söndag 24 september 2023

Åh, så smärtsamt...

 Aftonbladet igår


Deras hem ska jämnas med marken: ”Gör riktigt ont”

Kommunen gav dem en månad att lämna

På Östnora camping har familjerna bott i åratal och utanför husvagnarna finns prydliga altaner och växthus.

Men för drygt två veckor sedan sattes lappar upp av Haninge kommun – de har en knapp månad att ta sitt pick och pack och flytta innan allt jämnas med marken.

– Underklassen ska inte tro att de får ha överklassens paradis, säger Henrik Nielsen som bor på campingen.
Se den dramatiska biljakten – tjuvarna döms till fängelse
Se den dramatiska biljakten – tjuvarna döms till fängelse
1 second of 6 secondsVolume 0%
01:03
00:30
01:42
 


För två veckor sedan dök det upp lappar på Östnora camping, där ett hundratal husvagnar står uppställda i prydliga kvarter vid den glittrande Hårsfjärden i Haninge kommun söder om Stockholm.

Marken skänktes till kommunen av kaffekungen Bengt Nordqvist i mitten av 1950-talet och bland husvagnarna finns glasskiosk, minigolfbanor och lekplatser. Längre in sticker en brun midsommarstång upp.

Östnora Camping har sagts upp av Haninge kommun. Där bor 30 bofasta, många barnfamiljer som nu har en månad på sig att riva sina hem och dra därifrån.

Östnora Camping har sagts upp av Haninge kommun. Där bor 30 bofasta, många barnfamiljer som nu har en månad på sig att riva sina hem och dra därifrån.Foto: Jerker Ivarsson

– Det är som en liten by. Här inne har vi haft kräftskivor, firat midsommar och födelsedagar, säger Henrik Nielsen som tillsammans med ett tiotal boende träffar Aftonbladet i den lilla röda samlingslokalen. Områdets hjärta.

Många har bott här i flera år, några i flera decennier. Numera liknar det nästan ett litet villaområde med altaner, växthus och flaggstänger med blå-gula vimplar. Totalt bor ungefär 30 familjer och tio barn här, enligt den lilla gruppen.
Sören Blomberg tittar ut över campingområdet som snart ska rivas.Sören Blomberg tittar ut över campingområdet som snart ska rivas.Foto: Jerker Ivarsson
Varför de valt att bo här varierar. Vissa ville komma närmare naturen, några ville ha ett billigt boende. Andra hade inte så många andra val.

Men åter till lapparna som sattes upp i början av september. Under rubriken ”Förändringar på Östnora camping” rings nya tider in. Enligt kommunen har det aldrig varit tillåtet att bo permanent här och nu ska de små kvarteren jämnas med marken. Om en dryg vecka – den första oktober – ska de vara borta.

Foto: Jerker Ivarsson
”Ingen överraskning”Det utbryter ett uppgivet skratt i den lilla lokalen.

– Kommunen har beviljat skolskjuts, hemtjänst, socialtjänst och så vidare till oss här, så det kan inte komma som någon överraskning att vi bor här, säger Henrik Nielsen.

Utanför samlingslokalen har rivningen påbörjats. Kenneth Björgson sitter med skruvdragaren i högsta hugg. Altanen han byggde för några år sedan ska ned igen, husvagnen han sparat ihop till ska säljas.

– Jag växte upp i fosterhem och var hemlös i flera år. Sovit på pendeltåg, tunnelbanor och i trappuppgångar. Där det gick. Det är något speciellt med den här platsen. Man hejar på alla och hjälper varandra. När jag skulle bygga den här altanen tror jag vi var sju stycken till slut.
Kenneth Björgson.
Den ljumma vinden drar in från Hårsfjärden, håret reser sig på hans armar.

– Kolla, jag får gåshud bara jag tänker på det här, säger han med ostadig röst.

– Det gör riktigt ont. Det känns i hjärtat. Jag konkade runt i andrahandslägenheter i fyra år. Det har aldrig gjort mig någonting. Men att flytta härifrån... För första gången i mitt liv känns det riktigt tungt.
Lekplatsen ligger i en hög

Bakom Kenneths husvagn finns vad som är kvar av lekplatsen. En rutschkana, gungor och leksaker har monterats ner och lagts i högar för att köras till tippen. I området bor flera barn. Ett av dem är Lisa Forzelius och Fredrik Nordborgs 13-åriga dotter. Vid ingången till husvagnens förtält står en del av hennes mediciner. Två proppfulla väskor.
– Hon har en genetisk sjukdom som gör att saltkörtlarna inte fungerar. Hon får jättesegt slem. Det är en dödlig sjukdom som sabbar lungorna. De brukar få bytas någonstans kring 25–30, säger Fredrik Nordborg.

De flyttade till Östnora när dottern var sex år. En blyg liten tjej som ”hängde i mammas kjolar”. Med åren har hon blommat ut.

– Hon är ute och rör på sig tillsammans med de andra ungarna. Hon säger själv: ”Pappa, det är så skönt för jag kan gå till vilken husvagn som helst och jag vet att jag får den hjälp jag behöver.”

Sedan lapparna kom upp har allt fallit samman. Vart de ska ta vägen den 1 oktober vet de inte.

– Hon slår sig själv, kommer inte iväg till skolan. Skriker och får utbrott. Att se sitt barn så förkrossat, det gör brutalt ont, säger Lisa Forzelius.

Fredrik behöver en paus. Den skäggige golvläggaren går en bit bort, tar av sig glasögonen och torkar ögonen. Ett svagt ”usch” hörs i den ljumma vinden.
Lisa Forzelius dotter har tagit den stundande flytten hårt. Lisa Forzelius dotter har tagit den stundande flytten hårt.Foto: Jerker Ivarsson
Kommunen: ”Handlar inte om några barn”
Haninge kommun leds av moderaten Sven Gustafsson. När Aftonbladet når honom över en skakig telefonlinje är han på semester i Ayia Napa. Att folk skulle tvingas lämna sina hem är en formulering han vänder sig emot.

– Ja, hem och hem.. det är en camping. Glöm inte det.

– Man måste hålla tungan rätt i mun här. Jag har inget emot att folk bor i husvagn. Folk får göra vad de vill med sina liv så länge de inte skadar någon annan. Det här är en kommunal camping som driftas av en entreprenör. Syftet var aldrig att det skulle vara något annat.

Det bor ju ett tiotal barn på den här campingen, vad ska hända med dem?

– Är det ett tiotal? Jag trodde det bara var fyra. Ja, vad ska ska hända med dem.. Det här är en camping. Det handlar inte om vad som ska hända med några barn.

– Men det klart att de ska höra av sig om de inte kan skaffa en annan bostad. De får göra som alla andra, vända sig till kommunens socialtjänst.
Sven Gustafsson (M) är kommunalråd och Haninge kommunstyrelsens ordförande.Sven Gustafsson (M) är kommunalråd och Haninge kommunstyrelsens ordförande.Foto: Fredrik Hjerling/Haninge Kommun
Parkering och båtplats
När husvagnarna röjts från Östnora finns storslagna planer för framtiden. Bland annat en ”vanlig” camping och uppställningsplatser till båtar.

– Planen är att behålla själva campingdelen genom en husvagnsförening som jag förmodar kommer driva kiosk, minigolf och så där. Samt att man tar fler ytor till parkering för turister. Man vill underlätta för båtlivet också. Jag tror att det finns jättestora möjligheter, säger Sven Gustafsson.

På vägen ut från Östnora har moderna villor börjat dyka upp. Det är bara en halvtimmes bilfärd till centrala Stockholm och Haninge är en expansiv kommun. Vad som en gång var en lantligt område skänkt av en välvillig kaffekung är numera en attraktiv del av Storstockholm. Henrik Nielsen sitter vid bordet i samlingslokalen och säger högt:

– Underklassen ska inte tro att de får ha överklassens paradis.FAKTA
Så resonerar Haninge kommunSTÄNG

Haninge kommun ansvarar för driften av Östnora kommun, men arrenderar ut marken. Senast till företaget Vera Omni som i sin tur hyr ut campingplatserna. Deras arrende gick ut i april i år.

Den 15 februari gav Idrotts - kultur - och fritidsnämnden i uppdrag till kommunens kultur - och fritidsförvaltning att utreda Östnora campings framtid.

Målet var att en ny verksamhet skulle etableras och starta upp senast 1 juni 2024.

Beslutet om att hitta en ny arrendator fattades 14 juni.

Kommunen vill att nästa arrendator ska vara en husvagnsförening som ska ansvara för driften. På så vis skapas likvärdighet med andra campingar i Haninge kommun. Dessutom leder det till en kostnadsbesparing för kommunen.

Den 4 september sätter kommunen upp lappar i området. Alla campingplatser ska vara avvecklade till 1 oktober.

Efter det kommer det inte vara möjligt att bo permanent på campingen. Kommunen förtydligar också att det aldrig varit tillåtet.

Enligt de boende har kommunen vetat att de bott familjer permanent på campingen i flera år. Det förnekas av kommunalrådet Sven Gustafsson (M), som säger att man fick reda på det tidigare i år.

I framtiden ska det fortfarande finnas camping i Östnora, men permanentboende kommer inte vara tillåtet.

Planen är att delar av området ska bli parkeringsplats och uppställningsplats för båtar.

Källa: Haninge kommun

1 kommentar:

  1. "Enligt de boende har kommunen vetat att de bott familjer permanent på campingen i flera år. Det förnekas av kommunalrådet Sven Gustafsson (M), som säger att man fick reda på det tidigare i år."
    Ett antal personer ser förvisso ut att ha en folkbokföringsadress på platsen/vägen ...

    SvaraRadera