torsdag 2 april 2020

Mötet med divornas diva...

Jag hittade ett kåseri publicerat i Vallentuna Steget 2005.
Snacka om att världen är förändrad...

Det var en gång i Rom...



Som frilansjournalist har man sjudagarsvecka, jobb dygnet runt och ingen trygghet alls. I gengäld rår man sin tid och kan fara iväg dit näsan pekar. I november flög jag iväg med fotografen Per Arvidsson för att under en intensiv vecka intervjua svenska kvinnor i Rom för svensk veckopress. Vi tog in på ett hotell, packade upp våra datorer och for kors och tvärs med taxi för att träffa toppmodellen Malin Persson som just öppnat en krog, ambassadörsparet Maria och Staffan Wrigstad, Ylva från Östhammar som är gift med ministern Luigi Mazzella och Inga-Maj Serafini som är änka efter en italiensk markis. Hon körde oss vidare till Sagitta från Kristianstad som är gift med Gigi Proietti, en yngre italiensk motsvarighet till Jan Malmsjö. Men allt det där kan ni läsa om hos frissan framöver.

Drömintervjun

I Rom är det ändå Anita Ekberg, 75, som lockar mest - trots att det är 46 år sedan hon och dekolletaget klev omkring i Fontana di Trevi. La Ekberg begärde 50 000:- skattefritt för att ställa upp och då svenska veckotidningar inte betalar för intervjuer, så vi gav upp redan på hemmaplan. Väl på plats fick vi i ändå klartecken till, att med ett fax på engelska eller italienska få göra en ny förfrågan – förutsatt att vi inte sade "du". Svenska språket har hon glömt, malmöflickan, och du-reformen från 1967 hade hon aldrig hört talas om. Åtminstone gillar hon den inte. På en servering mitt emot Pathenon plitade vi ihop brevet som krögaren vänligt nog faxade iväg. En stund senare ringde Pelles telefon.

Berömd person

- Hallo Anita! How are you, frågade han glatt. Vi hade pratat så mycket om henne, att han liksom kände henne nu. Två sekunder senare blev det min uppgift att förklara frånvaron av pengar. Rösten i luren var en chock! Med skrovlig ja, närmast whiskysprucken stämma, konstaterade hon, att hon minsann är van att få som hon vill.  
- Du får ju betalt, skrek hon på knagglig engelska. Och fotografen!
Jovisst. Vanligt arvode minus resa, hotell, uppehälle och…
- You are a journalist, fräste hon på ett sätt som omgående placerade oss längst ner på kartan.
- I am a famous person! Jag är en berömd person!

Kurre Hamrin

Vi skrattar än åt vårt möte med divornas diva och känner oss lite utvalda, för att vi fick prata med henne. Dagen därpå tog vi tåget till Florens, där vi hälsade på hos supertrevlige fotbollslegenden Kurt Hamrin och hans fru Marianne. Kurre hade just fyllt 70 år, så lägenheten var full av blommor och presenter från Milan och vänner i Sverige.
- Klubben hör av sig med jämna mellanrum, konstaterade han och klappade hunden som faktiskt heter AIK. En stund senare var det dags för träning. Kurre tränar ett pojklag nu. 
- Grabbarna såg tveksamma ut första gången, berättade han. Kan du verkligen spela fotboll, sa de. Men takterna sitter i och idag är han poppis bland ungarna. 
- Om inte farfar har skvallrat, så har de ingen aning om vem jag är.
Monica Antonsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar