fredag 6 december 2019

Lite till och vi hade haft ett Fukushima i Europa...

Google-översättning

Jordbävningen träffar Frankrikes kärnkraftsproduktion



Kärnkraftverket i Cruas har avbrutit produktionen efter jordbävningar i regionen.
Den franska eljätten EDF på torsdagen sänkte sin prognos för kärnenergiproduktion i år efter att ha avbrutit verksamheten vid en atomkraftverk i södra landet efter en mycket ovanlig jordbävning.

EDF tog tre reaktorer på Cruas-anläggningen i Ardeche-regionen offline efter måndagens jordbävning, som hade en magnitude på 5,4 och kändes över ett stort område mellan städerna Lyon och Montelimar.

Skakningarna kändes särskilt i Teil, bara 15 kilometer från kraftverket.
Reaktorerna stoppades för kontroller, enligt lagens krav under dessa omständigheter, även om det hittills inte har hittats någon skada.

EDF sade som ett resultat att den sänkte sin prognos för kärnenergiproduktion i år till 384-388 terawatt-timmar (TWh), ned från den tidigare prognosen på 390 TWh.

Den ursprungliga prognosen hade redan minskats på grund av stopp i andra reaktorer och väderförhållanden.
Läs hela artikeln här.

Faktum är att vi väntar på en jordbävning...

Det inträffar jordskalv ganska ofta i södra Europa. Hela medelhavsområdet är ett seismiskt aktivt område. Alicanteprovinsen har till exempel runt hundra jordskalv per år. 1829 blev Torrevieja utraderat av ett jordskalv som mätte 6,6 på Richterskalan.

Så sent som i slutet av oktober hade vi i Malagaprovinsen på spanska Solkusten ett jordskalv som mätte 4,6 på Richterskalan. Skalvet hade sitt epicentrum i Pruna nära gränsen mellan provinserna Cádiz och Málaga. Larmtjänsten fick ta emot över 200 samtal från oroliga människor.

Och i september förra året hade vi sex mindre jordskalv på tolv timmar.

Södra Spanien och Nordafrika är en zon där mindre och större jordskalv inträffar regelbundet. Det största under de senaste 60 åren inträffade den 25 januari 2016. Klockan var 5.22 och skalvet, som varade i 30 sekunder, mätte hela 6,3 på Richterskalan.

Jag vaknade av att huset skakade och att glas och porslin skallrade mot varandra. Skalvet hade sitt epicentrum tio kilometer under havsytan utanför Marocko - på andra sidan Medelhavet - eller närmare bestämt mellan Alhucemas och den spanska enklaven Melilla i Nordafrika (bilden). Folk rapporterade att de trillat ur sängen, fått möbler över sig och fastnat. En byggnad i Torre del Mar bara någon mil från Nerja fick sprickor. Larmtjänsten fick 400 samtal den gången. 

Södra Spanien är ett utsatt område. Ett större skalv inträffade 29 mars 1954 och hade sitt epicentrum i Dúrcal (Granada). Skalvet den gången mätte 7 på Richterskalan. 2004 inträffade ett liknande skalv som 2016 i Alhucemas i Marocko. 600 personer omkom den gången.

Så vi väntar på en jordbävning. Med uppenbar risk för ett Fukushima i Europa. Vi vet att den kommer men inte var och när.
Och så finns det folk som tycker att vi ska satsa på kärnkraft!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar