tisdag 25 juli 2023

En händelse som såg ut som en tanke...

En morgon för många år sedan satt min far utanför vårt hus i Spanien och njöt av soluppgången. Han var som vanligt klädd i morgonrock av röd och grå frotté och hade omsorgsfullt stoppat sin pipa med tobak av märket Borcum Riff. Han stoppade skeden i koppen med rykande hett, nybryggt kaffe och rörde om samtidigt som glöden i pipan började ta fart och han kunde sända iväg morgonens första rökpuffar. Morgonen var tyst och stilla som den bara kan vara i Nerja. Före nio på morgonen är det lugnt innan den tropiska värmen gör sig påmind. 

Just då kom från Gibraltarhållet två amerikanska bombflygplan vrålandes förbi på låg höjd. Det gick på ett litet kick och man kan nog lätt säga att pappa satte kaffet i halsen. 
En stund senare kom de tillbaka från andra hållet och försvann lika fort som de kommit.
Sedan var det tyst igen. 
Jag vet inte vad pappa tänkte men han var klart upprörd när han berättade om det. 

Efteråt fick vi veta att USA hade släppt två bomber på en fiendegubbe längre in i Medelhavet - Poff poff bara - och få så vis fått slut på en konflikt vilken den nu var. Lätt som en plätt. Snabbt och effektivt. 

Jag har googlat och kommit fram till att det måste ha varit nedanstående händelse min pappa blev vittne till den där morgonen. USA bombade Gadaffi i Libyen. Det var en världshändelse och pappa satt på första parkett. 

USA:s flygbombningar av Libyen 1986, 
kodnamn Operation El Dorado Canyon, 
innebar att USA den 15 april 1986 med sitt flygvapen, sin flotta och sin marinkår från luften attackera Libyen. Officiellt var attacken ett svar på diskoteksbombningen i Västberlin 1986.

USA:s flygbombningar av Libyen 1986

F-111F ur 48th Tactical Fighter Wing startar
från 
RAF Lakenheath inför anfallet mot Libyen.
USA:s flygbombningar av Libyen 1986,
kodnamn Operation El Dorado Canyon,
innebar att USA den 15 april 1986 med sitt flygvapen, sin flotta och sin marinkår från luften attackera Libyen. Officiellt var attacken ett svar på diskoteksbombningen i Västberlin 1986.

Libyen svarade med att avlossa två Scudmissiler mot en amerikansk kustbevakningsstation utanför den italienska ön Lampedusa, en missil passerade över ön och landade i havet.

Dessvärre dödades ett hundratals personer 1986.
Man skulle annars kunna tänka sig ett liknande slut på Rysslands högst orättfärdiga våldtäktskrig mot Ukraina. De massakrerar den ena ukrainska staden efter den andra och prioriterar civila mål. 
Sedan skriker de som bebisar om en och annan mindre robot råkar träffa Moskva eller bron till Krim. 
Fegt, fult och fjolligt.  

Lika vedervärdigt som att de förstör Ukraina är att de faktiskt också förstör Ryssland, ett fantastiskt fint land som var på god väg att bli bra. Det är så tragiskt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar