onsdag 11 september 2019

Stan är uppenbarligen full av förstånds- handikappade män som inte bör gå lösa!

Det måste ju vara något grundläggande fel på en karl som ger sig till att våldta en annan människa. 

Mitti Stockholm

Alarmerande ökning: 
Fem våldtäkter anmäls varje dag i Stockholm


Josefin Malmqvist, Elisabeth Svantesson och Irene Svenonius är överens – våldtäktsutvecklingen i regionen går inte att acceptera. Foto: Pekka Pääkkö

9 SEPTEMBER 2019

890 anmälda våldtäkter under första halvåret i fjol – 1 060 under samma period i år.
Det är en ökning med nära 20 procent.
Politikerna är oroliga och menar att det inte går att acceptera.


Gruppvåldtäkt i Hässelby, överfall på väg hem från tunnelbanan i Rissne, våldtäkter i publikhavet under We Are STHLM och en taxichaufför som tvingade med en passagerare till sitt hem i Husby.

Det är bara några av de total åtta misstänkta våldtäkter som Mitt i skrivit om under augusti månad. Statistiken visar att antalet våldtäkter i Stockholmsregionen ökar och förra året anmäldes drygt fem våldtäkter per dag. Det är en utveckling som politikerna inte längre kan acceptera.

– Jag ser oerhört allvarligt på alla våldtäkter. Ökningen är alarmerande, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) när Mitt i träffar henne i Södersjukhusets huvudentré.

Här, på Södersjukhuset, finns landets enda akutmottagning för våldtagna och när Mitt i träffar finansborgarrådet har hon tillsammans med Elisabeth Svantesson, Moderaternas finanspolitisk talesman, och Josefin Malmqvist (M), ordförande för Moderatkvinnorna, precis varit där för att lära sig mer om verksamheten och ta reda på vilka resurser som behövs för att bekämpa brotten.

– Här behandlas omkring 800 patienter per år, men vi vet att antalet våldtäktsoffer är betydligt fler. Därför är mottagningen otroligt viktig. Självfallet finns kunskapen om hur man ska hjälpa offer även på andra mottagningar men här är man specialiserad, säger Irene Svenonius.

Våldtäkterna ökar

Men akutmottagningen är inte lösningen på våldtäkterna som fortätter att öka i Stockholmsregionen som också innefattar Gotland.

Under första halvåret i fjol anmäldes 930 våldtäkter och under motsvarande period i år anmäldes 1 060. Det är en ökning med nästan 14 procent.

Utöver anmäldes dessutom 24 oaktsamma våldtäkter under årets första halva. En rubricering som kom till efter att samtyckeslagen infördes 1 juli 2018.
Finns ett mörkertal

En jämförelse mellan förra sommaren, juni och juli, och årets sommar visar samma mönster – våldtäkterna i region Stockholm ökar.

Samtidigt finns ett stort mörkertal. Bland de 800 våldtäktsoffer som besöker akutmottagningen på Sös anmäler omkring sex av tio övergreppet till polisen.

– Det är helt otillständigt att personers frihet begränsas för att några tar sig makten att begå våldtäkter och förstöra människor liv. Det krävs hårda insatser från många olika parter för att förebygga detta, säger Irene Svenonius.
Så många våldtäkter har anmälts i Stockholmsregion

Se diagrammet här. 
Diagrammet visar antalet anmälda våldtäkter i Stockholmsregionen, som också innefattar Gotland, under 2018 och 2019.
Källa: Brå

Prioriterar trygghet

För Region Stockholm handlar det förebyggande arbetet framför allt om trygghet. Kameraövervakning i kollektivtrafiken och trygga stadsmiljöer är två exempel.

– Det är ett arbete som egentligen inte ska behövas men som krävs för att man ska känna sig trygg till och från tunnelbanan. Det ska vara tryggt vart man än befinner sig i Stockholm, säger finansborgarrådet.

Helt otillständigt att personers frihet begränsas för att några tar sig makten att begå våldtäkter och förstöra människor liv
Irene Svenonius

Krävs attitydförändring
På nationell nivå är Moderaterna mer inne på en högre polisnärvaro och hårdare straff för att få bukt på det ökande antalet våldtäkter berättar Elisabeth Svantesson (M), finanspolitisk talesperson, efter besöket på Sös.

– Det är inte enda vägen att gå men det är viktigt att markera allvaret i brottet. Vi måste ta i med hårdhandskarna mot förövarna och se till att våldtäkter faktiskt leder till åtal.

För det krävs mer resurser till både polisen och rättsväsendet. Men Elisabeth Svantesson menar också att det är en attitydförändring i samhället i stort som behövs.

– Metoo får inte bli något vi pratar om tillfälligt. Vi måste fortsätta diskutera och lyfta frågan om hur vi beter oss mot varandra och var gränsen går.

3 kommentarer:

  1. Moderatkvinnor mot våldtäkter ...

    Min favoritsubgrupp är trots allt fortfarande "Kristna homosexuella mot
    kärnkraft". Där kunde du vara med om du får dispens från ett par av kraven ...

    SvaraRadera
  2. Apropå vad stan är "full av" ...
    https://www.google.com/search?q=fula+pojkar+eldkvarn+text+lyrics&rlz=1C1GCEB_enSE864SE864&oq=fula+pojkar+eldkvarn+text+lyrics&aqs=chrome..69i57.7127j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

    "Stan e full av fula pojkar
    O-la-la-la fula pojkar
    Dom stjäl, dom slåss, dom knarkar och skolkar"

    En Eldkvarnlåt från min (ganska gamla) favoritplatta med Eldkvarn. "Musik
    för miljonärer" heter den LPn ...

    SvaraRadera
  3. Stan är också full av goa gossar...

    SvaraRadera