torsdag 1 november 2018

Hasse i hönsgården...

Tack Hasse!


6 kommentarer:

  1. Råkade få syn på:
    (https://www.svt.se/nyheter/inrikes/partisekreteraren-om-ssu-konflikt-kompromissar-inte-med-vara-varderingar)

    Partisekreteraren om SSU-konflikt: ”Kompromissar inte med våra värderingar”
    Publicerad idag 13.36
    ”För att företräda Socialdemokraterna ska man kunna stå för och agera utifrån våra grundläggande värderingar. Det kompromissar vi inte med”.
    Det skriver Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastads i en kommentar till SVT Nyheter efter uppgifterna om att företrädare för SSU Skåne bland annat yttrat sig homofobiskt.

    Socialdemokraternas ungdomsförbunds ledning har kritiserats internt, sedan det framkommit att företrädare för ungdomsförbundets skånska distrikt bland annat sagt att homosexuella har ”smutsigt blod” och hyllat Iraks före detta diktator Saddam Hussein.

    Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad vill inte låta sig intervjuas i dag, men har gett SVT Nyheter en skriftig kommentar.

    ”Det kompromissar vi inte med”
    Hon skriver att konflikten som rör SSU Skåne innehåller olika delar.

    ”Den ena delen rör ett antal förtroendevalda inom SSU Skåne som yttrat sig eller på annat sätt agerat på ett sätt som står i strid med socialdemokratiska värderingar. Ingen av dessa personer har eller är aktuella för några uppdrag inom Socialdemokraterna. För att företräda Socialdemokraterna ska man kunna stå för och agera utifrån våra grundläggande värderingar. Det kompromissar vi inte med.”

    Strid mellan olika falanger
    Den andra delen som Lena Rådström Baastad berör med sin kommentar har beskrivits av Expressen som en strid mellan en islamistisk- och en vänsterfalang.

    ”Det har redan förts en dialog mellan SSU Skåne, partidistriktet och SSU:s förbundsstyrelse i syfte att lösa denna konflikt. Det är bra att SSU:s förbundsstyrelse nu har vidtagit ytterligare ett antal åtgärder för att råda bot på de problemen. Vi avvaktar nu resultatet av de åtgärderna.”

    SvaraRadera
  2. Samma källa:

    – Jag är jävligt förbannad, säger Philip Botström, förbundsordförande för SSU. Foto: SVT
    SSU om företrädare med antidemokratiska åsikter: Helt oacceptabelt
    Publicerad idag 09.02
    Hyllningar av diktatorn Saddam Hussein, homofobi, islamism och antisemitism. Den senaste veckan har flera medier rapporterat om hur förtroendevalda företrädare för SSU uttryckt åsikter som det politiska ungdomsförbundet menar bryter mot socialdemokratiska värderingar.
    – Man kan säga att jag milt uttryckt är jävligt förbannad, säger förbundsordförande Philip Botström.

    Expressen har i veckan rapporterat om hur den styrande falangen inom SSU Skåne på ett årsmöte sagt att homosexuella har ”smutsigt blod”, och i onsdags avslöjade Dagens Nyheter hur en förtroendevald på Facebook hyllat Iraks före detta diktator Saddam Hussein.

    – Har man sagt det här, har man de här sympatierna, då är det helt oacceptabelt. Då ska man bort från SSU, säger förbundsordförande Philip Botström.

    ”Nya uppgifter”
    På frågan om hur han, trots att han har varit förbundsordförande sedan 2015, inte känt till det som sker inom förbundet, svarar han:

    – Vi känner till att det har funnits konflikter inom SSU Skåne, men att det förekommer företrädare som har uttryckt sig eller som har sympatier för antidemokratiska organisationer eller haft homofoba uttalanden är nya uppgifter för oss, säger han.

    Expressen har rapporterat att Philip Botström har deltagit i konferensen där förtroendevalda inom SSU Skåne har sagt att homosexuella inte ska få donera blod eftersom deras skulle ha varit ”smutsigt”. Tidningen har även källor som säger att Philip Botström ska ha varit närvarande när uttalandet gjordes, men i SVT:s Morgonstudion nekar han till det.

    – Jag har gått tillbaka i mötesprotokoll, kollat biljettbokningar, kollat med andra ombud på plats, och med mötespresidiet som ledde det aktuella mötet som bekräftar min minnesbild, säger han.

    Kan dra in bidrag
    Philip Botström medger dock att SSU har brustit i sina rutiner för att ta fram förtroendevalda. Därför kommer förbundet nu att kräva att företrädare ska skriva på en kandidatförsäkran för att garantera att de känner till organisationens värderingar. SSU Skåne har dessutom fått tre veckor på sig att återkomma med en handlingsplan för att se till att personer med felaktiga värderingar inte får fler uppdrag.

    – Gör de inte det kommer vi att dra in hela vår finansiering till distriktet.

    SvaraRadera
  3. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ssu-om-foretradare-med-antidemokratiska-asikter-helt-oacceptabelt
    Länk till föregående.

    SvaraRadera
  4. Se också intervjun på föregående plats.

    SvaraRadera
  5. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ssu-fortroendevald-lamnar-sitt-uppdrag-efter-hyllning-till-saddam-hussein

    SSU:s förbundsordförande Philip Botström Foto: Erik Simander / TT
    SSU-förtroendevald lämnar sitt uppdrag – efter hyllning till Saddam Hussein
    Publicerad igår 23.13
    En förtroendevald inom SSU, i ett distrikt i Mellansverige, valde under onsdagen att lämna sitt uppdrag. Detta efter avslöjandet i DN om att personen bland annat hyllat Iraks ex-diktator Saddam Hussein i ett Facebook-inlägg.

    Den förtroendevalde SSU-medlemmen, i ett distrikt i Mellansverige, skrev 2014 följande i ett inlägg på Facebook: ”Saddam Hussein, den bästa människa som fanns. Alltid i hjärtat”. Det avslöjande Dagens Nyheter under onsdagen. Han ska vid detta tillfälle inte ha haft något förtroendeuppdrag inom SSU.

    Han ska även ha refererat till Hussein som ”arabernas ledare”. 2015 har personen även lämnat en kommentar till ett klipp med en israelisk soldat, rapporterar DN. Han ska där ha skrivit att Israel ska ”brinna i helvetet”.

    2016 valdes han in i SSU-distriktets styrelse.

    Rustar det aktuella distriktet
    Under onsdagskvällen kom beskedet att personen valt att lämna sitt förtroendeuppdrag. SSU säger i en kort kommentar till SVT Nyheter att man nu håller på att ”rusta det aktuella distriktet” i Mellansverige för den turbulens man hamnat i eftersom många är tonåringar och relativt nya inom politiken.

    Det aktuella SSU-distriktets ordförande säger till DN att beslutet om att låta den förtroendevalde lämna sitt uppdrag skett i samförstånd.

    Avhoppet från kommer bara en dag efter Kvällsposten/Expressens avslöjande om att flera lokala förbund i SSU Skåne styrts av en falang präglad av radikal islamism, homofobi och antisemitism.

    Agerar efter Skåne-turbulens
    Det rör sig om åtminstone tre individer i SSU Skåne som pekas ut som utgjort falangen. Vid ett extrainsatt möte under tisdagen fattade förbundsstyrelsen beslut om att två av dessa personer ska uteslutas. Den tredje utpekade personen i falangen har inte längre några uppdrag i SSU.

    SSU-basen Philip Botström sade under tisdagen nu att man nu vidtar åtgärder. Från och med nästa vecka måste alla medlemmar i ungdomsförbundet som har eller siktar på att ta ett högre förtroendeuppdrag skriva på en slags ”kandidatförsäkran”.

    SVT Nyheter söker förbundsordföranden Philip Botström för en kommentar.

    SvaraRadera
  6. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/efter-uppgifter-om-extrem-falang-inom-ssu-skane-flera-uppmanas-lamna

    SSU:s förbundsordförande Philip Botström riktar skarp kritik mot SSU Skåne och uppmanar flera företrädare att lämna sina poster. Foto: TT
    Uppgifter om extrem falang inom SSU Skåne – flera uppmanas lämna
    Publicerad 30 oktober 2018
    En falang som kännetecknas av radikal islamism, homofobi och antisemitism uppges ha tagit över lokala förbund i SSU Skåne. Nu kräver SSU-ledningen att flera företrädare lämnar förbundet.

    Enligt SSU handlar det om minst tre individer, vilket Kvällsposten var först att rapportera om. En tidigare hög företrädare representerar en moské som ska ha gjort homofoba uttalanden. Han nekar till att någon falang har funnits och säger att uttalanden av honom tagits ur sitt sammanhang. Den mannen har inga uppdrag längre i SSU.

    Dessutom har rapporteringen handlat om två andra personer som har gjort kontroversiella uttalanden.

    Philip Botström, SSU:s ordförande, säger till TT att de erkänt och sagt att de ångrar sig. Dessa två uppmanas nu att lämna SSU.

    Genomför flera åtgärder
    Vid ett extrainsatt möte på tisdagen fattade SSU:s förbundsstyrelse flera beslut, rapporterar Dagens Nyheter.

    Ett är att alla medlemmar i SSU i hela landet som har eller vill ha högre förtroendeuppdrag från och med på måndag måste skriva på en så kallad kandidatförsäkran.

    – Man ska åta sig att inte bara följa utan också agera och leva upp till de värderingar som SSU grundar sig på och vill ha, och att man ska lämna om man inte längre lever upp till det eller saknar förtroende, säger Philip Botström.

    Distriktsstyrelsen i SSU Skåne ska dessutom inom tre veckor skicka in en plan till för förbundsstyrelsen. Där ska åtgärder finnas för att alla medlemmar framöver ska känna sig respekterade, för att personer med tvivelaktiga värderingar inte ska få ledande positioner samt om hur det ”kraftigt försvagade” förtroendet ska återskapas, säger en ”ganska förbannad” Philip Botström.

    – Om de inte gör det inom tre veckor kommer SSU-förbundet att helt dra in sin finansiering till SSU-distriktet, och det rör sig om en ansenlig summa pengar.

    ”Välkomnar granskningen”
    SSU:s medlemskommitté ska också granska om fler personer ska uteslutas.

    SVT Nyheter Skåne har pratat med en av företrädarna som i nuläget inte vill kommentera anklagelserna.

    – Just nu förvrängs saker vilket gör mig ledsen. Jag välkomnar granskningen, men då vill jag prata i live-tv och mötas i en diskussion, säger företrädaren.

    SvaraRadera