tisdag 1 oktober 2019

Kärnkraften kan inte rädda klimatet

Dagens industri

Rapport: 

Kärnkraften kan inte rädda klimatet
Kärnkraften är sämre än förnybara alternativ när det kommer till såväl kostnad som kapacitet sedan reaktorer blir mindre lönsamma jämfört med vind- och solkraft gällande minskade utsläpp, enligt rapporten World Nuclear Industry Status Report som har gjorts av energikonsulten Mycle Schneider, rapporterar Reuters.

Under mitten av 2019 har vind- och solkraft kommit ikapp kärnkraftverk i kostnadsfrågan och tillväxten i genererad kapacitet växer snabbare än några andra energislag, enligt den årliga rapporten.

"Det råder inga tvivel om att en nukleär utfasning redan pågår", skriver huvudförfattaren som lett arbetet med rapporten och som verkat som rådgivare för Europaparlamentet i 20 år.

"Behovet att stabilisera klimatet är akut, kärnkraften är trög. Det finns inga tekniska eller operativa behov som förnybara alternativ inte kan tillgodose på bättre, billigare och snabbare sätt", skriver rapportförfattarna.

Solkraften kan genereras för 36-44 dollar per megawattimme och vindkraft för 29-56 dollar per megawattimme. Kärnkraft kostar så mycket som 112-189 dollar, givet att ett kärnkraftverk de senaste åren tagit i snitt 11 år att uppföra, enligt rapporten.

Lönsamheten för vind och solkraft väntas samtidigt stiga med tiden, givet stordriftsfördelar i produktion, samtidigt som kostnaden för kärnkraft gått upp de senaste tio åren.

Den utvecklingen väntas också fortsätta, med tanke på stora statliga subventioner i Kina på förnybartsidan, men ett minskat antal kärnkraftsprojekt i landet. Inga nya sådana har startats sedan 2016, skriver rapportförfattarna. Vind- och solkraften genererar redan mer elektricitet än kärnreaktorer i tillväxtländer som Kina och Indien.

"Kärnkraftsalternativet har visat sig vara det dyraste och långsammaste alternativet", säger Mycle Schneider i ett pressmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar