torsdag 21 juni 2018

Det är en SKAM för Sveriges män att kvinnojourer behövs...

WWW.POLITISM.SE


Mordhotade kvinnor ignoreras och dör

Den farligaste platsen för en kvinna är inte i hemmet, det är när hon försöker lämna det. I går rapporterade Sveriges Radio om att alla kvinnor som dödats i hemmet de senaste åren hade sökt hjälp: de hade varit i kontakt med myndigheter flera gånger. Zenitha berättar om hur hennes dotter blev mördad:

Hon skulle träffa sitt ex tillsammans med deras barn. De träffades i Socialtjänstens regi tillsammans med barnet, trots att man visste att pappan var både våldsam och missbrukade. Mötet slutade med att Zenithas dotter fick 32 knivhugg av exet och dog.

Våldet mot kvinnor beskrivs som en global epidemi, enligt Världsbanken. Även i höginkomstländer drabbas var tredje kvinna. Och var i världen en kvinna än mördas så är det i fyra fall av tio hennes egen man eller pojkvän som är skyldig.

”För tjugo år sedan fann man att våld är farligare än cancer för kvinnor mellan 15 och 44 år. Våldtäkt och våld i hemmet orsakade mer död och lidande än trafikolyckor, krig och malaria – tillsammans.”

Läs hela artikeln här. 




En vägg av mördade kvinnor

Det händer så ofta som var tredje eller fjärde vecka. Ännu en kvinna som mördas av en man hon levt med, en man som sagt sig älska henne.

Och när det står om det senaste fallet i tidningen kan läsaren tänka: inte en gång till. Trots att vi vet att det fortsätter, fortsätter och fortsätter. Det dödliga våldet mot kvinnor saknar motstycke bland annat våld i denna stabila frekvens, och kanske är det därför vi sett regelbundenheten snarare än mängden, så att varje nytt fall ändå betraktas enskilt.

Det växer en hel skog av döda, men vi tycks bara räkna träd.

Läs hela artikeln här. 




Lös kvinnojourernas problem om du värnar kvinnors frihet

Att kvinnojourerna behöver och bör garanteras mer pengar låter som en självklarhet. I alla fall om vi är det land vi påstår oss vara, där mäns våld mot kvinnor, hedersvåld, patriarkal kontroll och kvinnors frihet är frågor vi prioriterar.

Ändå var alliansregeringen skrämmande ointresserad av att värdera kvinnojourernas arbete och garantera deras existens (glöm inte det när de nu har en högljudd retorik i frågor om kvinnors frihet).

De lovade förvisso att hjälpa kvinnojourerna, men resultatet blev bara en pyttesatsning på samordning för kvinnojourernas riksorganisationer. Därför var man väldigt glad när den rödgröna regeringen tillsammans med Vänsterpartiet lovade att ta tag i frågan efter att de vann makten.

Sagt och gjort, en satsning kom direkt – men bra har det fortfarande inte blivit, tyvärr. Reglerna för hur man söker medel till kvinnojourer är skrivna på ett sånt sätt att resurserna inte hamnar där de behövs, de betalas inte ens ut.

Läs hela artikeln här. 

2 kommentarer:

  1. Enda sättet att undvika våld i nära relationer lär vara att undvika nära
    relationer. Sorgligt men inte helt osant ...

    SvaraRadera