onsdag 29 september 2021

Hotet mot demokratin...

Ulrika Knutssons krönika i tidningen Journalisten
22 september 2021
Några citat ur:

När är demokratins smärtgräns nådd?

I höst är det hundra år sedan Sverige blev en demokrati. För första gången fick även kvinnorna gå till valurnorna, och de kunde bli valda till riksdagen. Ännu var rösträtten högst villkorad, mer än halva den vuxna befolkningen stod utanför. Fångar, sjuka, funktionshindrade, fattigpensionärer och bidragstagare fick ju inte rösta, men det började likna demokrati. Den goda viljan är värd att fira.
...

Hundra år efter demokratins genombrott i Sverige diskuteras sambanden mellan kunskap och demokrati i ljuset av den snabba digitala utvecklingen. Nästan alla är överens om kunskapens värde. Nästan alla är överens om att nättroll, skvaller, konspirationsteorier och lögner urholkar demokratin. Nästan alla är överens om att den hetsande, hatiska retoriken i sociala medier är till men för det offentliga samtalet. På sikt är den förödande.

Men ingen kan säga var smärtgränsen går. När har nernötningen av demokratins förutsättningar gått för långt? Vi verkar leva i en tid som för första gången frivilligt avsäger sig kunskap, till förmån för halvsanningar, lögn och hatspråk. När krockar behovet av att försvara demokratin med rätten att yttra sig fritt?
Det är inte säkert att kunskapen kan besegra lögnen med bibehållen respekt för yttrandefriheten och andra demokratins grundvärden.
Läs hela artikeln här.

Monica:
Någon undrar i kommentarsfältet om Ulrika Knutsson argumenterar för att införa censur i sociala medier för att rädda demokratin.
Ja, det vore kanhända en lösning
Vi bör åtminstone avskaffa möjligheten till anonymitet.


En debattartikel av journalisten och författaren Kurdo Baksi i tidningen Journalisten
23 september 2021
Några citat: 

Hoten mot demokratin finns även i Sverige

23 SEPTEMBER, 2021

Det smärtar oss att åter påminna om att den svenske medborgaren Dawit Isaak är den journalist som suttit längst i fängelse i hela världen för sitt journalistiska arbete.

Det smärtar oss att på torsdag är det exakt tjugo år sedan den svenske journalisten, poeten och trebarnspappan Dawit Isaak frihetsberövades i den eritreanska huvudstaden Asmara.
Han fängslades för att han hade publicerat kritiska texter om demokratins tillstånd i Eritrea i tidningen Setit som han var delägare i. Han hade använt sig av sin grundläggande mänskliga yttrandefrihet.
...

Det som drabbat Dawit Isaak är också en varningsklocka för oss och för vår framtid. Vår press- och yttrandefrihet är inte given. Angreppen och hoten mot yttrandefriheten blir allt fler i vårt land såväl som i Europa och resten av världen.
...

- Sedan 2017 har undersökande journalister mördats i Malta, Slovakien, Bulgarien, Grekland och Holland, skriver Kurdo Baksi och berättar om missförhållanden, mördade journaliser över hela värden och främmande stater - Polen, Ungern, Kina - som ständigt testar gränser i sina försök att påverka svensk journalistik. Och nu också Afghanistan "där pressfriheten över en natt försvunnit och där journalister jagas på gatan".
...

Hoten mot vår demokrati och vår yttrandefrihet kommer allt närmare, och är redan här, i Sverige. Kina vill exportera sin antiyttrandefrihetsdoktrin hit, genom att skrämma enskilda publicister. Och för bara ett år sedan misshandlades den svensk-turkiske grävreportern Abdullah Bozkurt av tre personer utanför sin lägenhet i Stockholm Bozkurt.
Tre månader senare sade den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans rådgivare i säkerhet- och utrikesfrågor, Mesut Hakki Casin, i direktsändning på TV-kanalen, CNN Türk, följande två meningar om Bozkurt:
"Den turkiska säkerhetstjänsten (MIT) ska hitta honom. Jag vet inte om MIT ska ge honom som föda till fiskarna eller till hajarna men förrädare får sitt straff förr eller senare."
....

När stater och internationella organ är tysta inför hoten riskerar vi att förlora våra mest grundläggande rättigheter. Och det kan gå fortare än vi vad tror.

Sverige måste göra allt och lite till för att hämta hem Dawit Isaak. Det vore ett bevis för hur viktigt yttrandefrihet och pressfrihet är för vårt land, utöver den självklara humanitära vinsten; ingen människa ska behöva sitta i decennier i fängelse för att ha yttrat sig.

Läs hela artikeln här.

Jag håller med men går längre:
Ingen människa ska behöva riskera ett straff för att ha yttrat sig så länge han eller hon håller sig till sanningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar