lördag 20 juni 2020

Om konsten att grundlura svenska folket...

Aftonbladet

Moderaterna flyr sitt ansvar i krisen igen

Replik från Aida Hadžialić om ansvarsfrågan i coronapandemin

DEBATT

REPLIK. ”En uppvisning i undanflykter, oklarheter och dimridåer”, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på Aftonbladet Debatt.

Man kan tro att Kristersson pratar om sin partikamrat Irene Svenonius, finansregionråd i Stockholm, men så är inte fallet.

I stället är det Stefan Löfven som Ulf Kristersson recenserar, när han anklagar statsministern och regeringen för att inte ta ansvar i coronakrisen.

Ulf Kristersson är förstås mycket väl medveten om ansvarsprincipen – att den som vanligtvis har ansvar för en verksamhet även har det i kris.

Det innebär att Moderaterna, som styr cirka 70 procent av Sveriges 21 regioner, ansvarar för det mesta som handlar om sjukvård och testning.

I Stockholms stad är det dessutom samarbetspartiet Kristdemokraterna, med Erik Slottner som äldre- och trygghetsborgarråd, som styr äldrevården.

Jag slutar aldrig att förundras över hur Moderaterna alltid försöker flytta ansvaret till alla andra än sig själva.

Stockholm är epicentrum för covid-19 i Sverige. Här har Moderaterna styrt i olika konstellationer i 14 år. De har haft god tid på sig att ordna krisberedskap och omsättningslager, men det har Moderaterna inte visat något intresse för.

I stället har landets rikaste region satsat på dyra vårdmarknader som har slitit isär sjukvården och försvårat kärnuppdraget. Det är enbart tack vare extremt hårt arbetande sjukvårdspersonal som Sverige har hanterat pandemin så väl.

Inte ens testningen har Moderaterna klarat av – Region Stockholm är på plats 16 av 21 – och det beror på strukturella problem som man fortsätter att cementera med sin politik.

”Detta handlar inte om att söka syndabockar bakåt”, fortsätter Ulf Kristersson.

Vad han säger är: 
Titta inte mina partikamrater som har makten, låt oss skylla allt på regeringen i stället.

Nu måste vi kraftsamla för att bygga ihop vårdsystemen. Vårdens pengar ska gå till vården, vi behöver öppna fler vårdplatser och utöka bemanningen – vård ska alltid ges efter behov.

Aida Hadžialić, finansregionråd i opposition, Region Stockholm (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar