fredag 7 juni 2019

Typiskt töntigt, ryssar...

Det fina med tv-serien Chernobyl är att den
1) berättar sanningen och
2) blottar den pinsamma sovjetiska mörkläggningen.
Missa den för all del inte! Den är livsviktig!!!

Men jag måste säga, jag trodde faktiskt inte att ryssarna skulle vara så urbota korkade att de fortsätter ljuga och lägga ut dimridåer. Eller är de blåsta allihop?! Skulle inte tro det. De ljuger! 
Pinsamt är bara förnamnet!

När jag första gången - 1997 - klättrade upp för alla trapporna i hotell Pollissia i Pripyat fanns där på toppen av huset, alldeles intill den stora utkiksterassen, en föreläsningssal. Där stod åhörarnas stolar fortfarande framställda och framför dem en skärmutställning om atombombshotet från Väst. Från åhörarplats kunde deltagarna titta ut genom fönstret och se kärnkraftsverket i Tjernobyl bortom skogen. Föga anade de då att det var därifrån hotet skulle komma. Ingen av dem kunde ens tänka tanken att det var sovjetregimen - och inte amerikanarna - som av ren dumhet hotade världen. 

För varje gång jag sedan återvände till Pripyat och dess hotell förstördes interiören allt mer av väder och vind för att slutligen gå under helt. I dag är det bara vi som har varit på plats och sett den med egna ögon som vet att den en gång stod där. 

Och nu får vi alltså läsa att ryssarna fortfarande har USA på hjärnan och har hittat på en amerikansk spion som nu ska få skulden för den 33 år gamla olyckan. Pinsamt, som sagt. Men låt dem för all del hållas. Den här gången kommer ingen att tro dem.   

Stellan Skarsgård och Emily Watson i HBO:s Chernobyl Foto: HBO/Imdb

Kritik mot tv-serien Chernobyl – Ryssland gör egen version

Publicerad idag 11.58
SVT Nyheter
https://www.svt.se/kultur/kritik-mot-tv-serien-chernobyl-ryssland-gor-egen-version

Tv-serien Chernobyl älskas av tittare – men förkastas av ryska medier.
Nu görs en ny serie om kärnkraftkatastrofen i Ryssland. I den står inte forskare, utan amerikanska spioner i centrum.


HBO:s miniserie Chernobyl har slagit rekord som historiskt omtyckt på film- och tv-sajten Imdb. Drygt 170.000 recenserande tittare ger serien 9,7 av 10 möjliga i betyg.

Men alla älskar inte Craig Mazins berättelse om kärnkarftskatastrofen 1986.

The Moscow Times-journalisten Ilya Shepelin, skriver att Kreml-vänliga mediebolag i Ryssland nu bedriver ett litet korståg mot tv-serien, som avfärdas som en karikatyr av Sovjet. Dessutom arbetar tv-kanalen NTV och regissören Alexei Muradov med en egen Tjernobylproduktion. 

Enligt The Moscow Times kretsar handlingen, liksom i HBO:s Chernobyl, om händelseförloppet efter explosionen. I den ryska versionen infiltrerar en amerikansk spion kärnkraftverket, och KGB-agenter försöker avslöja sanningen genom påstötningar mot CIA.
Överdrivna hjälteporträtt

Författaren och New Yorker-skribenten Masha Gessen, skriver att Chernobyl visserligen är mycket trovärdig i sin estetiska framställning av 80-talets Sovjet, men att den innehåller tendentiösa antaganden och felaktigheter.

“Några fruktansvärda män åstadkommer katastrofen, och några modiga allvetare räddar Europa från att bli obeboeligt och berättar sanningen för världen”, skriver Gessen i The New Yorker och fortsätter:

“Det stämmer att Europa överlevde, det stämmer inte att någon berättade sanningen”.

Hjälteporträttet av forskarna och demoniseringen av politikerna – som hotar med ett nackskott och tar ett glas vodka i en mening är överdrivet, enligt Masha Gessen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar