söndag 16 maj 2021

Människan är den största enskilda faktorn som omöjliggör kärnkraft...

Svt Nyheter



1 min– Den långsiktiga säkerheten bygger på att rätt avfall placeras i rätt slutförvar, säger Peter Selting, säkerhetschef på Svensk kärnbränslehantering, SKB.

Radioaktivt avfall misstänks vara felplacerat i Forsmark

UPPDATERAD IDAG 09:54PUBLICERAD IDAG 06:38

2 800 tunnor med radioaktivt avfall misstänks förvaras felaktigt på ett lager i Forsmark. För att säkerställa att innehållet inte skadar människor eller miljö måste tunnorna nu granskas och placeras om, men vem som ska bekosta arbetet är fortfarande oklart.

60 meter under Östersjöns botten i Forsmark ligger slutförvaret för låg och medelaktiva kärnavfall. I förvaret finns över 30 000 kubikmeter radioaktivt avfall.

Efter en inventering misstänker nu Svensk kärnbränslehantering att flera tusen tunnor i lagret kan innehålla farligt radioaktivt innehåll som egentligen inte får vara där.

– Den långsiktiga säkerheten bygger på att rätt avfall placeras i rätt slutförvar, säger Peter Selting, säkerhetschef på Svensk kärnbränslehantering, SKB.
Oklart vem som ska betala

I tunnorna finns historiskt avfall från 70- och 80-talen. Det kommer bland annat från sjukvården, försvaret och industrin. Innehållet utgör inget hot mot människor eller natur i dag, men skulle kunna göra det på sikt om det placeras fel.

Nu måste tunnorna tas upp och granskas, en kostsam och mycket tidskrävande åtgärd.
– Det pågår diskussioner om hur kostnaden ska fördelas mellan parterna, jag vill inte föregripa den diskussionen.
Ingen oro för mer felplacerat avfall

Peter Selting känner ingen oro för att det kan finnas mer felplacerat avfall i förvaret.
– Vi har inga indikationer på att det finns historiskt avfall som vi skulle ha motsvarande bekymmer med, säger han.

Vilka kontrollåtgärder sätter ni in för att säkerställa det?
– Vi har ju våra processer där vi på något sätt säkerställer att avfallet uppfyller de specifikationer som vi har, säger Peter Selting.




30 sek”Det här är ett exempel på hur otroligt allvarligt det kan bli när man inte tar hand om ett livsfarligt avfall på ett bra sätt, säger miljöminister Per Bolund (MP). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Miljöministern om det felplacerade radioaktiva avfallet: ”Har hanterats på ett ansvarslöst sätt”

UPPDATERAD IDAG 09:57PUBLICERAD IDAG 06:38

De 2800 tunnorna med radioaktivt avfall som misstänks stå felplacerade i Forsmark får miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) att se rött. Nu ger regeringen Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att utreda situationen.

Per Bolund är starkt kritisk till att ett stort antal tunnor med historiskt avfall från 70- och 80-talet misstänks ha stått felplacerade på ett lager i Forsmark.
– Det här är ett exempel på hur otroligt allvarligt det kan bli när man inte tar hand om ett livsfarligt avfall på ett bra sätt, säger han.

Hör hela Bolunds kommentar kring situationen med det radioaktiva avfallet i videospelaren ovan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar