torsdag 23 maj 2019

Vi var 22 minuter från härdsmälta i Forsmark 2006. Glöm för all del inte det. Och vinden låg på mot Stockholm...

Själv skrev jag till min vän Frigyes Reisch, världsledande kärnkraftsexpert och docent i kärnsäkerhet vid Kungliga Tekniska Högskolan och frågade om Lars-Olof Höglund (se nedan) hade rätt.
Han svarade:

Hej Monica,
Efter tjugo minuter, vattennivån var fortfarande över två meter ovanför härden. Det fanns gott om tid för att rätta till felet. Det mänskliga faktorn kom väl till pass. Skiftingenjören just då var en kvinna! vilken tur! Hon hade sinnesnärvaro och klarade allt på mindre än tjugo minuter, att hitta felet och rätta till det.
Hälsningar
Frigyes


Efter 27 år på SKI vad skulle han svara?

Lena Strid, heter hon. 
Och frågan som infinner sig lyder:
Men om hon inte hade haft den sinnesnärvaron då?!

22 minuter!

Är det verkligen rimligt att landets säkerhet får stå och falla med
att en skiftingenjör i ett krisläge lyckas göra rätt? 

Jag känner att jag måste påminna om fakta
i dessa dagar då M, KDS och SD försöker lura på oss världens 
farligaste teknologi, en teknologi som absolut INGEN behärskar. 
Glöm Harrisburg, Tjernobyl och Fukoshima när ni läser detta.
Tänk Sverige!


Elfelet fortplantade sig till kärnkraftverket
25 juli 2006 hände det som svensk kärnkraftsindustri då inte trodde kunde hända. Ett elfel i ett externt ställverk, som försåg Forsmark med el, fortplantade sig in i kärnkraftverkets eget elsystem.

Två av fyra dieselgeneratorer vid reaktor 1 gick inte igång, inte heller gasturbinen. Vattnet ovanför reaktorhärden sjönk till hälften, från 4 till 2 meter. 22 minuter innan en härdsmälta bedömdes äga rum, lyckades personalen koppla in ett externt, mindre elnät och kylpumparna gick igång.


Nu har man vidtagit åtgärder så att likande fel inte ska kunna inträffa. En del elkomponenter visade sig ha fel inställningar, eftersom de inte var tillräckligt testade.



Exchef: Forsmark var nära härdsmälta 
Snabbstoppet på Forsmark förra veckan var den farligaste incidenten sedan Tjernobyl. Det var en ren slump att det inte blev en härdsmälta. Det säger verkets fd konstruktionschef Lars-Olov Höglund till Upsala Nya Tidning.
Läs hela artikeln här


Härdsmäldtan var nära 2006
Risken för härdsmälta vid kärnkraftverket i Forsmark var under flera år 790 gånger större än vad man tidigare hade trott. Vid incidenten 2006 slogs mer än tolv olika säkerhetssystem ut, de flesta av ett enda fel.
Läs hela artikeln här.
Ny Teknik 2011 


Totalt haveri efter bara ett dygn utan elSkulle det ske i Sverige som nu har skett i Japan - att både ordinarie elnät och reservkraft slås ut samtidigt - kommer också svenska reaktorer att drabbas av härdsmältor.
Läs hela artikeln här.
Ny Teknik 2011-03-22

Nya uppgifter om haveriet på Forsmark
Publicerad 24 mar 2011 kl 23.16
Risken för en härdsmälta var 790 gånger större på Forsmark än vad man tidigare trott.
Det skriver Ny Teknik som tagit del av nya uppgifter om haveriet.

- Det fanns ett dolt fel i Forsmarks reaktorer som gjort att man missbedömt risken, säger Per Bystedt, utredare inom reaktorsäkerhet på Strålskyddsmyndigheten, till Expressen.se.Risken för en härdsmälta var 790 gånger större på Forsmark än vad man tidigare trott.
Det skriver Ny Teknik som tagit del av nya uppgifter om haveriet.
- Det fanns ett dolt fel i Forsmarks reaktorer som gjort att man missbedömt risken, säger Per Bystedt, utredare inom reaktorsäkerhet på Strålskyddsmyndigheten, till Expressen.se.
Läs hela artikeln här. 

Katastrof hotade Forsmark
Incidenten på kärnkraftverket Forsmark var den allvarligaste i världen sedan Tjernobyl.
Det hävdar kärnkraftsexperten Lars-Olov Höglund.
- Utgående från de uppgifter jag fått var det en ren slump att det inte blev en härdsmälta, säger han till Upsala Nya Tidning.
Lars-Olov Höglund var tidigare chef för projektkontoret för Forsmark och för konstruktionskontoret för Forsmark på Vattenfall. I dag är han oberoende kärnkraftsexpert på konsultfirman Kärnkraftsteknik. Han säger till UNT att det fanns samma konstruktionsfel i samtliga fyra generatorer på Forsmark, och att det därför var en ren slump att två av dem inte lade av vid snabbstoppet den 25 juli. Om ingen av de fyra generatorerna fungerat hade det kunnat leda till att reaktorn förstörts, då strömförsörjningen från elnätet inte fungerade. Utan ström hade temperaturen blivit för hög efter bara en halvtimme, enligt Lars-Olov Höglund. - Inom två timmar hade vi haft en härdsmälta, säger han till UNT.
Läs hela artikeln här
Expressen


Hotet mörkades
fre 20 okt 2006
”Forsmark kunde ha blivit ett nytt Tjernobyl”

FORSMARK Gång på gång mörkar kärnkraftverket Forsmark haverierna i sina reaktorer.
Aftonbladet kan avslöja att Statens kärnkraftsinspektion deltar i mörkläggningen.
–De har satt i system att hålla tyst om fel som kunde ha slutat i ett nytt Tjernobyl, säger förre Vattenfallchefen Lars-Olov Höglund.
Aftonbladet

Sanningen om Forsmark
– Jag stod och gapade en eller två sekunder, bara stod och tittade. Det kom mer och mer grejer, jag hörde hur nödventilationen gick i gång, brandlarmet ... Det susade till i skallen och jag sa »va fan!«. Sen var det bara fokusering och »nu kör vi!«

En grumlig bild började efter några ögonblick tona fram för de tjänstgörande i kontrollrummet. I samband med kortslutningen hade spänningen i två av kraftverkets fyra säkerhetskretsar försvunnit. Även delar av kontrollrummet, däribland datorerna, slogs ut och när Lena Strid fattade beslutet att aktivera varningen omedelbar fara, visade det sig att kommunikationen med kraftverkets brandkår inte fungerade.

I reaktorn sjönk vattennivån från normala fyra, till knappt två meter – exakt hur snabbt vattnet förångades visste dock inte Lena Strid eftersom elavbrottet slagit ut datorerna. Ett par månader senare skulle de tomma datorskärmarna bli temat i en sång – »dom är så grå, siffrorna är så små« – som framfördes av kollegerna vid Forsmarks årliga personalfest.


En av de första åtgärderna som hon beslutade om var att kalla in förstärkning från andra delar av kraftverket. Från Forsmark 2 kom reaktoroperatören Niklas Sjulander. Åtta minuter efter att ställverket kortslutits och larmsignalerna börjat ljuda, sprang han den korta sträckan till Forsmark 1:s kontrollrum.

– Det var lite värre när man kom dit än man hade tänkt sig. Ett inferno. Som reaktoroperatör kollar man vissa saker, nivån i reaktorn är en viktig del. Den var på väg att sjunka, och så såg jag att spänningen var borta i två av fyra säkerhetskretsar, plus att datorerna var svarta. Mycket var inte som man är van vid att det ska vara.

Sedan förflyttade sig Niklas Sjulander till kontrollrummets elpanel. Om datorerna inte hade varit utslagna så hade han vetat om att de avstängda säkerhetskretsarna i Forsmark 1 faktiskt hade strömförsöjning utifrån. Den enda indikation på detta var i stället en ensam lampa på panelen, som inte var tänd.

– Det fanns alltså en möjlighet att det fanns spänning där. Jag frågade Lena om vi skulle prova att spänningssätta. Klockan var 13.42 när hon svarade ja på Niklas Sjulanders fråga. Han vred om brytaren på manöverpanelen. Informationen på kontrollrummets datorskärmar kom tillbaka, de strömlösa säkerhetskretsarna började åter fungera, reaktorn fick full kylning.

Läs hela artikeln här
Fokus

Forsmark - värsta incidenten någonsin
tor 24 aug 2006
Sommarens incident i Forsmark, var den allvarligaste hittills i ett svenskt kärnkraftverk.
Enligt nya uppgifter i Forsmarks egen rapport fungerade inte utrymningslarmet.
Dessutom påverkades säkerheten av felaktiga monteringar.
Läs hela artikeln här. 

Och vad ni gör!
Missa inte TV-serien Chernobyl på HBO

Efter tre avsnitt kan jag säga att den håller sig väl till sanningen. 
Det enda som regissören inte har lyckats fånga är tempot, skräcken och desperationen hos dem som tvingades sanera olyckan - de så kallade likvidatörerna. 

Frigyes Reisch var en mycket god vän som jag minns med stor värme.
Han var docent i reaktorteknologi vid KTH och expert på kärnkraftssäkerhet.

Frigyes Reisch var den som 1986 tog emot larmet om kärnkraftsolyckan i Tjernobyl och för svenskt vidkommande fick frågan om vad som kunde göras. Ingen visste. Och än idag är det ingen som vet. 
Han skickades ut (av SSI) för att tala förstånd med mig när jag började skriva om Tjernobyl. Det visade sig emellertid att han inte var lika fanatiskt övertygad om kärnkraftens förträfflighet som sin yrkeskår. Och han var djupt besviken på korrumptionen inom IAEA. Vi blev mycket goda vänner. Jag gjorde två stora intervjuer med honom. Han lät mig följa med på hans föreläsningar och han hjälpte mig med faktagranskning. Jag tyckte väldigt mycket om honom. 

I samband med härdsmältorna i Fukoshima, Japan, var Frigyes Reisch den världsexpert som intervjuades mest. Och han sa vad han tänkte - i en ålder och position där han inte längre behövde tiga om sanningen. Vilken hjälte! Dessvärre gick han bara några månader senare ur tiden. Några länkar: 

Tyvärr har jag fått rätt

Sannolikt dödliga doser släpps ut

Livsfarliga höjningen*
– Alla andra länder höjer effekten med högst tio procent. Men vi ska vara världsbäst. Sverige är ute på en farlig väg, säger han.
– Höjd effekt betyder höjd temperatur i bränslet. Och då närmar man sig temperaturen för härdsmälta. Det säger sig självt att man då minskar på ­säkerhetsmarginalerna.
Anledningen är en kombination av ekonomiska intressen och okunskap bland beslutsfattarna, enligt Reisch.

Men när olyckor uppstått har det alltid handlat om oförutsedda händelser utanför listan, enligt Frigyes Reisch.
– Så är det ju. Man kan aldrig vara hundraprocentigt säker. Men att höja effekten i reaktorn har gjorts i många länder. Och det är ett ekonomiskt billigt sätt att generera el på, säger Ninos Garis.
Enligt Frigyes Reisch är myndigheterna i detta fall politikernas marionetter:
– Det finns en tydligt uttryckt vilja ovanifrån att höja effekten. Då gör myndigheterna sitt jobb för att gräva fram bevis för att ­säkerheten bibehålls, även vid en effekthöjning. Jag vet. Liknande saker hände mig när jag var på SKI. Du vet hur det är, man har en familj att försörja och man gör vad chefen säger.


Fukushima nuclear disaster as bad as Chernobyl according to Nuclear expert
Frigyes Reisch is one of the leading experts on nuclear safety in the world. He worked for 27 years at the Swedish Nuclear Power Inspectorate, SKI. He has worked for the IAEA and with nuclear scientists on know how to judge nuclear incidents. Now he says – in an exclusive interview for Aftonbladet – the accident in Fukushima is as severe as Chernobyl. The release of radio activity is most likely in lethal doses.
Newsvoice

Fukushima Nucleas Disaster as bad as Chernobyl According to Swedish Expert
Och en väldigt intressant Tjernobyl-karta

* Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar