tisdag 10 oktober 2017

Intressant lagrådsremiss...

om planerade ändringar i grundlagarna Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen.

Det är ingen tvekan om att det behövs. 
På internet råder rena rama Vilda Västern
Så kan det bara inte fortsätta. 

Nyheter idag är en mycket tveksam källa.
Läs originaltexten i stället.
Jag citerar dock:

"Nyhetsartiklar innehållandes personuppgifter om ”etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse” eller uppgifter om ”att en enskild har begått lagöverträdelser genom brott, förekommer i fällande domar i brottmål eller har varit föremål för straffprocessuella tvångsmedel” kan i framtiden komma att förbjudas i Sverige. Sådana yttranden, nyhetsartiklar eller nyhetsinslag i TV ska nämligen inte åtnjuta grundlagsskydd. Åtminstone inte om den rödgröna regeringen får som den vill.

Tidigare har liknande undantag i TF funnits för bland annat barnpornografi och reklam för tobak och alkohol (
hets mot folkgrupp, olaga hot, uppvigling). Nu vill regeringen möjliggöra fler förbud och på så sätt politiskt kunna styra vad tidningar och andra medier får och inte får rapportera om. Undantagen ska införas i såväl TF som YGL."
...

Justitiekanslern, Datainspektionen, Juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms universitet och Sveriges advokatsamfund ställer sig istället på regeringens sida.

Jag tycker kanske att man bör göra skillnad på medier. De seriösa borde kunna få någon slags legitimation som gör det möjligt att arbeta enligt nuvarande lagstiftning. Övriga med utgivningsbevis - de blir allt flera och är själva orsaken till den planerade lagändringen - bör hållas i strama tyglar och helst få sina utgivningsbevis indragna.

I annat fall hoppas jag att lagstiftaren även får med lögner, falska påståenden och rena smutskastningskampanjer i sin planerade lagändring. 


Censur skriker belackarna. Ja, så är det kanske. 
Skyll de ohederliga nätblaskorna för det. 
Felet är deras och bara deras! 
Träsket måste rensas upp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar