Anders Lindberg i Aftonbladet:
LEDAREElisabeth Svantessons (M) utspel under partiledardebatten i måndags var magiskt.
"De första hundra dagarna kommer en borgerlig regering att trygga och bygga ut kärnkraften i Sverige" lovade hon på Twitter.
Eh?
Det senaste tillskottet till kärnkraft i norden är den finska reaktorn Olkiluoto 3 som startades i december. Den tog 16 år att bygga.
Men visst, Ulf Kristersson kommer säkert att fixa det på tre månader.
Efteråt har Moderaterna försökt ta tillbaka utspelet och Svantesson har raderat sin Tweet. Men faktum är att retoriken ligger helt i linje med hur Sveriges största oppositionsparti idag formulerar sin energipolitik.
Kärnkraft är svaret på allt.
Höga elpriser efter att Putin har strypt Europas gas - nya kärnreaktorer!
Klimatförändringar - nya kärnreaktorer!
Grön industriomställning - nya kärnreaktorer!
Hela Sverige ska leva - nya kärnreaktorer!
Fler jobb - nya kärnreaktorer!
I förra veckan skrev M, SD, KD och L en debattartikel där de lovar gemensamma budgetsatsningar på ett snabbspår för ny kärnkraft, även på orter i Sverige där det idag inte finns några reaktorer.
SD har dragit den logiska konsekvensen av politiken och föreslår nu ”små modulära reaktorer i Göteborg”.
– De här reaktorerna är små och kan placeras där de behövs, där elbehovet finns – så i närheten av industrierna. Till exempel den nya batterifabriken, den kommer att behöva massor av energi, säger Björn Tidland, fullmäktigeledamot för SD i Göteborg, till GP.
Några "små modulära reaktorer" av denna typ existerar för övrigt inte. Den teknik som högern ständigt pratar om behöver uppfinnas innan den kan användas.
Jag ska låta det vara osagt om Göteborgarna verkligen vill ha kärnkraftverk inne i sin stad men kan inte låta bli att snegla på Öckerö som i veckan blockerade en ny vindkraftspark ute i havsbandet.
– Det finns väldigt mycket som talar emot havsbaserad vindkraft i vår närhet och som bara ger energi när det blåser, säger Jan Utbult (KD).
I själva verket är det nog mest utsikten det handlar om. Även om vindkraftverken knappt syns där ute till havs så väcks samma stämningar till liv som vid byggandet av billiga hyreshus gör i Stockholm.
Självklart tycker alla att de behövs och borde byggas, men inte just där de själva bor.
I Kävlinge har Moderaterna tagit retoriken en nivå till.
På ett flygblad med rubriken "Nej till vindkraft vid vår kust" har Moderaterna Photoshoppat in jättelika vindkraftverk några meter från solande badgäster på en strand, vilket ETC var först med att berätta om.
Men vid en närmare granskning verkar Kävlinge och Öckerö vara det normala i högerns politik. Nyligen sa Moderaterna i hela Bohuslän nej.
Och i Stockholms län röstade Moderaternas stämma i oktober nej till havsbaserad vindkraft i hela skärgården. Det kan komma att stoppa en av Sveriges största planerade vindkraftsparker 55 kilometer utanför Sandhamn. Parken skulle ensam motsvara hela elproduktionen från Forsmarks kärnkraftverk.
Och överallt i landet är det likadant, på stora och små orter, saboterar nu Ulf Kristerssons parti utbyggnaden av vindkraft. Det handlar om tusentals nya jobb Moderaterna stoppar och ny el motsvarande nästan hälften av landets totala elproduktion.
Allt är borta med vinden.
Varför kommuner överhuvudtaget får ha veto mot ett helt avgörande riksintresse är en gåta. Sverige är ingen federal stat. Men högern tänker utnyttja detta systemfel till max.
Att sätta upp solpaneler eller vindkraftverk tar kort tid och många vill investera. En lång rad länder satsar därför på just havsbaserad vindkraft och flera jätteprojekt är på gång både i Östersjön och utanför Skottlands kust, bland annat. Danmark har länge varit en föregångare i Norden.
Kärnkraft, däremot, tar tid. Lång tid. Och även om det inte skulle ta 16 år som i Finland så skulle byggandet av nya kärnkraftverk ta långt in på 2030-talet innan de kan producera någon el.
Varken elpriserna, den gröna industriomställningen eller de nya jobben kan vänta så länge. Elen behövs här och nu.
För att inte tala om klimatförändringarna. Enligt FN:s klimatpanel håller tiden på att rinna ut om vi ska ha någon möjlighet att hindra en uppvärmning över 1,5 grader.
Att vindkraft har blivit ett slagträ för en mer populistiskt sinnad höger är inget unikt svenskt.
– Om du har ett vindkraftverk nära ditt hus, grattis! Huset tappade just 75 procent av värdet. Och de säger att ljudet orsakar cancer, påstod Donald Trump, vilket gav rubriker över hela världen.
Att ljudet från vindkraft ger cancer är självklart ett rent påhitt. American Cancer Society gick i taket. Men Donald Trump fortsatte i samma stil hela valdebatten. Istället för vindkraft hyllade han kol, eller "ren kol" som han sa.
Detta handlade knappast om sakpolitiska argument utan om att han var beroende av väljare från delstater där kolindustrin är viktig. Samt att han fick kampanjbidrag från fossillobbyn.
Moderaternas motstånd mot vindkraft handlar egentligen om samma sak - ett blött finger i luften.
De vet mycket väl att nya kärnkraftverk tar flera mandatperioder att bygga och att ingen vill betala. Elisabeth Svantessons löfte om att bygga ut kärnkraften på 100 dagar handlade aldrig om att det var på riktigt.
Rent intellektuellt går Moderaternas politik inte ihop.
Man kan faktiskt inte med hedern i behåll låtsas att ny kärnkraft går snabbt att bygga, sabotera utbyggnaden av vindkraften och sedan driva valkampanj mot högre elpriser.
Det vi ser är naken populism, ingenting annat.
Och för varje vindkraftverk Moderaterna stoppar blir din elräkning lite högre.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar