uttalar sig inte om specifika fall, men bekräftar att de fått in ett nytt fall av den misstänkta blodbiverkningen hos en man i 70-årsåldern. Skånes universitetssjukhus uppger att de anmält ett missänkt fall med koppling till Astra Zenecas vaccin till myndigheten.

    Familjen vill berätta för att få andra att söka vård om man känner sig hängig efter vaccinationen. De tycker inte att det informerats tillräckligt mycket om symtom på blodpropp, som trötthet och andnöd.

    – Om man till exempel hör att risken är större att dö i ett blixtnedslag än att få den här biverkningen, när man är anhörig så känner man mer ”sluta, ta det på allvar”. Om det blir konstaterat att det handlar om Astra Zeneca så vill man ändå att företaget tar ansvar och ger svar. De är ytterst ansvariga tycker jag, säger Therése Modig.

    Det ser ut att gå åt rätt håll för Staffan Malmgren, men familjen är fortsatt orolig.

    Själv har Staffan fått höra att medicinen han får, som ska öka blodplättarna, kostar 26 000 kronor per flaska.

    ”Får se om den här dyra drinken fixar det”, skriver han skämtsamt.

    SYMTOM PÅ BLODPROPP
    Blodproppar kan vandra från en kroppsdel till en annan.

    Symtom på blodpropp i lungan kan bland annat vara:
    • Andnöd, hosta, håll i sidan.

    • Plötsligt ont i bröstet eller bak i ryggen.

    • Tröttare än vanligt, och sämre ork.

    Symtom på en blodpropp i benen kan bland annat vara:

    • Ena vaden eller benet svullnar och blir varmt, ibland kan det rodna.

    • Vaden kan vara öm och spänd. Värk i benet eller vaden, framför allt när du går.

    • Ytliga blodkärl på benet kan synas tydligare.

    MISSTÄNKTA BIVERKNINGEN
    Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utreder en möjlig koppling av covid‍-‍19-‍‍vaccinet Vaxzevria (Astra Zeneca) till mycket sällsynta fall av blodpropp i kombination med låga halter av blodplättar.

    I Sverige har totalt sex sådana misstänkta fall rapporterats in hittills.

    Det handlar om tre konstaterade dödsfall och tre fall där personerna har tillfrisknat. Det handlar om fyra kvinnor – och två fall med män som rapporterats till Läkemedelsverket på torsdagen och fredagen.

    SvaraRadera