onsdag 14 december 2022

Verkligen intressant...

Y-kromosomen är en könskromosom och den allra minsta av våra 46 kromosomer. X-kromosomen är en av de största om inte den allra största kromosomen. Y finns inte hos kvinnor som det helt riktigt står i artikeln. Män har 46,XY och kvinnor 46,XX.
Man brukar ju allmänt skämta om - och skratta åt - att män blir så mycket "sjukare" än kvinnor vid tex magont och förkylning. Stämmer nedanstående upptäckt så kanske de faktiskt blir det också. 
Spännande!

Aftonbladet

Ny studie kan ha knäckt covidgåtan: Därför dör fler män än kvinnor
Svensk professor: ”Första gången man visat en koppling till svår infektion”


Av:
Jon Forsling

PUBLICERAD: I DAG 18.44

Att män löper större risk än kvinnor att drabbas av svår covid har varit känt sedan länge.
Men nu kan svenska forskare ha kommit på varför – vilket på sikt kan innebära ett stort genombrott i kampen mot både covid och andra virusinfektioner:
– Den här är första gången man har visat en koppling till en akut infektion, säger Jan Dumanski, professor vid Uppsala universitet.


När coronapandemin drog i gång 2020 blev det klart tydligt att män generellt sett drabbades hårdare av sjukdomen. Cirka tre av fyra patienter på landets intensivvårdsavdelningar (IVA) var män – och andelen män är också högre bland de som avlidit.

Men orsaken till detta har länge varit en gåta. Nu tror dock forskare vid Uppsala universitet att de kan ha kommit på anledningen till varför män drabbas hårdare – och det har att göra med den kromosom som är unik för det manliga släktet. Y-kromosomen förekommer bara hos män och de gener som finns på Y-kromosomen kopplas till egenskaper som har att göra med könsbestämning och spermieproduktion.

”Kromosom Y en stark förklaring”
En ny studie visar att boven i dramat kan vara en förlust av just Y-kromosomen – en relativt vanlig, genetisk förändring som kallas LOY (från engelskans Loss of Y) – i en del av mäns vita blodkroppar:
– Vi har tidigare vetat LOY har betydelse för kroniska sjukdomar som cancer och Alzheimer samt kardiovaskulära problem, men det här är första gången man har visat en koppling till en akut infektion, säger Jan Dumanski, professor vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet, till Aftonbladet.
– Tidigare har man inte förstått varför män har drabbats svårare och oftare. Det fanns olika teorier, men kromosom Y förefaller vara en väldigt stark förklaring till varför så är fallet, fortsätter han.

Forskarna studerade blodprover som tagits från över 200 manliga patienter på intensivvårdsavdelningar mellan början av 2020 och sommaren 2021.
– Våra analyser visade att LOY var kopplat både till hur allvarlig sjukdom patienterna hade, baserat på WHO:s gradering, och till risken att avlida, säger Bożena Bruhn-Olszewska, forskare vid Uppsala universitet, i ett uttalande.

Kan kopplas till försämrad lungfunktion
En högre andel LOY kunde kopplas till försämrad lungfunktion, till exempel lägre syresättning. Det fanns också ett samband med högre andel LOY i specifika typer av vita blodkroppar och komplikationer i form av blodproppar.
– Vi hade möjligheten att analysera prover som tagits från några av patienterna tre till sex månader efter att de skrivits ut från intensiven. I dessa prover hade andelen celler med LOY gått ner. Så vitt vi vet är det första gången någon har visat att LOY har dynamiska egenskaper kopplade till en akut infektionssjukdom, säger Hanna Davies, forskare vid Uppsala universitet, i ett uttalande.

Exakt hur vanligt LOY är bland män är inte helt klarlagt, men problemet ökar med åldern:
– Ju mer vi undersöker det märker vi hur vanligt det är. I studien var den yngsta patienten bara 19, men även han hade den förändringen. LOY är den vanligaste mänskliga genetiska förändring som finns. Vid 70-årsåldern är det ungefär 40 procent som har det, säger Jan Dumanski.
På sikt enklare att hitta riskpatienter tidigare

Nu hoppas han och hans kollegor att deras nya forskning kan användas som en så kallad ”biomarkör” för att förutsäga vilka patienter som riskerar att få en allvarlig sjukdomsutveckling av covid-19.
– Den här kunskapen kan vara till nytta även vid andra virala infektioner, inte bara covid-19, för att veta vilka män man ska prioritera att skydd, säger Jan Dumanski.

Den studie som ligger till grund för de nya fynden var ett samarbete mellan forskare vid Uppsala universitet, Sahlgrenska akademin i Göteborg, National Bioinformatics Infrastructure vid Stockholms universitet och Medical University i Gdansk, Polen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar