lördag 17 december 2022

Magda kan hjälpa Ulf med elräkningen.

 Aftonbladet

SD stoppar Lucia i stället för energikrisen!

Magdalena Andersson (S) kritiserar regeringens passivitet mot de skenande elpriserna.
Magdalena Andersson (S) kritiserar regeringens passivitet mot de skenande elpriserna.
LEDARE

Det sägs att en regering brukar få en smekmånad på 100 dagar. Men det gäller inte i Sverige, krigsvintern 2022.
Ulf Kristersson (M) har varit statsminister i knappt två månader. Problemen hopar sig redan. Det borde inte komma som någon överraskning.
Tickande decemberbomb

Tidölagets partier pratade om de höga elpriserna genom hela valrörelsen. Och när vinterkylan bet till härom veckan, slog priserna nya rekord.
Då var det synd att Ulf Kristersson inte hållit sitt löfte till väljarna att ”högkostnadsskyddet för hushåll och företag mot de extrema elpriserna finns på plats den 1 november”.

Hushållens ekonomi skulle räddas i god tid före jul, var det gemensamma vallöftet. Men nu tvingas många att tillbringa julen i nervös väntan på den tickande bomben – december månads elräkning.
Hushåll kommer få svårt att få pengarna att räcka till, och företag riskerar varsel och konkurs.
Stoppar Lucia i stället för elkrisen

Vid sitt jultal i Solna under lördagen kritiserade Magdalena Andersson (S) regeringens passivitet.
– SD fokuserar på vem som ska vara Lucia. Och regeringspartierna är fast i sin egen valretorik om att hela Europas energikris beror på svenska socialdemokrater. Inga åtgärder finns på plats, inga klara besked lämnas om när stöden ska ut, sade hon inför talet.

S-ledaren presenterade tre förslag för att lösa energikrisen:En el- och gasräkningsakut i väntan på det försenade högkostnadsskyddet. Det förslaget väcker Socialdemokraterna i riksdagen på måndag.
En begränsning av energibolagens övervinster, som för tillbaka 280 miljoner till hushåll och företag. Pengar som bolagen tjänar på att producera billig vatten-, kärn- och vindkraft och sälja den svindyrt.
Att regeringen tar ledarskap i EU för att genomföra beslutet att särkoppla gas- och elpriser. Det skulle pressa ner elpriserna rejält. EU:s elmarknad är inte byggd för att klara ett energikrig.
S-rekord

Dagen innan talet presenterade SvD/Sifo nya rekordsiffror för Socialdemokraterna. Om det varit val idag hade 36 procent röstat S, de högsta siffrorna på 10 år.

Men det är inte val idag, utan troligen först om 45 månader. Den tidigare simmerskan Magdalena Andersson lyckades inte toppa formkurvan rätt till tävlingen.

Nu ligger uppgiften att lösa energikrisen på Ulf Kristersson och hans regering.
Tomt i Kristerssons julklappssäck

Under coronakrisen jobbade den dåvarande regeringen dag och natt för att ta fram förslag som skyddade hushåll och företag. Med stöd från den dåvarande oppositionen.

Magdalena Andersson säger att S står till förfogande, också över julen, för att hjälpa regeringen att få förslagen genom riksdagen snabbt. Om det kommer några förslag.

Hittills har Ulf Kristerssons julklappssäck varit gapande tom. Men det är en vecka kvar till dopparedagen.
Kanske kan julen 2022 fortfarande bjuda på ett mirakel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar