söndag 9 april 2023

Folkkampanjen: Till Sveriges regering

 Se hela inlägget här. 

Uttalande antaget vid årsmöte för Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen


Till Sveriges regering

Ingen kärnkraft i IPCC:s klimatomställning

Den 20 mars 2023 kom FN:s klimatpanel, IPCC, med sina slutsatser från de rapporter som publicerats under 2018-2023. Den sammanfattande IPCC-rapporten riktar sig speciellt till politiska beslutfattare och budskapet är tydligare än någonsin: vi står inför aldrig tidigare skådade konsekvenser och kraftfull handling behövs fort. De kommande sju åren är helt avgörande för möjligheten att vända klimatkrisen.

En av åtgärderna som förs fram i rapporten är att det krävs mycket större satsningar på energieffektivisering och på förnybar energi. Energieffektivisering för att potentialen är enorm och mycket kan genomföras snabbt, utan allt för kostsamma investeringar. Förnybar energi för att tekniken finns, kostnaderna är låga och utbyggnaden kan gå fort.

Vi är allvarligt bekymrade över den svenska regeringens bakvända klimatpolitik. 
Den består av noll satsning på energieffektivisering och miljardsatsningar på mer el från nya dyra och farliga kärnkraftverk. 
När vi räknar in uranbrytning, bränsleframställning, byggandet av reaktorer och evighetsförvaring av avfallet är kärnkraften varken fossilfri eller miljövänlig. 
Oavsett hur många statliga miljarder som satsas tar det minst 10 – 15 år innan ett enda nytt kärnkraftverk kan finna på plats. 
Dessutom överstiger kostnaderna för el från ny kärnkraft vida kostnaderna för el från de förnyelsebara kraftslagen. Kelgrisen SMR kommer inte att ändra på dessa fakta.

Vi uppmanar regeringen att noggrant studera IPCC-rapporten och börja agera i enlighet med rapportens slutsatser. Sverige ska använda resurserna till verklig klimatomställning, inte slösa bort dem på en farlig och överspelad teknik som kärnkraft. Ni har ansvar för fyra av de sju åren vi har på oss. 
Vakna upp ur kärnkraftsdrömmen och sätt i gång med klimatomställning på riktigt!

Uttalande antaget 2023-03-26 vid årsmöte för Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen

Publicerat i Folkbladet den 2 april 2023

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar