tisdag 6 april 2021

På förekommen anledning...

 Nerikes Allehanda


Det är en frestande tanke. Tänk om det någonstans på vinden ligger en kartong full med tusenlappar. Och det är dina pengar. Pengar som du bara kan plocka fram och använda.
Kanske är det den tanken som driver insändarskribenter och andra att tala om den ”stöld” som Göran Persson sägs ha gjort någon gång på 90-talet. Lömskt ska han ha snott 258 miljarder kronor från pensionärerna. Tänk om pensionärerna bara kunde få tag i den där kartongen med 258 miljarder kronor ...


Det är bara det att bilden är genomfalsk.
Göran Persson stal inte 258 miljarder kronor från pensionärerna. 
Så här gick det till:

Bakom det nya pensionssystemet som beslutades på 90-talet stod fem partier, 
Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna.

Faktum är att beslutet om det nya pensionssystemet fattades i juni 1994, då Sveriges statsminister hette Carl Bildt

Göran Persson var inte ens partiledare. Han var ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna.

En del av det nya pensionssystemet var att garantipensionen, efterlevandepensionen och förtidspensionen skulle lyftas bort från ATP-systemet. Tanken var att systemet för inkomstpensioner skulle fungera oberoende av statens finanser.

Utgångspunkten var alltså ett ATP-system som var anpassat för såväl inkomstpensioner som för garantipensioner, efterlevandepensioner och förtidspensioner. Pengar hade betalats in till systemet för att klara alla dessa typer av pensioner.

När nu flera typer av pensioner skulle lyftas bort från ATP-systemet, blev det logiskt att föra över en del av pengarna till staten. Den så kallade pensionsgenomförandegruppen kom fram till att det borde handla om ungefär 320 miljarder kronor. Men gruppen kom överens om att överföringen inte borde vara större än 258 miljarder kronor, för säkerhets skull.

Mycket riktigt skedde detta under Göran Persson regeringstid. Men fem av riksdagens sex partier var överens. Att anklaga Göran Persson för detta blir absurt. Och någon stöld handlade det naturligtvis inte om. Det var ett legitimt politiskt beslut.

2008 slog finanskrisen till. Följden blev att pensionsbromsen trädde i kraft. När landets ekonomi krymper blir det mindre pengar över för pensioner. Och pensionärerna är sannerligen inte den enda grupp som drabbats av krisen. Men då väcker någon tanken: 

Tänk om det finns ett kassaskrin någonstans, som Göran Persson har lagt beslag på. Då kanske inte pensionsbromsen behövs. Och så glömmer vi liksom bort varför den där överföringen på 258 miljarder kronor gjordes. Vips, så är det bara att kräva att staten återför pengarna. 

Som om 258 miljarder kronor skulle kunna överföras från staten, utan att det kostar någonting. Som om pengarna bara ligger där och dräller till ingen nytta.

Visst kan pensionärer kräva att få 258 miljarder av staten. Men kom inte och snacka om stöld. Och inbilla dig inte att det går att göra utan att det märks. Kanske i form av sämre statsbidrag till kommuner och landsting. Och bland de grupper som är mest beroende av servicen från kommuner och landsting finns just pensionärer.

4 kommentarer:

  1. http://annhelenarudberg2.blogspot.com/2021/04/tro-inte-pa-goran-persson.htm

    SvaraRadera
  2. Det var det som var den förekomna anledningen Verutschkow.

    SvaraRadera
  3. Så du var verkan och inte orsak egentligen eller hur man nu skall säga ...

    SvaraRadera