söndag 7 april 2019

Och hur stor nyhet blev det här?!

Sveriges Natur

50 meter under Östersjöns botten finns tunnor med radioaktivt avfall som visat sig vara farligare än man tidigare trott. Det är osäkert när tunnorna kan flyttas. 

Risk för dödlig stråldos
från rostande förvar av radioaktivt avfall

Containrar som förvaras i Östhammars skärgård innehåller annat radioaktivt material än vad som var känt när de placerades där. Containrarna ska därför flyttas men det dröjer trots att de rostar. Och trots risk för stråldos som inte bara ger cancer utan även andra direkta strålskador.

50 meter under Östersjöns botten finns hundratals kubikmeter radioaktivt avfall som visat sig vara farligare än vad någon räknade med när det placerades där under 1990-talet.

Avfallet ska plockas bort därifrån. Men frågan är när. Problemet är att avfallet förvaras i containrar som rostar. Det kan göra avfallet svårare att flytta, eftersom containrarna kanske rostar sönder så mycket att de inte tål att transporteras.
Farliga doser radioaktivitet

Om de blir kvar, riskerar kommande generationer att utsättas för farliga doser radioaktivitet. Siffran som presenteras för hur illa det kan bli är 1,2 sievert. Det är tusen gånger högre än bakgrundsstrålningen. Uppgiften kommer både från Strålsäkerhetsmyndigheten samt från Svensk kärnbränslehantering som ansvarar för förvaret.

Dosen ger direkta sjukdomssymptom, som skador på skelett och sänkt produktion av blodceller. Och risken för dödlig cancer ökar med sex procent för en person som utsätts för den höga dosen. Varje år. 

Det enligt en rapport från en expert vid Stockholms universitet, som Sveriges Natur också tagit del av.

Exakt hur farligt det är går inte att räkna ut säkert, eftersom få människor har utsatts för så stora doser tidigare under så lång tid, någonstans i världen. De höga doserna från kärnvapnen över Hiroshima och Nagasaki var kortvariga medan det här kan komma att handla om årtionden.

Läs hela artikeln här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar