tisdag 8 februari 2022

Ukrainsk trupp i den förbjudna Zonen...

Gränsen mellan Vitryssland = Belarus och Ukraina går mitt i den förbjudna zonen kring kärnkraftsverket i Tjernobyl. Ryska trupper samlas i Belarus och Ryssland en 8-10 mil därifrån. En stor mängd truppförflyttningar rapporteras därifrån. Och på den ukrainska sidan av gränsen - mitt i den förbjudna zonen - förbereder sig Ukrainas National Guards troops för det ryska anfallet som förväntas komma. 

I bakgrunden på bilden nedan ses hotell Polissya i kärnkraftsstaden Pripyat. Det är bara några kilometer från den exploderade reaktor 4 och de avstängda reaktorerna 1-3 i Tjernobyl. Måhända kommer slaget att stå där med en kärnkraftskatastrof som följd. Om inte Putin får ha Ukraina att leka med så ska inga andra ha det heller. Var 17 är James Bond?



Daily Mail, UK

Ukraina blottar sina tänder i TJERNOBYL: 
Trupper tränar på att bekämpa invasionen i träningsövningar i den övergivna staden Pripyat där strålningsnivåerna fortfarande är dödliga 35 år efter katastrofen.
  • Ukraina höll militärövningar i spökstaden efter att tjänstemän använde geigerräknare för att kontrollera om det fanns strålning
  • Trupper i vinterkamouflage övade på att rensa beväpnade angripare, riktade in sig på murbrukseld och tog emot krypskyttar
  • Tre av Rysslands största statliga TV-kanaler har varnat att den ukrainska attacken mot gränsområdet är "närstående"
  • Torsdagskvällens bulletiner varnade för 120 000 ukrainska trupper som samlats i regionen, ökade artilleriattacker och sjukhus som byggs upp i vad som befaras vara ett propagandaförsök för att rättfärdiga en rysk attack
  • Separat sa USA att de avslöjat en rysk komplott för att iscensätta en "falsk flagga" drönareattack som en förevändning för att invadera
Varningen dånade ner från en drönare som flög över våra huvuden: 'Fienden är i stan. Du måste stanna inne. Stäng alla fönster. Ta alla dina dokument. Varna grannarna. Var försiktig. Få inte panik.'

Sedan eskorterades en nedsmutsad grupp människor, några täckta av filtar, in i en buss innan flera omgångar av prickskytteld slog in i de övre våningarna av byggnaden bredvid mig och en granatkastare flög över mitt huvud.

När röken vällde nedför vägen drog en pansarvagn upp. Ett team av 11 soldater i fläckigt vit vinterkamouflageutrustning hoppade ner, fläktade ut bakom fordonet och rörde sig smygande nerför gatan.

Soldaterna skannade sovjettidens byggnader som flankerade vägen, med automatgevär i handen. Plötsligt blev det kaos när de flammade iväg in i byggnaderna medan APC pumpade ut en störtflod av granater.

Kulorna var riktiga. Men det här var en övning – en styrkedemonstration av ukrainska styrkor för att skicka ett tydligt budskap till Kreml att de var redo att motstå de ryska militärstyrkorna som bygger över gränsen bara sex mil bort.

Och platsen kunde inte ha varit mer symbolisk – för vi befann oss i det sönderslagna stadslandskapet i Tjernobyl, ödelagda av en kärnkraftsolycka i april 1986 som täcktes över med fruktansvärda konsekvenser av en fruktansvärd rysk regim.

"Det här är ruinerna av det sovjetiska imperiet", sa försvarsminister Oleksii Reznikov och påpekade att vi precis hade passerat en byggnad som visar Sovjetunionens insignier. "Vi kommer att se till att det ryska imperiet inte kommer tillbaka till våra gränser."

Under normala tider skulle få betrakta den ökända övergivna staden Pripyat som ett mål för militärt angrepp. De kusliga byggnaderna, snötäckta gatorna, träda åkrar och silverbjörkskogar är fortfarande förorenade efter explosionen av en kärnreaktor, som släppte 400 gånger strålningen från atombomben som släpptes över Hiroshima.

Men det är inte normala tider. Ukraina har omringats av en annan expansionistisk rysk regims väpnade styrkor – och tusentals Moskvatrupper har samlats i Vitryssland för militära övningar som, om de invaderar, placerar Tjernobyl på den närmaste vägen till huvudstaden Kiev.

Nationalgardets övning, en repetition för urban krigföring som hölls av försvars- och inrikesministrarna innan inbjudna diplomater, dignitärer och media, var imponerande och smidig.

Det involverade flygspaning, krypskyttar och en gatustrid som lämnade fönster fulla av skotthål, innan det kulminerade med ett anfall som involverade pansarfordon på en byggnad ockuperad av en liten enhet av "fientliga" styrkor i förberedda befästa positioner.

Eftersom den var designad för att visa upp alla styrkor från inrikesministeriet fanns det också brandkår som släckte en flammande byggnad och räddade "skadade" människor, minröjningsteam, avlägsnande av en oexploderad missil och läkare som behandlade "skadade" krigare.

Efter att kulorna slutat flyga frågade en fransk journalist en vaktman som sänkte sin pistol om de mådde dåligt över att förstöra sådana historiska monument. "Nej", kom det korta svaret tillbaka.

En medlem av attackteamet, som gav sitt smeknamn som 'Litva' (Litauen), sa: 'Vi gjorde ett bra jobb – vi dödade alla fiender. Vi tränar för att vara redo för alla scenarion. Vi är redo att skydda vårt land.'

Hans trotsiga ord underströks av de två ministrarna. När jag bad dem definiera budskapet de ville skicka sa inrikesminister Denys Monastyrsky att det var för att försäkra sina egna medborgare att deras styrkor var redo för vad som helst.

Försvarsministern var mer tydlig. Reznikov sa att det var en medveten varning att Ryssland och dess anhängare skulle stoppas om man försöker upprepa händelserna 2014, när Moskva väckte protester som ledde till att två regioner bröt sig loss från Ukraina och ett krig som har dödat 14 000 människor och fördrivit ytterligare 2 miljoner människor. "Ryska medborgare kom och ockuperade vårt territorium men det kommer inte att bli någon upprepning", sa han bestämt.

Detta följer på en rad varningar, bland annat under de senaste veckorna från Storbritannien och USA, om planer för att destabilisera Ukraina med våldsamma protester, falsk propaganda och en plan för att installera en pro-Moskva-stole för att styra landet.

En annan ukrainsk regeringskälla berättade för mig att de har starka underrättelser om planer på att väcka oroligheter i Kiev och östra Ukraina efter vinter-OS slut den 20 februari, vilket kan användas som förevändning för invasion.

"Vi är redo för en ny serie provokationer så snart de olympiska spelen är avslutade", sa ministern.
"Om den ryska ledningen vill rikta aggression mot oss behöver de någon ursäkt."

För tre månader sedan satte Kiev ut 8 500 extra vakter vid gränsen till Vitryssland – inklusive i den 
1 000 kvadratkilometer stora Tjernobyl-exklusionszonen.

Denna region var i stort sett obevakad tills Alexander Lukasjenko, den långvariga vitryska diktatorn, gled in i Moskvas famn efter att hans brutala tillslag mot prodemokratiska demonstranter ledde till utfrysning av andra länder i Europa.

Nato uppskattar att 30 000 ryska trupper, inklusive Spetsnaz specialstyrkor, är involverade i Vitryssland övningar tillsammans med stridsvagnar, stridsflygplan och missilsystem transporterade från Sibirien – "den största ryska insatsen sedan det kalla kriget" enligt kroppens sekreterare Jens Stoltenberg.

Reznikov, men insisterade på att det inte fanns något behov av panik, och hävdade att de inte såg några bevis för de militära strejkenheter som skulle leda en invasion som samlades på just den gränsen.

Det kommer när rysk statlig TV hävdar att Ukraina är på väg att inleda en Nato-stödd attack mot pro-ryska separatister i östra delen av landet, i vad som befaras vara ett Kremls propagandaförsök för att rättfärdiga en invasion.

Tre av Rysslands största statligt ägda mediekanaler - Channel 1, Rossiya 1 och NTV - skickade bulletiner på torsdagskvällen som talade om att "sjukhus och artilleri" skulle placeras ut nära rebellkontrollerade områden i Donbass-regionen, 120 000 ukrainska trupper beväpnade med NATO vapen nära frontlinjen och en ökning av beskjutningen.

Separat hävdade amerikanska underrättelsekällor att Ryssland är på väg att arrangera en "falsk flagg"-operation som involverar falska drönareattacker på Donbass-regionen eller ryskt territorium - inklusive bilder av förstörda platser översålda med lik och falska sörjande - som en förevändning för att invadera i för att förhindra ett "folkmord".

Ukraina har redan anklagat Vitryssland för att försöka iscensätta en så kallad "falsk flagga"-operation, genom att påstå sig ha skjutit ner en av Kievs spiondrönare nära gränsen till Ryssland på torsdagen. Vitryska statliga medier cirkulerade bilder av vad de sa var en nedskjuten ukrainsk drönare, men Ukrainas utrikesministerium "förnekade kategoriskt" att det var äkta.

"Intensiteten med vilken rysk-statskontrollerad media sprider en falsk historia om en falsk UA-drönare som påstås "kränka vitryska luftrummet" är ett kristallklart exempel hämtat direkt från sidorna i Rysslands desinformationshandbok. Låt dig inte vilseledas", twittrade utrikesministeriets talesman Oleg Nikolenko.

I motsats till ryska statliga mediers påståenden avslöjar satellitbilder att det är Putin som har samlat omkring 130 000 soldater uppbackade av stridsvagnar och artilleri vid Ukrainas gränser - och är i färd med att arrangera utarbetade krigsspel i Vitryssland som observatörer fruktar kan användas som täckmantel till scen en invasion.

Ryssland, som erövrade Krim från Ukraina 2014 och stöder separatister i landets östra del, kräver säkerhetsgarantier inklusive ett löfte att Nato aldrig kommer att erkänna Kiev eftersom det har samlat omkring 100 000 soldater nära den ukrainska gränsen.

USA har sagt att det finns små chanser att Ukraina snart går med i Nato, men att landet borde bestämma sin egen framtid när makterna kolliderar över sina inflytandesfärer i Europa efter det kalla kriget.

Den amerikanska underrättelsetjänsten tror att Ryssland skulle kunna använda en tillverkad video som visar de grafiska efterdyningarna av en explosion, inklusive utrustning som verkar tillhöra Ukraina eller allierade nationer, för att motivera ett intrång.

Det "skulle involvera skådespelare som spelar sörjande för människor som dödats i en händelse som de (Ryssland) skulle ha skapat själva... (och) utplacering av lik för att representera kroppar som påstås ha dödats", sa USA:s biträdande nationella säkerhetsrådgivare Jonathan Finer till MSNBC.

Kremls talesman Dmitrij Peskov avfärdade rapporterna, enligt nyhetsbyrån TASS, och sa att liknande saker hade sagts tidigare men att det inte var någonting.

Moskva har tidigare förnekat anklagelser om att de försöker skapa en konflikt och säger att de inte planerar en invasion men att de kan vidta ospecificerade militära åtgärder om dess säkerhetskrav inte uppfylls.

Kreml anklagade Washington på torsdagen för att ignorera sina uppmaningar att lindra konflikten, en dag efter att USA meddelade att de skulle skicka nästan 3 000 extra trupper till Polen och Rumänien.

"Det är uppenbart att dessa inte är steg som syftar till att minska spänningarna, utan tvärtom är de åtgärder som leder till ökande spänningar", sa Peskov på ett telefonkonferenssamtal på torsdagen.

"Vi uppmanar ständigt våra amerikanska motsvarigheter att sluta förvärra spänningarna på den europeiska kontinenten. Tyvärr fortsätter amerikanerna att göra det, sa han.

Fallskärmsjägare med den amerikanska armén gick ombord på flygplan på torsdagen för att ge sig av till Östeuropa "som stöd för att försäkra våra NATO-allierade och våra partners i att avskräcka Ryssland", sa den amerikanska arméns talesman Matthew Visser.

Soldaterna var på väg från Fort Bragg i North Carolina. Omkring 1 700 servicemedlemmar, främst från 82:a luftburna divisionen, sattes in till Polen, medan 300 andra kommer att flytta till Tyskland, sade han.

Washington och Nato har uttryckt en beredskap att diskutera vapenkontroll och förtroendeskapande åtgärder. Rysslands president Vladimir Putin sa tidigare i veckan att Moskva fortfarande var intresserad av dialog.

I Bryssel sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att det hade skett en betydande förflyttning av ryska militära styrkor till Ukrainas norra granne Vitryssland de senaste dagarna.

De gemensamma militärövningarna mellan Ryssland och Vitryssland, som pågår till den 20 februari, har gett Moskva skydd för att ytterligare utöka styrkorna nära Ukraina.

"Detta är den största ryska utplaceringen där sedan kalla kriget", sa Stoltenberg och tillade att den förväntade utplaceringen inkluderar 30 000 stridstrupper, Spetsnaz specialoperationsstyrkor, SU-35 stridsflygplan, S-400 luftförsvarssystem och kärnvapenkapabla Iskander-missiler.

Kreml har beskrivit de allierade beslutsamhetsövningarna som en repetition för att avvärja yttre aggression och säger att dess styrkor kommer att dra sig tillbaka efter övningarna.

Läs hela artikeln och se de fantastiska bilderna här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar