måndag 1 mars 2021

Mycket kunde säkert gjorts bättre men...

Jag är personligen övertygad om att den svenska strategin var varit helt rätt i jämförelse med många andra länder. 


Aftonbladet

Lika många döda av restriktioner som med covid

Av:Elle Kari Karlsson
PUBLICERAD:I GÅR 23.48
UPPDATERAD:I DAG 09.00

NYHETER
Över två och en halv miljoner människor har dött med covid–19 i världen.
För att hejda smittspridningen har många länder tagit till stränga restriktioner.
Men coronarestriktionerna har också haft ett högt pris – lika många har dött av restriktionerna som med viruset, enligt FN-statistik.


Drygt två och en halv miljoner människor i världen har dött med covid-19 sedan pandemin bröt ut. Många länder har begränsat fri rörlighet, stängt skolor och ställt in mycket sjukvård för att minska smittspridningen.

Två av Sveriges främsta experter på global hälsa har kontrollerat och sammanställt den senaste FN-statistiken för SVT:s räkning. Där framkommer att coronarestriktionerna också har kostat miljontals liv i andra sjukdomar.

Bland annat har undernäring ökat och vaccinering minskat sedan viruset slog till för ett år sedan. Och enligt sammanställningen har minst lika många som dött med covid-19 dött av restriktionerna.
Den geografiska fördelningen mellan dödsfall med covid och av restriktioner är uppseendeväckande ojämn.

Slår hårt mot yngre

Om världens länder delas upp i en rik och en fattig del, med höginkomstländer och högre medelinkomstländer i den rika, och låginkomstländer och lägre medelinkomstländer i den fattiga. Då bodde 9 av 10 som dött med covid-19 i rika länder, de flesta var över 60 år. De som dött till följd av pandemirestriktioner bodde främst i fattiga länder och var övervägande unga.

Bland dödsfallen i fattiga länder är många kvinnor som dött i barnsäng, nyfödda som har dött på förlossningsdagen eller första månaden.

– Det är barn som dött i lunginflammation, diarré och malaria för att de är undernärda eller inte blivit vaccinerade, säger Stefan Swartling Peterson, professor i global omställning för hälsa vid Karolinska institutet och medicinsk expert på Unicef för SVT.

Man ser också en överdödlighet hos unga vuxna i sjukdomar som tbc och hiv, förklarar Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi och hiv-forskare vid Karolinska institutet.
– Så vi har förlorat åratal, kanske upp till ett decennium av utveckling på bara ett år, säger hon.

Unga flickor gifts bort

Dessutom räknar man med att minst 13 miljoner unga flickor har gifts bort på grund av skolnedstängningar.
– Vi vet också att tusentals flickor har könsstympats. Vi vet också att det haft konsekvenser för hbtq personer och andra utsatta minoriteter där man tagit chansen att trycka till dem ordentligt i coronans namn, säger Anna Mia Ekström.

Se Vetenskapens Värld som du hittar här.

2 kommentarer:

  1. Jag tror också att Sverige har valt rätt strategi. Allt pekar på det.

    Det som förvånar mig är att folk då gnäller om de, i jämförelse rätt fjuttiga restriktioner som vi har jämfört med resten av omvärlden. Man till och med demonstrerar på Stockholms gator. Såna gnällspikar hade väl tagit livet av sig om de bott i länder med total lock-down?

    SvaraRadera
  2. Även i detta är jag helt enig med dig NoBoyToy.
    Det är för jävligt med allt detta gnäll i en tid då vi borde hålla ihop och samarbeta.

    SvaraRadera