tisdag 23 oktober 2018

Underfunktion i sköldkörteln...

Hej!
Mitt namn är Hypotyreos eller Hashimotos... 

Jag är en osynlig autoimmun sjukdom som angriper sköldkörteln. Jag har valt dig för livet! Andra omkring dig kan inte se eller höra mig men din kropp kan känna mig. Jag kan angripa dig hur och när jag vill. Jag kan ge dig våldsamma smärtor eller om jag är på gott humör bara ge dig värk överallt.

Kommer du ihåg när du och din energi sprang runt och hade roligt? Jag tog energin ifrån dig och gav dig utmattning istället. Jag kan ta ifrån dig god sömn och istället ge dig hjärndimma, jag kan göra så att det enda du vill är att sova eller ta sömnen ifrån dig och ge dig sömnlöshet.

Jag kan få dig att skaka, att frysa och att svettas. Jag kan få dig att svälla upp i händer fötter och ansikte. Jag kan göra dig deprimerad och ängslig men även ge dig andra psykiska problem. Jag kan få ditt hår att ramla av och bli torrt och sprött, ge dig finnar och torr hy, det finns nämligen inga begränsningar med mig.

Jag kan få dig att gå upp i vikt och oavsett vad du äter, hur mycket eller hur lite, hur mycket du än tränar så kan jag se till så att du behåller alla dina extra kilon. Några av mina autoimmuna sjukdomsvänner är ofta med mig och ser till så att du får ännu mer att hantera.

Om du har planerat något eller sett fram emot något så kan jag ta det ifrån dig då du inte frågade mig. Jag valde dig av olika orsaker, det viruset blir du aldrig av med, den psykiska stressen du varit utsatt för en längre tid eller kan du ha familjehistoria med mig, oavsett orsak så har jag kommit för att stanna.

Jag vet att du kommer att gå till läkare för att bli av med mig och det får mig att skratta högt. Prova du bara! Det kommer att bli många läkarbesök hos olika läkare innan du kanske hittar en som kan hjälpa dig effektivt. Du kommer att få fel medicinering, smärtlindrande, sömnpiller, energipiller, antidepressiva.

Det är så många andra sätt jag kan göra dig sjuk på och listan är hur lång som helst. Högt blodtryck, sus i öronen, nedsatt syn, tand och tandköttsproblem, problem med magen, blödningar! Allt kommer troligen från mig och listan är mycket längre än jag nämner här, det vet du också!

De kommer att säga till dig att om du har en bra kost, får tillräckligt med sömn, tränar, tänker positivt så blir du av med mig. Du kommer inte att bli tagen på allvar när du berättar för läkaren hur du mår pga mig, ingen vill lyssna eller tro på dig. Du kommer att få höra från familj vänner och arbetskollegor att det bara är till och ta dig samman och sluta känna efter hur du mår, allt detta medan du sakta går under, medan du förlorar ditt sätt att vara på, medan du förlorar din självkänsla och din livsglädje.

Allt detta gör jag enbart mot dig för att jag kan och vill och du har ingen möjlighet att stoppa mig.

Källa: http://www.medhelp.org/posts/Thyroid-Disorders/Hi–My-name-is-Hashimotos-Id-like-to-introduce-myself-to-the-new-readers/amp_show/1812572


Jag har den här vidriga sjukdomen och även en av hans autoimmuna kompisar. Båda är stressutlösta på grund av den lika vidrige stalker som sedan åtta år tagit sig friheten att 24/7 plåga mig med sina ogrundade smutskastningskampanjer. Beskrivningen av Hashimotos är följaktligen även en slående bra beskrivning av trafikingenjören. Det kan inte vara kul att vara sådan...

8 kommentarer:

  1. https://genius.com/Echo-and-the-bunnymen-the-disease-lyrics
    https://www.youtube.com/watch?v=t-Cu-HP2WyU
    Echo And The Bunnymen - The Disease

    Ingen tröst, bara en väldigt vacker låt i det här ämnet ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Verutschkow!
      Vacker musik är alltid en viss tröst i detta sammanhang.
      Och så fick jag ju ett gott skratt i dag också av ditt mail. Ja, två till och med.
      Varmt tack för det!
      Jag önskar jag kunde lägga ut det här men det gör jag ju inte...

      Radera
  2. Kom f ö på att svenska, numera avsomnade, The Ark (Ola Salo) har en
    låt med liknande tema, en som jag tyckte kändes väldigt äkta och
    intensiv ...

    "And if there is disease in you
    I want to have that disease too
    'Cause I want everything
    That is inside you
    If there is disease in you
    I want to have that disease too
    'Cause if you'd die
    Then I should die beside you"

    SvaraRadera
  3. F ö får du nog flytta eller göra om det där med Palmemordet. Gå in på
    din egen blogg så får du se hur mycket extra plats det tar ...

    SvaraRadera
  4. Det var ju en tjusig text, Verutschkow.
    Men jag vill aldrig bli som han och det vill ingen annan heller. Fy för den lede...!
    Och det där med Palmemordet ligger inte på min sida utan på Leopolds.
    Jag hoppas att han gör något åt det. Annars får jag väl ta bort honom i min blogglista.

    SvaraRadera
  5. Jag tog bort Leopold. Då försvann Palme-lappen.
    Sen lade jag in Leopold igen. Då kom den tillbaka.
    Hoppas han gör något åt det.
    Nu ska jag göra en ny bloggsida...

    SvaraRadera
  6. https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/Ond0rO/varldsstjarnan-kroniskt-sjuk

    "Caroline Wozniacki lider av en kronisk sjukdom.
    Det avslöjade hon under torsdagen.
    – Det är en form av gikt. En autoimmun sjukdom. Det var en chock, säger danskan."

    Du har en olyckssyster i forna världsettan i tennis ...

    SvaraRadera
  7. Nja...
    Men tack för att du försöker trösta mig...
    Diabetes och psoriasis är också autoimmuna sjukdomar.
    Man bär på anlaget och behöver aldrig ens få vetskap om det såvida man inte utsätts för så stark stress - utan att få möjlighet till återhämtning - att sjukdomen bryter ut. Då får man leva med den sedan. Den går inte tillbaka vilket helt enkelt är ett helvete.

    Jag har hypothyreos och hemolytisk anemi (en blodsjukdom ej att förväxla med järnbrist) och som en direkt följd av den en besvärande fatigue.
    Inte kul.
    Båda diagnoserna är i mitt fall stressutlösta för att jag är drabbad av en ondsint stalker. Tre av mina olyckssystrar hamnade på psyket med diagnosen psykos (och flera självmordsförsök) orsakade av samme man. Somliga drabbas psykiskt andra fysiskt av för stark stress.

    Allmänt kan man läsa på nätet:
    Autoimmuna sjukdomar
    Publicerad: 2013-03-19

    Vad är en autoimmun sjukdom?
    I kroppen finns särskilda celler som bildar ämnen som skyddar människan mot infektioner. Det är speciella ämnen som produceras av vissa typer av immunceller. Ämnena som produceras kallas antikroppar. Antikroppar har en mängd specialiserade funktioner, som dock inte gås igenom i detalj i denna text. Deras huvuduppgift är att skydda kroppen mot mikrober, som bakterier och virus. När mikroberna kommer in i kroppen blir dessa "märkta" av antikroppar vilket leder till att andra immunceller kan gå till angrepp mot dem.

    Autoimmuna sjukdomar uppstår till följd av att kroppen börjar producera antikroppar mot specifika delar av kroppens egen vävnad. Det finns en mängd sjukdomar som är av autoimmun karaktär, nedan följer en lista med några av dem:

    Hypothyreos
    Addisons sjukdom
    Hemolytisk anemi
    Perniciös anemi
    Systemisk lupus erythematosus
    Reumatoid artrit
    Celiaki
    Myastenia gravis

    Orsak
    I dagsläget vet forskare inte säkert hur och varför autoimmuna sjukdomar uppstår.

    Man vet att en del av dessa sjukdomar är vanligare i vissa familjer, något som tyder på att de kan vara ärftliga. Samtidigt vet man att inte alla i släkten får sjukdomen, något som kan tyda på att det behövs en yttre faktor från miljön för att utlösa sjukdomen.

    Det är också känt att denna typ av sjukdom är vanligare hos äldre personer, något som vissa forskare tror har ett samband med kvaliteten på äldre människors immunsystem. I korthet vet man inte något säkert, men det finns hypoteser som verkar trovärdiga.

    Vilka är symtomen vid autoimmuna sjukdomar?
    De varierar betydligt från sjukdom till sjukdom. Det som är gemensamt för den här sjukdomsgruppen är att symtomen utgår från det eller de organ som är drabbade. Vid hemolytisk anemi skapar kroppen exempelvis antikroppar mot kroppens röda blodkroppar, något som gör att dessa bryts ned. Konsekvensen blir att symtomen yttrar sig som blodbrist (inte detsamma som järnbrist).

    På samma sätt har andra autoimmuna sjukdomar symtom som orsakas av antikroppar som produceras.

    Hur kan man få reda på om sjukdomar är autoimmuna?
    Som tidigare nämnts så produceras det antikroppar som annars inte skulle produceras. Dessa kan mätas från ett blodprov. För de flesta autoimmuna sjukdomar finns det ett sådant test som kan visa om det finns antikroppar eller inte.

    Kan autoimmuna sjukdomar behandlas?
    För dessa sjukdomar finns det sällan behandlingar som gör att patienten botas från sin sjukdom. Det finns däremot läkemedel som kan dämpa immunsystemet på så sätt att de värsta symtomen elimineras. Behandlingsupplägget för de olika sjukdomarna varierar. För mer information om behandling av en viss sjukdom, rekommenderas du att läsa särskilt om den sjukdomen.

    SvaraRadera