torsdag 20 augusti 2020

Spanien och Covid-19

Svenska Magasinet

NYHET 2020-06-08

Sju olika siffror över dödsfall i covid-19 i Spanien

Nyheter 2020-06-08

Det råder fullständigt kaos i uppgifterna kring hur många dödsfall i covid-19 som Spanien har. Det finns inte mindre än sju olika studier på antalet dödsfall och där överdödligheten kan vara 16.000 fler. Men Sánchezregeringen håller fast vid sin officiella siffra och hävdar att de övriga dödsfallen kan bero på andra orsaker.

I fredags avslutades den utlysta officiella tio dagar långa landssorgen i Spanien. Utan att vi egentligen vet hur många som har avlidit i sviterna av covid-19. Fram till igår söndag hade 27.135 personer avlidit enligt regeringens siffror.

Men sju av tio invånare i Spanien menar att det saknas insyn och öppenhet i Sánchezregeringen när det kommer till att rapportera covid-19-fall. Det visar en undersökning från GAD3.

Spaniens chef för akutsjukvården Fernando Simón säger att det inte är förnuftigt att tro att vi har 43.000 dödsfall med coronavirus. Han tror att det rör sig om mellan 28.000 till 29.000.

Å andra sidan finns det i Spanien i nuläget inte mindre än sju olika studier och siffror över antalet döda i cocid-19-relaterade sjukdomar.

Hälsovårdsdepartementet Ministerio de Sanidad
Det är hälsovårdsministern Salvador Illa som basar över detta departement.
Dödsfall: 27.135.

Instituto Carlos III
Här mäter man överdödligheten med hjälp av data från civila register. Fram till 26 maj låg siffrorna något över regeringens. När uppgifterna från domstolarna anlände sköt antalet upp i 43.260.

Instituto Nacional de Estadística
Spaniens motsvarighet till statistiska centralbyrån. INE presenterade siffror i förra veckan över antalet döda under de 21 första veckorna 2020. Det var 225.930 vilket är en ökning med 43.945 dödsfall i år.

Begravningsbyråerna
Begravningsbyråernas sammanslutning Aesprof (Asociación Española de Profesionales de los Servicios Funerarios) redovisar 43.985 dödsfall i covid-19 mellan 14 mars till 25 maj.

Socialförsäkringssystemet Seguridad Social
Seguridad Social redovisar 38.508 färre pensionsutbetalningar i maj jämfört med april. Förklaringen ska ligga i att många äldre människor och i pensionsåldern har avlidit i covid-19.

Univ. Politécnica de Madrid
Universitetet har utfört en matematisk studie fram till 26 maj som pekar på 45.913 dödsfall. Professor Rafael Cascón förklarar att resultatet bygger dels på MoMo-rapporten och Seroprevalensstudien som tyder på att det faktiska antalet dödsfall kopplade till pandemin kommer att vara cirka 46.000

Världshälsoorganisationen WHO
I torsdags redovisade WHO 29.858 dödsfall i Spanien. Efter att Sánchezregeringen reagerat på WHO:s uppgifter justerades dessa senare.



Sydkusten

Viruset fann grogrund i ålderdomshemmen
Publicerad 2020-08-20 07:00

SPANIEN RIKS Hjälporganisationen Läkare utan Gränser anger i en förödande rapport bristerna i de spanska ålderdomshemmen, som lett till att minst 19 000 äldre avlidit i vårdhem på grund av Covid-19. Rapporten bär titeln ”Poco, tarde y mal” (Föga, sent och illa).

Det är fortfarande oklart exakt hur många av coronaoffren i Spanien som avlidit på ålderdomshem. En intern rapport som hanteras av hälsovårdsdepartementet anger dock att det skulle röra dig om mer än 19 000 personer. Det skulle utgöra nära 70 procent av alla coronaoffer i Spanien hittills.

Läkare utan gränser var en av flera hjälporganisationer som tvingades rycka in i april, när situationen i Spanien var som mest dramatisk. Deras rapport är därför baserad ej enbart på statistik och analyser, utan även egna vittnesmål.

Sammanlagt 486 olika ålderdomshem i tio olika autonoma regioner har granskats. Läkare utan gränser pekar på ett flertal brister och poängterar i rapporten att ålderdomshem är sociala center och ej sjukvårdsinstanser.

Med detta klargörande återges hus äldre lämnats att dö i sina rum, nekade både inläggning på sjukhus och adekvat vård. Situationen förvärrades ytterligare av bristande resurser och begränsad personal på ålderdomshemmen. Det senare dels på grund av besparingar och dels på grund av att bristen på bland annat skyddsutrustning gjorde att många anställda insjuknade och ej ersattes av vikarier.

Läkare utan gränser pekar vidare på bristande samordning mellan olika myndigheter samt direktiv som direkt bidrog till att förvärra situationen. Det gäller exempelvis de order som bland annat gavs i Madridregionen om att ej förflytta Covid-sjuka från ålderdomshemmen.

Rapporten innehåller gripande detaljer om äldre som bankat på sina dörrar för att få komma ut eller som blivit så deprimerade att de avlidit för att de slutat äta. De allra flesta som insjuknade och avled gjorde det ensamma, utan att anhöriga hade möjlighet att vara vid deras sida.


Kommentar
I Sverige är det nu underdödlighet vilket f ö indikerar att de som har avlidit hade låg förväntad överlevnad även utan covid-19.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar