söndag 8 mars 2020

Bra jobbat!

Spanska Magasinet på Costa del Sol

2020-03-06
Massgripande av ficktjuvar i tre länder

Nyheter 2020-03-06

Myndigheterna i Spanien, Rumänien och Portugal har arresterat 42 misstänkta i en samordnad operation mot en organiserad grupp ficktjuvar. Operationen koordinerades av Eurojust, som är en EU-organisation, med stöd av Europol.

Ligan bestod av en klan av ett flertal rumänska familjer som har berövat tusentals (främst spanska offer) från klockor och smycken som senare har smälts ner till tackor av guld och silver. Det uppskattas att de har gjort vinster som överstiger en miljon euro.

Under tillslagen genomsöktes tolv hus och ett belopp på cirka 41.000 euro i kontanter, 10 lyxbilar, över 400 exklusiva klockor, smycken och mobiltelefoner beslagtogs.

Den organiserade kriminella gruppen (OCG) startade från början i Frankrike sedan flyttade den till Tyskland och Italien, för att under de senaste åren ha opererat i Spanien.

OCG använde sig av det så kallade "halsbandstricket", där de under förevändning av att be om hjälp eller vägbeskrivning kontaktade främst utsatta, äldre personer. Som ett tecken på påstådd tacksamhet kramade de dem och stal i samma ögonblick deras klockor eller smycken, innan de rymde i en väntande bil. De misstänkta använde ibland våld när offren försökte göra motstånd.Under de senaste åren har myndigheterna i Spanien fått in närmare 6.000 anmälningar mot den kriminella gruppen. Spanska utredare hittade länkar till en rumänsk klan som var baserad i Spanien, dessa förvandlade godset till guld och silvertackor som senare fraktades till Rumänien. Bortsett från storskaligt ficktjuveri misstänks de arresterade dessutom för penningtvätt.

Ekonomiska utredningar, samordnade genomsökningar av byggnader, frysning av tillgångar samt beslag av varor utfördes av rumänska utredare som deltog i den gemensamma operationen med stöd av Eurojust. I Spanien genomfördes den framgångsrika operationen av Policía Nacional. Före tillslagen hölls, på den spanska polisens begäran, tre samordningsmöten där Europol tillhandahöll analytisk information.

Bildtexter: En av de gripna, foto: Policía Nacional. Samt loggor för Eurojust och Europol.
Artikel: Jonny Erixon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar