fredag 15 mars 2019

Missa inte Linda Nordlunds viktiga krönika...

LINDA NORDLUND

Låt er inte luras när Yasri Khan säger ”integration”

Publicerad 13 mar 2019 kl 19.30

Samtalsaktivism – att möta kontroversiella personer i syfte att nå någon slags förståelse – är i ropet. Stina Oscarssons samtal i SvD med Yasri Khan, miljöpartisten som för tre år sedan drog tillbaka sin kandidatur till partistyrelsen efter att han vägrat skaka hand med en kvinnlig reporter, är ett exempel på när den uppnår sitt mål. Nog förstår man hur han resonerar, alltid. Det blir tydligt att Khans strategi är att anfall är bästa försvar:

Förstår han att det kan upplevas som förminskande att han inte tar kvinnor i hand, är inte principen att man bör behandla alla lika?, frågar Oscarsson. ”Tänk om man erbjöd män en cellprovsundersökning av livmodern bara för att kvinnor erbjuds det?”, svarar Khan.
Häpnadsväckande om fundamentalister

Hur ser han på muslimer som anpassar sig efter det sekulära samhället och exempelvis tar av slöjan? ”Det är som att jag skulle fråga en person inom en HBTQ-community om det okej för andra människor att inte vara gay?”

Ser han alls ett problem med de mer fundamentalistiska anhängarna av islam? ”Jag upplever att personer som försöker tvinga religion på andra människor, de har nog inte riktigt förstått religionen ordentligt.”

Det är häpnadsväckande svar. Det finns betydligt större problem med fundamentalister än att de ”inte har förstått religionen ordentligt”. Att de vill att religionen ska få inflytande över politiken, och att religiösa rättigheter ska väga tyngre än andra – exempelvis kvinnans – för att ta två exempel.

Läs hela krönikan här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar