onsdag 8 april 2020

Noterat om coronan...

Onsdag 8 april 2020

Äldreboenden en dödsfälla
I dag offentliggjorde Anders Tegnell att 40% av de som har dött av corona - som var över 70 år - har som sista adress haft ett äldreboende. Totalt antal döda idag 687 st.
Lite senare samma dag fick vi veta att coronan är spridd på 49 boenden
(troligen av Stockholms ca 100 st).
Det betyder att äldreboenden är en dödsfälla och ingenting annat.

Svarta mer drabbade än vita
Jag såg på CNN i natt. Man rapporterade om en plats (jag tror det var Chicago) där invånarna till 30% är svarta. Av de som dött av corona där var emellertid 70 % svarta.
Man kanske kan utgå från att de svarta där är fattigare och saknar tillgång till sjukvård men ändå.
Finns det ett samband mellan dem och de så kallade svensksomalierna?
Den 9 april säger BBC att mer än en tredjedel av de drabbade i England är svarta.

Chefen för WHO läser lusen av Donald Trump.
- Gör inte politik av det här viruset. Det viktigaste är att hålla ihop. Alla politiker ska rädda sitt folk. Om du vill ha många fler body bags fortsätt så här. Vänligen sätt Covid 19 i karantän. Om vi inte håller ihop blir det väldigt besvärligt. Bevisa din förträfflighet på annat sätt. Det här sätter är att leka med elden. Om vi bryr oss om befolkningen agera över partigränserna för att besegra viruset.

Torsdag  9 april 2020 Skärtorsdag

KS meddelar:
Ingen intensivvård under pandemin för coronapatienter över 80 - eller multisjuka över 60 år.
Gäller när det börjar bli brist.
Låter hemskt men egentligen inte. Högst rimligt.

Rapporter från Spanien om att det faktiska dödstalet är högre än vad som angivits. De har inte räknat med dem som avlidit på ålderdomshem - vilka i Sverige utgör 40% av alla över 70 år som dött.

Fredag 10 april Långfredag

Världen rapporterar i dag att i New York dör nu så många va corona att man begraver folk i massgravar. Bilder visas.

Vården slår larm om att man nu - på grund av coronatesterna - inte hinner ta prov på kvinnor vad gäller underlivscancer. Runt 550 kvinnor drabbas årligen av livmoderhalscancer. Risken är nu att somliga kommer att dö av sin cancer helt i onödan.

Att Sverige nu inför coronateam i hemtjänsten för hemsjukvård.


torsdag 2 april 2020

Mötet med divornas diva...

Jag hittade ett kåseri publicerat i Vallentuna Steget 2005.
Snacka om att världen är förändrad...

Det var en gång i Rom...



Som frilansjournalist har man sjudagarsvecka, jobb dygnet runt och ingen trygghet alls. I gengäld rår man sin tid och kan fara iväg dit näsan pekar. I november flög jag iväg med fotografen Per Arvidsson för att under en intensiv vecka intervjua svenska kvinnor i Rom för svensk veckopress. Vi tog in på ett hotell, packade upp våra datorer och for kors och tvärs med taxi för att träffa toppmodellen Malin Persson som just öppnat en krog, ambassadörsparet Maria och Staffan Wrigstad, Ylva från Östhammar som är gift med ministern Luigi Mazzella och Inga-Maj Serafini som är änka efter en italiensk markis. Hon körde oss vidare till Sagitta från Kristianstad som är gift med Gigi Proietti, en yngre italiensk motsvarighet till Jan Malmsjö. Men allt det där kan ni läsa om hos frissan framöver.

Drömintervjun

I Rom är det ändå Anita Ekberg, 75, som lockar mest - trots att det är 46 år sedan hon och dekolletaget klev omkring i Fontana di Trevi. La Ekberg begärde 50 000:- skattefritt för att ställa upp och då svenska veckotidningar inte betalar för intervjuer, så vi gav upp redan på hemmaplan. Väl på plats fick vi i ändå klartecken till, att med ett fax på engelska eller italienska få göra en ny förfrågan – förutsatt att vi inte sade "du". Svenska språket har hon glömt, malmöflickan, och du-reformen från 1967 hade hon aldrig hört talas om. Åtminstone gillar hon den inte. På en servering mitt emot Pathenon plitade vi ihop brevet som krögaren vänligt nog faxade iväg. En stund senare ringde Pelles telefon.

Berömd person

- Hallo Anita! How are you, frågade han glatt. Vi hade pratat så mycket om henne, att han liksom kände henne nu. Två sekunder senare blev det min uppgift att förklara frånvaron av pengar. Rösten i luren var en chock! Med skrovlig ja, närmast whiskysprucken stämma, konstaterade hon, att hon minsann är van att få som hon vill.  
- Du får ju betalt, skrek hon på knagglig engelska. Och fotografen!
Jovisst. Vanligt arvode minus resa, hotell, uppehälle och…
- You are a journalist, fräste hon på ett sätt som omgående placerade oss längst ner på kartan.
- I am a famous person! Jag är en berömd person!

Kurre Hamrin

Vi skrattar än åt vårt möte med divornas diva och känner oss lite utvalda, för att vi fick prata med henne. Dagen därpå tog vi tåget till Florens, där vi hälsade på hos supertrevlige fotbollslegenden Kurt Hamrin och hans fru Marianne. Kurre hade just fyllt 70 år, så lägenheten var full av blommor och presenter från Milan och vänner i Sverige.
- Klubben hör av sig med jämna mellanrum, konstaterade han och klappade hunden som faktiskt heter AIK. En stund senare var det dags för träning. Kurre tränar ett pojklag nu. 
- Grabbarna såg tveksamma ut första gången, berättade han. Kan du verkligen spela fotboll, sa de. Men takterna sitter i och idag är han poppis bland ungarna. 
- Om inte farfar har skvallrat, så har de ingen aning om vem jag är.
Monica Antonsson