måndag 25 september 2017

Bra jobbat! Grattis!

Det här var verkligen ett riktigt bra och viktigt gräv. 
Låt oss alla avslöja fejk-news på både längden och bredden!

Journalisten 

Demokratipris för granskning av trollfabriken


25 september, 2017 


Eskilstuna-Kurirens reporter Mathias Ståhle får Eskilstuna kommuns demokratipris för sin uppmärksammade granskning av den främlingsfientliga trollfabriken Granskning Sverige.

Journalisten har tidigare berättat om granskningen som publicerades i vintras och som fick ett enormt genomslag.

Ståhle fick i juni Advokatsamfundets journalistpris för granskningen. Nu belönar även Eskilstuna kommun Mathias Ståhle för densamma. Han tilldelades i helgen kommunens demokratipris för 2017. Eskilstuna-Kuriren skriver om prisutdelningen.

måndag 18 september 2017

Dagens namn i Hollywood...


Härom dagen var det Bill Skarsgård som var på tapeten. 27 år gammal intar han Hollywood och är just nu aktuell som den läskiga clownen Pennywise. Och lovorden haglar...

Aktuell i dag: 

är emellertid storebror Alexander Skarsgård, 41, som i natt belönades med en Emmy-staryett - TV-världens motsvarighet till filmens Oscars - för bästa manliga biroll i TV-serien "Big little lies".
På första parkett också mamma My Skarsgård som zoomades in och fick ett stort varmt tack för sin del i Alexanders liv och enorma
framgångar. Det är hon verkligen värd.

Efter att ha käkat lunch med Alexander en gång kan jag meddela att han är en riktig höjdare. Målinriktad men inte det minsta stöddig. Ödmjuk, supertrevlig och heeelt magnetisk. Det är inte konstigt att Hollywood kokar...


Allas Veckotidning 2006

Lång, smal och supertrevlig möter Alexander Skarsgård, 28, upp vid restaurang Gondolen i Stockholm. Hovmästaren nickar igenkännande och ordnar ett bord, fast det är tämligen fullt i lokalen. Det märks tydligt, att han är en väl sedd gäst. Dessutom bor han bara ett stenkast härifrån, närmare bestämt vid Mosebacke torg. Det är i de här kvarteren han har vuxit upp och det är här han brukar roa sig med bröderna Gustaf, 26, och Sam, 23. Tillsammans utgör de föräldrarna My och Stellan Skarsgårds första kull. Alexander och Gustaf är skådespelare som pappa och Sam ska bli läkare som mamma.

- De var egentligen klara med sin familjebildning, när de hade fått oss tre. Sedan blev det väl någon sorts nytändning för efter tio år kom Bill till världen. Det var ingen hit direkt när man var 16 år och ville vara en i mängden. Då ville man inte ha en jättestor familj med fem, sex barn. Två max tre barn skulle man ha. Och en Volvo. Allt annat var konstigt. Sedan tyckte mamma och pappa att Bill borde få ett syskon. Då kom Eija. Vilket konstigt namn! Jag ville att hon skulle Anna eller Maja eller något annat vanligt. Sedan kom Valter som är 19 år yngre än jag. Då hade jag gett upp. Ska de aldrig sluta? I dag har vi otroligt kul i vår syskonskara. Jag har två bröder som jag kan gå ut och dricka öl med och tre syskon som jag kan kolla på Disney med.

Alexander har en sällsamt pojkaktig charm under den något rufsiga kalufsen. Samtidigt visar han upp en stark mänsklig mognad och en god portion civilkurage. Hans blick är närmast magisk. Han lär inte ha några problem med att nå ut genom filmduken. Det har nämligen alltid varit självklart att han ska bli skådis. Fyra år gammal var han elev på Vår Teater och tre år senare debuterade han på film i Allan Edvalls ”Åke och hans värld”.

- Allan behandlade oss som individer, trots att vi bara var barn, säger Alexander och ger sig i kast med rådjursjärparna han just har fått in till sin Ramlösa. 
- Då hade man ingen prestationsångest framför kameran. Man gick dit, gjorde som de sa och käkade bullar för resten.

Tretton år gammal lade Alexander skådespeleriet på hyllan. Då hade han plötsligt fullt upp med att hitta sig själv och bli yngling. Målsättningen var, som sagt, att smälta in i gänget och vara som alla andra. Några år senare bestämde han sig för att se militärtjänsten som en utmaning. Det ledde vidare till att han gjorde lumpen som sergeant och plutonsbefäl i Stockholms skärgård med uppgift att försvara flottan från sabotage och terrorism.

- Det var fysiskt och psykiskt krävande, kallt, blött och vidrigt på alla sätt med kanotpaddling, överlevnad, underrättelsehämtning och hemlängtan. Här hemma är ju allt så enkelt. Duggregnar det så går man in. Blåser det så sätter man på sig en tröja. Är man trött går man och lägger sig. Där fick man vara utan mat i flera dygn och lära sig hur man klarar det. Jag tänjde mina gränser och var ibland så trött som jag aldrig tidigare hade varit. Nu efteråt är det häftigt att ha varit med om det.

Tjugo år gammal stod Alexander stadigare på jorden och började fundera på varför han hade slutat med teater.
- Jag kom fram till att det handlade om kändisskapet. Som tonåring ville man inte synas. Som tjugoåring var jag mogen att se det som något positivt. Jag pluggade in några monologer, spelade upp dem framför en videokamera och skickade filmen som ansökan till en teaterskola i New York. Jag kom in och skulle just lämna Sverige när jag träffade en tjej och blev jätteförälskad. Därför var jag rätt olycklig när jag väl kom till New York. 

Alexander lyckades hyra ett rum i en lägenhet hos en homosexuell kläddesigner på Times Square mitt på Manhattan.
- Jag höll ögonen på honom! Han tyckte att vi skulle hångla och att det hade varit bra för min karriär. Det kunde ju hända, sa han, att jag skulle spela homosexuell någon gång. Jag hade ganska kul åt honom och alla hans små knep.

Alexander stod ut ett halvår. Sedan slutade han skolan och åkte hem. Kärleken var det viktigaste då.
- Det tog slut mellan oss efter bara några månader. Då var det för sent att återvända.
Sedan dess har kärlekarna kommit och gått och än finns ingen speciell kvinna vid Alexanders sida. Framöver vill han emellertid slå sig till ro och bilda familj.

- Viktigast är att man trivs ihop och har kul tillsammans. Man måste få varandra att växa på insidan också. Hur drömtjejen ser ut är en fråga om personkemi. Men visst, hon måste vara attraktiv också. Det ser man ju på direkten. Jag kommer säkert att vilja ha flera barn. Men man förstår nog inte det där fullt ut förrän man står där och är pappa.

Efter ett halvår som servitör fick Alexander en roll i filmen Happy End av Christina Olofsson. Sedan dess har han försörjt sig som skådespelare på film och teater såväl som i en och annan TV-såpa. Just nu är han aktuell i filmen ”Om Sara” likaväl som i finansthrillern ”Exit” och en dramaserie med rötterna i fotbollsturneringen Gothia Cup 1999.
 - Det är ett samarbete med ett filmteam i Sydafrika. Första delen är inspelad i Sverige och andra delen i kåkstaden Alexandra utanför Johannesburg. Vi hade beväpnade vakter med oss hela tiden. Det var trots allt ganska farliga miljöer som vi arbetade i. Speciellt som vi hade en kamerautrustning värd flera miljoner.

TV-serien om tre timslånga avsnitt kommer att sändas under våren. Därefter klipps den ner och blir långfilm.  
- Min karaktär ”Micke” är en småkriminell typ som klär ut sig och startar en falsk välgörenhetsorganisation genom att visa bilder på barn från Afrika som har HIV. Folk skänker pengar, slår sig för bröstet och mår bra av det. Micke stoppar pengarna i egen ficka och går på krogen. Alla är lyckliga, tänker han. Det är lite Pettersson & Bender över det hela. 

Alexander är politiskt medveten och därmed också upprörd över att Sverige i ett par fall har låtit USA agera på svensk mark. Det gäller avvisningen av de två terroristmisstänkta egyptierna och det gäller behandlingen av svensken Mehdi Gehzali som satt fängslad på Guantànamobasen. 
- Som svensk vill jag vara stolt. Vi är ett litet land med få invånare men vi står på barrikaderna när det gäller rättvisefrågor. Det har vi alltid gjort. Vi är kända för det. Olof Palmes uttalanden om folkmord satte Sverige på kartan. Det fick folk från hela världen att protestera mot världens krigsförbrytelser. Nu uppför sig Sverige som USA:s lakejer. När FBI och CIA kommer, kissar svenska regeringen på sig och vågar inte säga ifrån. De har ingen stake!

Alexander var tio år gammal när Olof Palme blev skjuten. Föräldrarna firade sin bröllopsdag på Grand hotel den helgen och det var farmor som var barnvakt. Alexander och bröderna slog på TV:n och fick veta, att ”God morgon Sverige” var inställt på grund av statsministermord.
- Jag väckte farmor. Hon grät och var alldeles förkrossad. Själv var jag mest upprörd över att barnprogrammen hade utgått. Dessutom tyckte jag att det var konstigt att de inte satte dit Ingvar Karlsson. Jag hade ju sett många deckare och visste att det alltid är den som tar över makten som är den skyldige. Länge höll jag stenhårt på Ingvar Carlsson-spåret. 

I långfilmen ”Exit” spelar Alexander en mer kontrollerad och sansad man som arbetar med finansiering och riskkapital. Någon gång till sommaren går den upp på Sveriges biografer. I väntan på det jagar Alexander och hans agent en lämplig roll i Hollywood.
- Det är bara dumt att gå här i Stockholm och drälla när man kan åka dit och gå på auditions. 

Några direkta drömroller har han inte. Han är hungrig på att spela allt från transvistit - som i Björne Larssons långfilm ”Kill your darlings” - till tysk skurk och förste älskare. Alexander har emellertid aldrig känt något sug efter att gå scenskolan.
- Det känns inte särskilt angeläget för mig att offra fyra år på det. Det för sent. Dessutom är det svårt att komma in. Jag har lärt mig en hel del ändå av egna och andra misstag. Man kan faktiskt utvecklas rätt mycket genom att helt enkelt jobba.
Monica Antonsson

Efter avslutad lunch med intervju strövade vi omkring på Söders höjder med fotografen Kurt Pettersson för att ta bra bilder. Jag minns min förvåning över hans målmedvetenhet. Han satsade direkt på Hollywood. Det fanns ingen anledning att först inta den svenska marknaden, tyckte han. Och han lyckades. Precis som den övriga familjen Skarsgård. Jag fick Alexanders telefonnummer på en papperslapp. Det var bara att ringa om jag ville ha ännu en intervju, sa han. Jo jo...

Och så mamma:




Allas Veckotidning 2012

Tills helt nyligen har My Skarsgård, 55, mest bara skymtat bakom exmaken Stellan och de tre skådespelande sönerna Alexander, Gustaf och Bill på tidningarnas vimmelbilder. Hon och de övriga tre barnen har som det verkar föredragit det mer behagligt privata. Sam är numera läkare som My. Eija jobbar på restaurang och Valter går fortfarande i skolan. Vad de så småningom kommer att ägna sig åt står förmodligen skrivet i stjärnorna. My har emellertid plötsligt tagit ett mycket djärvt kliv ut i offentlighetens ljus men av helt skäl än den övriga familjen.

– Nu har jag ju något att berätta, förklarar hon och tar emot i den Skarsgårdska våningen på Söder i Stockholm. Hon visar vägen in i ett stort rum där hon slår sig ner i en av stolarna runt ett mindre bord. Det är här hon till vardags möter sina klienter. Som alkohol- och drogterapeut är hon noga med avskiljheten. Valter och hans kompisar hörs svagt inifrån våningen och en trappa upp bor hennes bror med familj. Vägg i vägg renoveras dessutom en lägenhet åt Gustaf. Familjesammanhållningen är stark och det sociala skyddsnätet finmaskigt.

– Det första man måste göra för att bli fri från en beroendesjukdom är att erkänna den för sig själv och öppna upp utåt, säger My sedan hon försett oss alla med kallt friskt vatten.
– Sjukdomen gör att man lätt stänger ute omgivningen och etablerar en intim relation med enbart flaskan. Vägen tillbaka går via ärlighet och öppenhet.   

My har sina rötter i Kalmar där hon växte upp som yngsta barnet i en syskonskara om tre. Pappan var tandläkare och mamman hemmafru som de flesta andra mammor på den tiden. Själv levde My mest på hästryggen.
– Jag red jämt och tävlade i hoppning utan att vara särskilt framgångsrik.  
Somrarna tillbringades i Stora Rör på Öland där sundet mot fastlandet är som smalast. Strax intill låg familjen Skarsgårds hus.
– Min bror och Stellan var bästa kompisar. De var fem, sex år äldre än jag och inte så intresserade av mig.  

My drömde om att bli veterinär. Hon gick naturvetenskaplig linje på gymnasiet men blev skoltrött och hoppade av. Det ledde vidare till en examen som fritidspedagog.
– Den sommaren på Öland när jag var 18 år, var det som att Stellan plötsligt såg mig. Han tyckte väl att jag hade blivit stor kanske och jag tyckte att han nog inte var så stor längre. Vi möttes där på något sätt. Han var redan knuten till Dramaten som skådespelare och när hösten kom flyttade jag med honom till Stockholm.

My fick ett vikariat som föreståndare för ett fritidshem. Fyra år senare hade hon börjat fundera på en skådespelarkarriär.
– Jag kom in på Teaterverkstaden som var en förberedande utbildning. Men för att få studielån var jag tvungen att läsa gymnasiet på KomVux. Det året pluggade jag heltid på KomVux och halvtid på Teaterverkstaden. Alexander var liten men det gick bra. Jag fick fina betyg. När jag sedan skulle söka mig vidare till Scenskolan 1980 var jag gravid med Gustaf. Därmed lade jag teaterplanerna på hyllan. Men det gjorde ingenting. Jag var fullt nöjd med att ha haft ett roligt år.

My tog in sin gymnasiekompetens och födde under tiden både Gustaf och Sam. Sedan hon 1985 tagit sin examen kunde hon faktiskt ha uppfyllt sin dröm om att bli veterinär.
- Då hade Veterinärhögskolan flyttat till Uppsala! Med Stellan på Dramaten och tre små barn att ta hand om kunde jag ju inte gärna börja pendla dit. Så jag sökte mig till Karolinska institutet i stället för att bli läkare. Den utbildningen är lång och för mig blev den ännu längre. Jag fick ju tre barn till och gjorde många studieuppehåll. Därför var jag inte klar med min läkarutbildning förrän 1998 och har fortfarande inte gjort min AT-tjänstgöring.

My var precis färdigutbildad när hon fick veta att hon hade en elakartad livmoderhalscancer.   
– Jag opererades samma dag som jag skulle ha tagit min examen. Som läkare insåg jag förstås hur illa det var ställt. Ovissheten om hur det skulle sluta gav upphov till en fruktansvärd dödsångest som blev min följeslagare i flera år. Det var som att sitta inlåst i sig själv och vilja fly men inte kunna.

Efter operationen gick My i sex år regelbundet på efterkontroller som alla var lika ångestladdade. Med hennes typ av cancer visste hon bara alltför väl att ett återfall skulle vara ödesdigert.   
– Det enda som dämpade ångesten var alkohol. Vi hade ju ofta druckit vin till maten hemma hos oss och jag hade alltid varit den som drack minst. Ändå blev det jag som trillade dit. Plötsligt blev det två glas vin i stället för ett till maten och gärna en öl på lokal när jag var ute och handlade. I samma takt som toleransen blev större ökade konsumtionen. Jag kunde helt enkelt inte hantera min ångest. Därför blev jag också väldigt snabbt beroende.

Tre år senare eller närmare bestämt 2001 började My inse att hon var fast.
– Det fanns uppenbarligen något kvar i mig som var tillräckligt friskt för att jag skulle kunna inse att jag drack på ett destruktivt sätt som inte alls var bra. Samtidigt tänkte jag i ett slags förnekande att det nog inte var så farligt ändå.

My tog upp problemet med de tre äldsta barnen men ångrade sig när hon insåg att de därmed också fick upp ögonen för det. Följden blev att hon började smussla med sitt drickande.
– Sjukdomen i mig ville ju fortsätta. Så jag drack som vanligt till maten men inte mer där och då. Jag gömde alkohol lite varstans här hemma och drack resten i smyg. Samtidigt bestämde jag mig för att sluta på tisdag. Eller på torsdag. Eller nästa vecka. Jag sköt hela tiden upp det.  

My berättar att den mänskliga hjärnan i början gör allt för att skydda sig mot alkohol. Sedan blir den plötsligt kidnappad och kan inte fungera utan sprit. Den signalerar att den håller på att dö och att alkohol är det enda som hjälper. Och när den väl fått som den vill signalerar den att faran är över.
– Jag blev allt mer deprimerad, apatisk och avstängd mot omvärlden, säger My. Jag trodde att det berodde på min ångest som ju i sin tur berodde på cancern. Jag hade inte en tanke på att det kunde bero på alkoholen. Men det gjorde det förstås. Precis som skilsmässan från Stellan var en direkt följd av mitt missbruk. Jag har absolut ingen att skylla på utom mig själv.

My menar att hon trots allt fungerade socialt. Hon varken raglade eller sluddrade. Några minneslucker drabbades hon heller inte av.
– Men jag slutade äta och började kräkas blod, säger hon och berättar om ett tillfälle när hon låste in sig på toaletten för att barnen skulle slippa se henne dö.
– När levern börjar svikta och man börjar utveckla skrumplever kan man drabbas av åderbråck längs matstrupen. Många dör när åderbråcket spricker med en störtblödning. När jag började kräkas om morgnarna trodde jag att just det var på väg att hända. Jag försökte hålla dörren stängd om mig när jag kräktes, den har nämligen inget lås. Sedan lärde jag mig att dricka så snart jag vaknade och då gick det ju över.  

Till sist drack My bara ren vodka för att det helt enkelt tog bättre. Ibland spädde hon ut den med vatten för att lura sig själv att tro att hon hade mer än hon faktiskt hade. När hon en morgon insåg att det bara var vatten kvar i flaskan drabbades hon av panik.

- Med svår abstinens smet jag upp till min brors lägenhet. Han var inte hemma men jag hittade en flaska punsch i hans garderob. Då plötsligt kom han hem varpå jag rädd för att bli ertappad klev in i garderoben och drog igen dörren efter mig. Men han lät sig inte luras och när han öppnade dörren stod jag där med hans flaska i handen. Du måste ha hjälp, sa han. Därmed var spelet över. Jag hade nått botten och orkade inte hålla skenet uppe längre. Jag var alkoholist och det var inte längre någon hemlighet. 

Julen 2006 närmade sig när My akut blev inlagd Mariapolikliniken för avgiftning. Därifrån kördes hon sedan direkt till behandlingscentret Nämndemansgården i Skåne. Under en månad behandlades hon med den så kallade Minnesotamodellen och har sedan dess gått regelbundet i så kallade självhjälpsgrupper.

– Man söker sig utåt, träffar andra människor i samma situation och hjälper varandra. Det fungerar. Men man ska inte tro att man kan bli frisk. Alkoholism är en livslång, kronisk sjukdom. Inbillar man sig att man är frisk är man snart full igen.

My tog tag i sitt liv på alla plan. Som nyskild och arbetslös måste hon trots allt ut på arbetsmarknaden. Hon arbetade som läkare en tid men insåg att hon med sin bakgrund inte skulle klara stressen. I stället sadlade hon om till alkohol- och drogterapeut med sina egna erfarenheter som främsta verktyg.
- Det är fantastiskt att få möta människor som nu är där jag var då och få vara med om deras resa mot ett nytt liv.  

My är sin egen och driver verksamheten hemifrån. Hon tar emot för enskild samtalsterapi likaväl som hon anordnar veckoslutskurser i Prime for Life, en forskningsbaserad utbildning för vuxna och äldre tonåringar som minskar risken för alkohol och/eller drogproblem, i sitt skärgårdshus.
- Jag driver dessutom internetkurser för dem som har gått helgkursen och förstått att de redan har utvecklat ett beroende de behöver hjälp för.

Hela familjen har slutit upp kring My och hennes nya liv. Såväl Stellan som barnen har uppmuntrat henne att gå ut med sin historia offentligt.  
– Gustaf sa i en intervju att han och familjen nästan hade gett upp. Och så illa var det faktiskt. Jag hade förresten gett upp själv också. Jag trodde inte att jag skulle överleva mitt missbruk. Tanken på barnen gjorde bara att jag kände mig ännu uslare. Idag känns insikten om att jag aldrig mer kommer att kunna dricka alkohol bara positiv. Jag har fått livet tillbaka och har aldrig tidigare mått så bra. Jag är äntligen fri och det känns fantastiskt.
Monica Antonsson

Katterna heter: Melker, Skrållan och Mysan


Stellan Skarsgård har jag också haft nöjet att möta i en intervju men det var så länge sedan att jag inte har någon text kvar. Antingen skrev jag på skrivmaskin eller så har artikeln försvunnit med någon tidig dator. Jag hittade klippet i alla fall...

Och så pappa då...
Det var verkligen inte lätt att få till den här intervjun. Stellan Skarsgård hade ingen större lust helt enkelt. Och han behövde ju inte heller stjärna som han var redan då. Men han kom - vi var någonstans i närheten av Münchenbryggeriet, minns jag - och det blev trevligt värre...

Hemmets Journal 1994



  
















Varför dottern Eija här någonstans kallas Alice har jag inte den blekaste aning om.
Om Skarsgårdsfamiljens släktträd kan man läsa här. 
Barnen:
Alexander, skådis (1976)
Gustaf, skådis (1980)
Sam, läkare (1982)
Bill, skådis (1990)
Eija, fotomodell o nattklubbschef (1992)
Valter, skådis (1995)

Stellan är sedan 2009 omgift med Megan Everett och har ytterligare två söner:
Ossian (2009)
Kolbjörn (2012)

Jag hade gärna intervjuat Gustaf Skarsgård också. Jag tjatade regelbundet i flera år på Dramatens info-folk men fick egentligen aldrig kontakt. Jag kunde i och för sig ha legat på hårdare men av någon anledning gjorde jag inte det. Numera nöjer jag mig med att titta på honom i tv-serien Vikings.
Vilken skådis!!!


söndag 3 september 2017

Per Grankvist: Feminist eller idiot. De enda val du har...

I dag är det på dagen 36 år sedan FN:s kvinnokonvention trädde i kraft. Den betyder att män och kvinnor är lika mycket värda, har samma rättigheter och samma skyldigheter. Kvinnor får alltså inte på något enda vis diskrimineras. 
Detta gjorde Nyhetsmorgon i TV4 i morse ett inslag om som du hittar här. 

Per Grankvist
En man att respektera!

Mänskliga rättigheter-konventionen från 1948 omfattade egentligen bara manliga rättigheter varför kvinnorna - hälften av världens befolkning drygt 30 år senare också skulle få sitt. 

Konventionen infördes alltså 1981. Den som exempelvis fyllt 60 år var bara 24 år då och bör följaktligen ha haft en god chans att tänka om från gamla hedniska sedvänjor. Det är väl bara gamla hundar som har svårt för att lära sig sitta? 

Somliga är emellertid mer än lovligt tröga vilket journalisten och författaren Per Grankvist kunde konstatera i inslaget. 
- De länder som inte har undertecknat konventionen är de som inte riktigt har fattat läget, sa han. 

I praktiken har det emellertid inte mycket hänt ens i Sverige. Vi har till exempel fortfarande en löneskillnad mellan män och kvinnor på 12% för samma jobb. Och att det är kvinnorna som får minst i lönekuvertet, behöver jag knappast påpeka. 

- Det är lika korkat som om jag skulle ge min dotter 12 % mindre mat än vad jag ger min son, sa Per Grankvist. Det är ju absurt!
Allt enligt strukturer vi inte ens tänker på.

Per Grankvist gav en rad exempel på den ojämställdhet som råder. 
1985 var det exempelvis 94% kvinnor som tog ut föräldradagar.
2016 var siffran 73% kvinnor.
- Det kommer alltså att dröja 30 år tills vi är jämställda om vi fortsätter i den här takten, sa Per Grankvist. Män tar företrädesvis ut sin föräldraledighet i samband med fotbolls-VM och Sommar-OS. Då blir män extra empatiska och vill vara hemma. Och det är fortfarande mest kvinnor som tar ut Vab-dagar när barnen är sjuka.

Per Grankvist och flera med honom konstaterade att feminism kort och gott betyder att kvinnor ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som män. Varken mer eller mindre. 
- Det gör att du har två val, sa Per Grankvist. 
- Du är antingen feminist eller idiot. Det är de enda val du har. 

Onekligen tänkvärt.

Därefter följde en debatt med skribenten Cissi Wallin, kriminolog Nina Rung och ovan nämnde Per Grankvist. Vi fick bland annat veta att var fjärde tjej i världen är/har varit utsatta för sexuellt våld! Ni hittar klippet här. 
______________________

Som kvinna vet man allt det här. Vi lever alla våra liv i den medvetenheten. Många män förstår inte det. Jag kan därför inte låta bli att tänka på er - alla ni kvinnohatande antifeminister som envisas att hänga här på min blogg. 

Ja just ni ja, ni anonyma fegskitar som inte vågar stå för era ord och som bara hatar, hatar och hatar. Det är ni som känner er förfördelade på grund av några förlorade rättigheter ni - felaktigt - tror er ha haft. Ni som inte har förstått att ni blir fullgoda män först sedan ni släppt det sjuka behovet att trycka ner kvinnor och skaffat er sundare intressen.  

Hur i all världen ska ni klara av att överleva Per Grankvists självklara budskap? 
Kokar ni av ilska och sliter ni ert hår nu?
Jag fruktar att ni gör just det. 

Här står en man som ser ut precis som ni men som har sunda åsikter och civilkurage nog att stå för dem. Följaktligen konstaterar han att ni antingen är feminister eller idioter för att inget annat val ens existerar. 

Jag gissar att några av er är galna av vrede. Somliga är ju minst lika tjuriga som Nordkoreas bindgalna potentater som tänker med... ja, inte är det hjärnan i alla fall.  
  • Kommer ni att bortse från budskapet i hopp om att det ska falla i glömska? 
  • Kommer ni att hänga ut Per Grankvist med lögner och falska påståenden på tusentals internetsidor - som ni skulle ha gjort om han hade varit kvinna? 
  • Kommer ni att av ren feghet välja att i stället skjuta budbäraren?
Ja, det återstår att se. 
En vågad gissning är att ni väljer det absolut fegaste alternativet. Som vanligt.
____________________________

Medan ni funderar över vem ni ska plåga och hänga ut härnäst föreslår jag att ni läser dagens krönika av Clara Lidström i dagens Expressen. 
Ni hittar den här. 

Hon berättar om alla flickors och kvinnors verklighet - från vaggan till graven - vars kvalitet och innehåll så totalt styrs av män, män, män...

- Men den känsla som i minnet lyser starkast från min barndom är rädsla. Jag var så otroligt rädd. Inte för monster, spöken och troll. Men för blottare, fula gubbar och pedofiler. Och jämnåriga killar.
Jag var så rädd och tyvärr fanns det fog för rädslan.


Så berättar alltså en ung kvinna på dagen 36 år efter införandet av FN:s kvinnokonvention.
Det är fanimej skamligt.
För att inte tala om att det 800 år sedan Birger Jarl stiftade lagen om kvinnofrid.


Ni män är de enda som kan fostra era bröder och göra något åt det.
Gör det!

Parallellsamhället. Det svenska tillståndet!

Anna Dahlbergs ledare i Expressen den 28 februari 2017 dök upp i mitt facebook-flöde. Det är för min del en mycket överraskande läsning. Äntligen en person som talar ur skägget!
Så här är det alltså!
Missa det inte!


Naiva borgare har bäddat för kriminella

En grupp står i särskild tacksamhetsskuld till alliansen - de kriminella. Under de borgerliga åren öppnades välfärdssystem på vid gavel för fusk och brottslighet.

Det har bara gått en dryg vecka sedan Arbetsförmedlingen fattade det sensationella beslutet att begrava systemet med etableringslotsar. Vi borde fortfarande känna chockvågorna. Hur är det möjligt att hundratals skattemiljoner har pumpats in i detta svarta hål? De ansvariga borde ha släpats till tv-soffor och krismötena borde avlösa varandra inom borgerligheten. Men självrannsakan har uteblivit.

Ju mer man sätter sig in i missförhållandena desto mer häpen blir man. Lotsar lockade med lånedatorer, tv-apparater och mobiltelefoner i konkurrensen om de nyanlända. Även mutor i kontanter har varit legio.

En vanlig huvudsyssla har varit att sälja folkbokföringsadresser. Lotsar har sökt upp flyktingar på asylboenden och sålt falska adresser så att de nyanlända får rätt till etableringsersättning trots att de saknar fast bostad.

Lotsar har också bytt kundkrets med varandra och därmed kunnat räkna in nya startbidrag för samtliga deltagare.

Men det som fick bägaren att rinna över för Arbetsförmedlingen var skiftet i höstas från kriminalitet på individuell nivå till grov organiserad brottslighet. Plötsligt utvidgades brottskatalogen till sådant som dödshot, utpressning, människohandel och rentav rekryteringsförsök till "våldsbenägna stridande grupper", sannolikt IS.

Detta har alltså varit det första mötet med Sverige för tiotusentals nyanlända. Här kommer traumatiserade människor till Sverige från länder som präglas av mutor och klientism – och så stöter de på en statligt finansierad lots som försöker värva dem med gåvor och som säljer falska adresser.

Det är en svart ironi att detta har lanserats som en avgörande integrationsreform.

Etableringslotsarna är bara en i raden av reformer som alliansen genomförde i samma lättsinniga anda. I december 2008 slog man upp portarna för västvärldens mest öppna system för arbetskraftsinvandring. Med minimal kontroll lät man vem som helst med en F-skattesedel erbjuda anställningar.

Sedan dess har rapporterna om missförhållanden avlöst varandra. Människor betalar runt 100 000 kronor svart för ett arbetstillstånd och många utnyttjas hårt.

Även Rut- och Rotreformerna har utformats på ett sätt som gör dem vidöppna för kriminalitet. Många har som affärsidé att skicka fakturor till Skatteverket på arbeten som aldrig har utförts. Vi talar om bedrägerier i stor skala.

Eller ta nystartsjobben. Forskningen visar att subventionerade anställningar är ett effektivt sätt att minska arbetslösheten i utsatta grupper. Men här rör det sig om över sex miljarder kronor årligen som i princip betalas ut i blindo.

