måndag 12 december 2022

Tjocka släkten...

Svensk fann guld i USA – blev Europas rikaste

Foto: Håkan Jansson/Riksbanken


Familjen var så fattig att barnen fick gå utan strumpor och skor. Men som vuxen blev John Brynteson stormrik. I slutet av 1800-talet gjorde många svenska utvandrare avtryck i USA. Scrolla och läs om dessa svenskar som än i dag omnämns på andra sidan Atlanten.

Johan Lindberg
Publicerad 

Hittade guld i USA – blev Europas rikaste

Många SvD-läsare mejlade efter artikeln om svenska utvandrare mejlat in egna förslag på personer som gjort avtryck i USA. Här följer några exempel. Läsaren Peter Rönnberg skriver så här: "Jag skulle gärna vilja att du skrev om John Brynteson från Ärtemark i Dalsland som vad jag hört blev den rikaste svensk som någonsin levt och verkat i USA".

John Brynteson föddes 1871 och familjen ska ha varit så fattig att barnen fick gå utan strumpor och skor större delen av året. Som 16-åring emigrerade han till USA. 1898 beger han sig med båt från San Francisco till Alaska och där upptäcker han tillsammans med två vänner – svensken Eric Lindblom och norrmannen Jafet Lindeberg – det guldrikaste vattendraget i hela delstaten.

Eric Lindblom, John Brynteson och norrmannen Jafet Lindeberg.
Eric Lindblom, John Brynteson och norrmannen Jafet Lindeberg. Foto: Okänd
Eric Lindblom, John Brynteson och norrmannen Jafet Lindeberg.
Eric Lindblom, John Brynteson och norrmannen Jafet Lindeberg. Foto: Okänd

Fyndet blir starten på den stora guldruschen i Nome. John Brynteson och de två vännerna kallades "The Three Lucky Swedes" och startade det framgångsrika "Pioneer Mining Company". Den stormrike John Brynteson startar bland annat en fruktplantage och en hästranch och låter även bygga en svensk sjömanskyrka i San Francisco. Han får dessutom ett berg uppkallat efter sig i Alaska: Mount Brynteson. Efter den stora jordbävningen i San Francisco 1906 återvänder John Brynteson till Sverige som en av Europas rikaste män. Han fortsatte sin bana som framgångsrik affärsman fram till sin död 1959. Här kan ni läsa ett SvD-reportage om Bryntesson från 1984:

SvD den 30 december 1984.
SvD den 30 december 1984.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar