tisdag 6 juli 2021

Mera om vaccin...

 Marcus Oscarsson


JUST NU: Stor förändring i Pfizers effektivitet mot viruset
2021 07 06

Allt fler som fått Pfizers vaccin smittas ändå av coronaviruset och även fullvaccinerade insjuknar.

Det konstaterar myndigheterna i Israel rapporterar Financial Times och Haaretz. Pfizers effektivitet mot coronaviruset har tidigare varit 94 % men nu har effektiviteten sjunkit till 64 % med anledning av deltamutationen enligt studier i Israel som kommit mycket långt med vaccineringen.

Den nya deltavarianten sprids snabbt över världen och har även fått en betydande spridning i Sverige.

Viktig ljuspunkt

Antalet smittfall har ökat i Israel som tog bort restriktionerna 1 juni. Från att tidigare ha legat bakom 60 % av alla nya fall i Israel har deltavarianten nu ökat till 90 % av alla nya fall och totalt har antalet fall dubblerats den senaste veckan.

Den stora ljuspunkten är att Pfizer fortfarande är 93 % effektiv mot allvarlig sjukdom och mot att tvingas söka sjukhusvård. Även brittiska myndigheter har konstaterat att vaccin är mindre effektivt mot deltavarianten. Astras vaccin uppge skydda ännu sämre mot deltavarianten enligt brittiska studier.

ANALYS

Man är oändligt tacksam över världens forskare och vetenskapsexpertis som fått fram de olika vaccinen. 64% skydd är mycket mer än 0 % skydd och det allra viktigaste är ju att man inte blir allvarligt sjuk och tvingas söka sjukhusvård. Och där är Pfizers effektivitet fortfarande väldigt hög även mot deltavarianten.

2 kommentarer:

  1. Vi får väl se om det blir en ny våg i höst. Jag misstänker det, men förhoppningsvis blir det kanske inte så många allvarligt sjuka, intensivvårdade eller döda då.

    SvaraRadera