Ett vanligt brottsupplägg har varit att sätta skyhöga löner - låt säga 50 000 kronor i månaden för en långtidsarbetslös vaktmästare - varav Arbetsförmedlingen snällt har betalat ut två tredjedelar av lönekostnaden. I den mån något jobb över huvud taget har utförts får den anställde bara en bråkdel av bytet.

Den nya rödgröna regeringen sätter nu ett lönetak vid 22 000 kronor i månaden, men att detta svindleri har kunnat pågå i åratal är häpnadsväckande. Och kontrollen av utbetalningarna är fortsatt i det närmaste obefintlig.

Med samma glada humör gjorde alliansregeringen det lättare än någonsin att starta och driva företag i Sverige. Man tog bort kravet på revisor i små bolag, gjorde det enklare att skaffa F-skattesedel liksom att senarelägga bokföringen. Därtill stoppade man förslaget om att införa månadsrapportering av anställdas löneuppgifter.

De ideologiska drivkrafterna bakom alla dessa reformer är tydliga. I alliansens Sverige är företagaren alltid en hjälte. Bara vi smörjer hjulen och släpper loss valfriheten på alla områden så kommer tusen blommor att blomma.

Problemet är att man samtidigt har förvandlat Sverige till ett paradis för entreprenörer i kriminalitet. Alla myndigheter som jobbar med den grova organiserade brottsligheten vittnar för mig om samma utveckling: buset har skaffat sig slips. Alltfler multikriminella har insett var de stora pengarna finns att hämta - nämligen hos Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket.

Kombinationen av stora pengar, liten upptäcktsrisk och låga straff är för kriminella vad saft är för getingar. Och just nu står Arbetsförmedlingen för den sötaste saften.

Attackerna mot välfärdssystemen följer ofta samma mönster: de kriminella skaffar sig falska identiteter, falska kontrolluppgifter och en företagsfasad och börjar sedan sitt plundringsstråk genom det offentliga.

Detta är en oerhört allvarlig kriminalitet. Det är ett systemhot mot välfärdsstaten och vi riskerar att finansiera framväxten av allt mäktigare kriminella nätverk. Därtill sätts konkurrensen ur spel när seriösa företag tvingas tävla med skojare och bedragare.

Ändå tycks de borgerliga partierna inte ha lärt sig någonting av de senaste årens erfarenheter. Trots haveriet med lotsarna vidhåller exempelvis Centerpartiet att dagens arbetsförmedling borde ersättas av en jobbfixarpeng. LOV-valfrihet, subventioner och skatteavdrag är fortfarande svaret på det mesta.

Såväl KD som FP vill dessutom koppla permanenta uppehållstillstånd i Sverige till att man har en anställning, vilket skulle öppna för en storskalig svarthandel med jobbkontrakt.

Om det finns något som den rödgröna regeringen kan göra bättre än den förra är det detta – att städa upp efter alla ideologiska utsvävningar i den blinda marknadsdyrkans namn.
_______________________________________


Läs också Anna Dahlbergs ledare i Expressen den 2 september 2017:

Det är för lätt att vara kriminell i Sverige.

Norrmännen har i grunden rätt när de varnar för "det svenska tillståndet". Att ledande politiker spelar ner problemen är illavarslande.

Samtidigt som debatten rasar efter den norska integrationsministerns besök i Rinkeby återvänder jag till polisens rapport om de utsatta områdena från i juni. Det är en surrealistisk upplevelse.
...

Minst 5 000 kriminella aktörer i områdena
Rapporten beskriver 61 problemområden i landet, varav 23 klassas som särskilt utsatta. En av definitionerna på ett sådant område är att "läget anses vara akut".
...
Men det verkligt intressanta i rapporten är beskrivningen av hur den kriminella strukturen har vuxit sig så stark att den påverkar normbildningen i områdena. De kriminella sätter reglerna för vad som gäller och skapar en alternativ samhällsordning till den demokratiska.

"De kriminella nätverken kan ordna boende, arbete, bankverksamhet, skydd och säkerhet för människor som i andra fall har svårt att få dessa tjänster." Det finns inslag av en egen rättsskipning och ekonomi. Det säljs stöldgods, insmugglad sprit och tobak i många butiker; restauranger och affärslokaler används även som förvaringsplats för narkotika och stöldgods. "Genom hot och våld och skadegörelse pressas näringsidkarna till beskyddarverksamhet eller till att överlåta sina verksamheter till underpris."
...
Det är detta som är parallellsamhället. Eller som norrmännen skulle uttrycka saken: "det svenska tillståndet".
Läs hela artikeln här.


Läs även Anna Dahlbergs ledare från 25 februari 2017:
Även unga kriminella måste kunna stoppas som du hittar här.