fredag 10 september 2021

För 20 år sedan...

Sex meter under Ground Zero, där 2752 människor dog i terroristattacken 11 september 2001, hittade man för tio år sedan ett tio meter långt skepp från 1700-talet som helt enkelt bland annan bråte utgjorde grunden för utbyggnaden av halvön Manhattan. Och på det har de båda jättehusen stått! Och fallit ihop! Utan att skeppet har gått sönder mer än det redan var när det begravdes! Fantastiskt, tycker jag.


Expressen:

"Troligen placerades fartyget där i början av 1800-talet för att skapa fast mark på platsen som innan dess var en del av Hudsonfloden. Enligt arkeologen Molly MacDonald, som länge arbetat med utgrävningar på området, är en tredjedel av nedre Manhattan uppbyggd av timmer och trä som människor en gång lagt dit för bygga pirar och klippor.
De senaste 40 åren har flera skepp hittats i området.
- Men det är ganska ovanligt och spännande att hitta det här på platsen för World Trade Center, sade MacDonald till CNN
Skeppet, som tros vara från 1700-talet, låg begravt sex meter under jorden och hade inte tagit skada när de två tvillingtornen byggdes."
 

Jag var i New York en månad före 11 september 2001. Så här såg det ut från toppen av Empire State Building då. Tvillingtornen var ganska fåniga, tyckte jag som valde att inte åka upp i dem för att beundra utsikten. "Vad är det för mening med dessa fallossymboler", gnällde jag. "Hur f'*n kan man komma på tanken att bygga något sådant? En vacker dag måste de rivas. Hur gör man då?"

En månad senare var husen nere. Vi vet alla hur.
Jag återvände till New York efter några år. Som alla andra stod jag och stirrade rakt ner i kratern efter World Trade Center. Utanför avspärrningarna stod brandmän och andra som bara sörjde, berättade om vad som hänt eller sålde böcker och minnessaker till turister.

Första gången i New York blev jag förskräckt över soporna. Bergen av sopsäckar växer sig varje dag höga längs trottoarerna. Sitter man på en uteservering kan man raskt få en vägg av äckliga sopsäckar bakom sig. Här finns nämligen inga soprum! I stället fiskas säckarna upp av sopbilar varje natt och så rullar det på. Det är därför det går minst tio råttor på varje människa i New York.

Det ryker och pyser ur underjorden och trafiken låter precis som den gör på film med utryckningsfordon och allt. Ändå grips man av den alldeles speciella tjusning som finns just på Manhattan. Det är verkligen världens mittpunkt. Jag såg "Mamma Mia" från första parkett och insåg till min förvåning att hela den amerikanska publiken stampade fötterna i golvet och sjöng med i varenda låt. Så stora är ABBA. Och New York är en stad som absolut måste upplevas.

Men åter till Ground Zero.

Så här skrev jag 2005 i ett större reportage i Allas Veckotidning om 11 september:

"Före den 11 september 2001 var nedre Manhattans sky-line känd över hela världen för sina 110 våningar höga tvillingtorn i World Trade Center. Efter terrorattacken blev platsen en stor, inhägnad grop kallad Ground Zero. Dit vallfärdar turisterna än i dag för att titta och köpa souvenirer. Den som inte har varit vid Ground Zero har helt enkelt inte varit i New York. Djupt nere i gropen går numera tunnelbanan som förr på reparerade spår. Om bara några år kan gropen vara ett minne blott. Ett 541 meter högt 82-vånings Freedom Tower ska byggas på platsen. Det kan stå klart 2010 men till dess är platsen ett eldorado för gatuförsäljare av vykort, böcker och t-shirts med motiv av Manhattans gamla välkända silhuett.
– Know the facts, säger Harry Roland som var säkerhetsvakt i det södra tornet. This is history! Don´t let it be a mystery! Han upprepar orden som ett mantra. Det här är historia. Låt det inte förbli ett mysterium.
Harry Roland överlevde terroristattacken tack vare sin sjuårige son Devon som assisterar honom här vid avspärrningen. Harry var alltid tidigt på jobbet, men den 11 september följde han Devon till hans första skoldag. Det räddade hans liv. Sedan dess har han stått vid Ground Zero varje dag. Han har gjort det till sin livsuppgift att berätta.
– Min chef ringde mig, säger han. Han sa att ett kapat jetplan just hade kraschat på 95:e våningen i det norra tornet. Jag trodde honom inte. Arton minuter senare kraschade ett annat jetplan på 90:e våningen i det södra tornet. Det södra tornet kollapsade först och spred skräp och aska över hela Manhattan. Senare rasade även det norra.
Tvillingtornen var emellertid inte de enda byggnader som kollapsade den dagen. Och det är mest det Harry Roland vill berätta. Det var sju byggnader som rasade samman. Sedan fick ytterligare fem skyskrapor plockas ner sten för sten. Rivningen av det sista, svarta 60 våningshuset på kanten till Ground Zero tog flera år.
– Det fanns inte en hel fönsterruta i kvarteret efter attacken, säger Harry Roland. Varenda byggnad förstördes utom St Pauls Chapel som byggdes på 1700-talet. Kyrkan begravdes under betongdamm utan att en enda ruta gick sönder. Det var något magiskt med det.
Harry Roland säger bestämt att omkring 3 700 människor dog på Manhattan den dagen. Det är omkring 900 fler än den officiella siffran.
– Offren var anställda, räddningsarbetare och besökare i husen, säger han. Men där fanns även arbetare som befann sig illegalt i USA. Många hade varit här i flera år. Ändå räknas de inte. Deras familjer fick heller ingen hjälp från myndigheterna.

På Manhattan är numera det 103 våningar höga Empire State Building högst bland alla skyskrapor. Huset besöks varje år av 3,5 miljoner personer. Efter en säkerhetskontroll värdig en flygplats tar 73 hissar 50 personer åt gången upp till 80:e våningen. Där tar nya hissar vid upp till observatoriet på 86:e våningen. Utsikten över Manhattan är bedövande. Där ligger Central Park förstås med sina 26 000 träd, 36 broar, 8968 bänkar att sitta på, två sjöar, 275 olika sorters fåglar och 25 miljoner besökare varje år. Där är Battery Park, där John Ericsson står staty. Där är Frihetsgudinnan och Ellis Island. Det är bara tvillingtornen som numera saknas.

Något Freedom Tower hade ännu 2010, när detta skrevs, inte byggts på Ground Zero. I stället grävde arkeologerna fram ett 1700-talsskepp. Visst är det märkligt...

Idag - 20 år senare - är Freedom Tower, One World Trade Center ekker 1WTC på plats som en av de skyskrapor som uppförts på platsen för World Trade Center, närmare bestämt där åttavåningshuset 6 World Trade Center stod.
 



Händelser:

Balansgång mellan tornen 1974

Den 7 augusti 1974 klev en ung fransman vid namn Philippe Petit ut på en lina olagligt spänd mellan World Trade Centers två torn i New York. Dessa byggnader var vid den tiden världens högsta. Efter att ha gungat på linan i nästan en timme arresterades han och togs in för en psykologisk undersökning, fördes till häkte och släpptes därefter. År 2015 kom filmen The Walk som skildrar händelsen.
Branden 1975

Den 13 februari 1975 utbröt en brand på den elfte våningen av det norra tornet av World Trade Center, som dock kunde bekämpas innan någon kom till skada.
Terrorattackerna


Skador efter bombattacken 1993.
1993 Bombningen av World Trade Center 1993
Den 26 februari 1993 exploderade en Ryderlastbil fylld med sprängmedel i det underjordiska garaget under WTC:s norra torn, utplacerad av islamistiska terrorister. Explosionen var beräknad till att få ena tornet att rasa över det andra, men terroristerna kände inte till exakt hur hårt tornen satt fast i grunden. Smällen åstadkom dock ett hål på 30 meter genom fyra våningar av betong. Sex människor dödades och tusentals skadades i detta attentat. Sex personer dömdes 1997 och 1998 till livstids fängelse.


Den 11 september 2001 genomfördes en samordnad terrorattack mot tvillingtornen, då två passagerarflygplan fulltankade med jetbränsle flögs in i dem och fick dem att rasa efter en tid av häftig brand. Norra tornet träffades av American Airlines Flight 11 i en hastighet på ungefär 790 km/h klockan 08.46 på morgonen. Södra tornet träffades av United Airlines Flight 175 i en hastighet på ungefär 950 km/h klockan 9.03. Det södra tornet kollapsade först, cirka 56 minuter efter träffen, och det norra kollapsade 1 timme och 42 minuter efter träffen. Anledningen till att det södra tornet rasade först trots att det blev träffat sist beror främst på att planet träffade det längre ner, vilket gjorde att det blev mera tyngd över skadan.

Byggnaderna föll ihop snabbt rakt ner och täcktes i ett gigantiskt dammoln. De föll i en hastighet som närmast motsvarar fritt fall. Förutom tvillingtornen totalförstördes alla byggnader som stod i omedelbar närhet. WTC 7, som också var en byggnad inom komplexet men som stod en gata bort, klarade det värsta nedfallet men skadades svårt vilket senare ledde till att även den byggnaden kollapsade.

Efter att WTC:s tvillingtorn fallit i september 2001 blev Empire State Building återigen New Yorks högsta byggnad men passerades i april 2012 av det nya tornet One World Trade Center (tidigare kallat Freedom Tower).


Tornen:
Av de 110 våningarna var 8 (7–8, 41–42, 75–76 och 108–109) avsatta för teknisk service medan de övriga våningarna bestod av öppna ytor, det vill säga, det fanns inga innerväggar i tornen, förutom i stommen. Varje våning hade en yta på cirka 3 500 m² som kunde användas som kontorsyta. Hela komplexet hade en areal av strax över en km². Under 1990-talet hade cirka 500 företag, framför allt inom finanssektorn, kontor i byggnaderna.

Tvillingtornen var bland de första skyskraporna att byggas med så kallade sky lobbies, det vill säga våningsplan där man fick byta hiss om man skulle högre upp i byggnaden. Dessa var lokaliserade på 44:e och 77:e våningarna. Dessa bytespunkter möjliggjorde att hissarna kunde utnyttjas maximalt samt att de kunde konstrueras så de tog upp minimalt med plats i byggnaden. Denna lösning gjorde att lokalhissarna kunde ha samma schakt, vilket gjorde att schakten kunde vara färre till antalet och på så vis spara plats som istället kunde användas som kontor. Det fanns också direkthissar från lobbyn upp till båda bytespunkterna och till de högst belägna delarna i båda tornen. Totalt fanns det 99 hissar i varje torn.


Wikipedia:
Runt tvillingtornen fanns ytterligare fyra mindre byggnader. En var det 22 våningar höga Vista Hotel, senare Marriott Hotel eller bara byggnad nummer 3 (3 World Trade Center) som stod alldeles intill de två tornen på västsidan, samt tre mindre byggnader numrerade 4, 5 och 6 på de sydöstra, nordöstra och nordvästra sidorna om torget (the World Trade Center Plaza). Byggnaderna 4 och 5 hade 9 våningar och byggnad 6 hade 8. De hade en mer konventionell konstruktion vilket gjorde att de till viss del klarade tvillingtornens kollaps. I dessa tre hus fanns olika myndigheter inrymda; bland annat tullen.

Mellan 1983 och 1987 byggdes ett sjunde hus (7 World Trade Center) en gata norr om själva komplexet.
Under området fanns ett antal gallerior, restauranger, en tunnelbanestation och en järnvägsstation.
På torget (plazan) nere vid bottnen av tornen fanns det en fontän och en skulptur som kallades The Sphere. Skulpturen blev skadad av raset men klarade sig. Skulpturen stod mellan 2001 och 2017 i Battery Park. Från 2017 är den dock återplacerad vid det nya World Trade Center.

Vid bombningen av World Trade Center 1993 så fick WTC 3 (Marriott Hotel) tillfälligt stänga och öppnades igen i november 1994.

Fyra av byggnaderna (1, 2, 3 och 7) kollapsade eller totalförstördes vid 11 september-attackerna, medan de övriga tre (4, 5, och 6) klarade sig men blev mycket svårt skadade och revs vid uppröjningsarbetet efter attackerna.

Tvillingtornen var de första byggnaderna att stå färdiga i komplexet då de stod klara 1972, respektive 1973, de övriga byggnaderna stod klara 1975, (WTC 4, 5 och 6), 1981 (WTC 3) och 1987 (WTC 7).

3 kommentarer:

  1. Jag minns ungefär var jag var när det där hände. På hemväg. Och väl hemma
    slog man på TVn ...

    SvaraRadera
  2. Jag satt här framför datorn. Så ringde syrran.
    - Sätt på tv:n...

    SvaraRadera
  3. Hon bör ha varit väldigt väl underrättad tidigt ...

    SvaraRadera