måndag 18 mars 2024

Vilken tröst för...

 alla som inte har hus i Spanien med egen pool...


Förbjudet att fylla privata pooler i Andalusien
under sommaren

Hotell, campingplatser, idrottsanläggningar, offentliga bassänger, turistlägenheter, så kallade ”las viviendas turísticas, samt pooler för terapeutisk användning kommer dock att kunna fyllas som vanligt.
Enbart Málagaprovinsen hade 2022 hela 77.330 pooler utomhus och 513 inomhuspooler.

Efter en del turer fram och tillbaka har ett nytt beslut kommit gällande påfyllnad av pooler från kommittén mot torkan. De har bestämt att det förbud som infördes 2021 mot påfyllnad av privata pooler, både de som ägs av individer eller är gemensamma i ett flerbostadshus, kommer att kvarstå, skriver Diario Sur.

Däremot har det fastställts att reglerna blir mer flexibla inom offentliga områden. Dessa är hotell, hälsa, utbildning, idrottsutövande, registrerade turistboenden och offentliga pooler. Dessutom kommer saltvattenbassänger som har godkända anläggningar vara tillåtna att fylla.

Om två veckor är ett möte planerat där kommissionen för vattenrestriktionerna ska utvärdera om det är möjligt att dra ner på de besparingsåtgärder som införts för att motverka den rådande torkan.

De vill förtydliga att man genom det fjärde torkadekretet vill erbjuda “maximal normalitet” under den rådande torkan. För att möjliggöra detta har lösningar som ska kunna tillhandahålla en viss balans under den svåra situationen tagits fram. Som en del i denna normalitet ingår alltså att offentliga bassänger, de som finns på idrottsanläggningar och i hälsocenter samt registrerade turistboenden kommer att kunna fyllas med vatten under sommaren.

Generalsekreteraren för vatten vid det andalusiska ministeriet för jordbruk, fiske, vatten och landsbygdsutveckling, Ramiro Angulo, tackar alla som drabbats av de rådande restriktionerna för sina insatser och sitt tålamod.

lördag 2 mars 2024

I snitt 43 husockupationer per dag...

Svenska Magasinet



Husockupant försökte sätta eld på hus i Estepona

Upplagt av Ola Josefsson | feb 23, 2024 | 

Spaniens problem med ockupanter som bryter sig in och övertar andras egendom är ett återkommande problem.

I genomsnitt rapporteras 43 fall dagligen i Spanien.

I stadsdelen Canceleda i Estepona kommun satte en 40-årig man eld på soffan i den bostad han hade ockuperat under en tid. Dessutom har flera invånare känt sig hotade av mannen.

Grannarna till den ockuperade bostaden i Canceleda tröttnade på mannens beteende och ringde polisen.

Då försökte mannen sätta eld på huset genom att tända på soffan i onsdags kväll strax efter klockan 21.

Enligt Diario Sur har husockupanten åtskilliga gånger stört grannar i omgivningen som ringt till polisen. Men ingenting har hänt förrän i onsdags.

Då kom polisen och grep mannen efter att han efter ytterligare ett bråk satt eld på en soffa med avsikt att bränna upp bostaden. Grannar till bostaden lyckades i tumultet som uppstod få ut soffan på gatan.

Vid tillfället kom både räddningstjänsten, ambulans och polis till platsen.

Mannen är nu misstänkt för mordbrand och grovt olaga hot.

Antalet bostadsockupationer i Spanien är omfattande och statistiskt sker en anmälan på varje 1.553:e hem. 40 procent av fallen inträffar i Barcelona.

Spanien har 26 miljoner bostäder och 48 miljoner invånare. Under 2022 kom det in 17.000 anmälningar om illegala ockupationer. 95 procent av dessa gällde bostäder, hus eller lokaler som vid tillfället stod tomma, skriver El País.


Spaniens nya bostadslag: 
Upp till två år innan bostadsockupanter vräks


Upplagt av Ola Josefsson | apr 28, 2023 | 

Kongressen har godkänt en ny statlig bostadslag, Ley de Vivienda, efter att landets styrande vänsterkoalition PSOE och Unidas Podemos fått stöd av det katalanska republikanska partiet ERC och baskisknationalistiska EH Bildu. Den omarbetade bostadslagen går nu vidare till senaten för ett slutgiltigt godkännande.

Regeringen fick stöd av regionala partier medan vänsterpartierna CUP och BNG valde att lägga ned sina röster. Opposition med Partido Popular, Vox och Ciudadanos men även regionala partier som tidigare har stött centralregeringen som PNV, Junts, PDeCAT och Coalición Canaria röstade nej.

Den nya bostadslagen gick igenom med 176 röster för, 167 emot.

Konfrontation
Att partierna inte är överens beror på ideologier och synen på i vilken utsträckning bostäder är en rättighet samtidigt som det är en handelsvara som säljs och köps på en fri marknad.

I vänsterkoalitionen finns starka krafter för att försvara bostadsockupanter så kallade ”okupas”. Exempelvis har Unidas Podemos fått igenom att det kan gå upp till två år innan bostadsockupanter som beskrivs som utsatta individer eller familjer, vräks från bostäder som de lagt beslag på.

Dessutom kan de som riskerar att vräkas i stället få statliga subventioner till boendealternativ.

Tak för hyran
Vänsterkoalitionen vill även sätta ett tak på hyresökningar på två procent för 2023 och 3 procent 2024. Det kan i sin tur göra att i turisttäta områden väljer hyresvärdar att registrera om hyreslägenheter till turistlägenheter vilket gör att beståndet av hyreslägenheter minskar i antal.

Den omarbetade bostadslagen kan i framtiden skapa oegentligheter som stressar marknaden, menar kritikerna.

Regeringen å sina sida talar om ett ”oöverträffat socialt framsteg” medan oppositionen säger att en statlig bostadslag riskerar kränka rätten till privat egendom. Regeringschefen Pedro Sánchez har under de senaste veckorna lovat 183.000 hållbara hyresbostäder de kommande åren.

Svårare vid vräkning
Den del i den nya statliga bostadslagen som skapat mest debatt är regeln att det blir svårare att vräka människor i en ekonomisk utsatt situation särskilt när hyresvärden bedöms vara en stor fastighetsägare till minst fem bostäder. Det gör att illegala bostadsockupanter blir svårare att få ut, menar oppositionen.

– Det spända läget uppstår mellan dem som vill göra vinst och andra som försöker överleva, de som har mycket och att andra som inte har något, säger Pilar Vallugera från det katalanska republikanska partiet.