onsdag 30 maj 2018

Operation Playa - en skam för rättsväsendet!


Bodil Appelquist och Sveriges Television har gjort ett enastående reportage 
- väl värt Stora Journalistpriset -
om hur hårresande det kan gå till inom svenskt rättsväsende. 

Man skäms!
Detta är inte mitt Sverige!

Målet var att spränga den största knarkligan i Sverige någonsin. Med hjälp av tveksamma metoder, hemliga agenter och sena festnätter i Barcelona år 2009 försökte svensk polis få tag på den misstänkte hjärnan bakom ligan – Jonas Falk.
Man blir minst sagt mörkrädd.
Det är helt sanslöst att mytomaner som den berörda åklagaren på Internationella Åklagarkammaren har fått härja i Sverige på detta vis. Och alltihop på skattebetalarnas bekostnad!


Missa inte Operation Playa på Svt play!




















Avsnitt 1
1,4 ton kokain
1,4 ton kokain med ett gatuvärde på flera miljarder kronor beslagtas på en segelbåt i Västindien. Kokainet blir nu en del av Sveriges största narkotikamål genom tider - Operation Playa. Den svenske medborgaren Jonas Falk pekas ut som huvudman. I tingsrätten blir han dömd till 18 års fängelse, men i hovrätten frias han helt. 18 år blir 0 - hur är det möjligt? Del 1 av 3: 1,4 ton kokain.

Avsnitt 2
Hemliga SSI-agenter
Hur långt får polisen gå i sin jakt på misstänkta brottslingar? Vi får insyn i polisens hemliga arbete i jakten på bevis mot Jonas Falk. Ett arbete där vanliga civila helt ovetande blir brickor i ett högt och riskfyllt spel. Ett gediget utredningsarbete där ändamålet helgar medlen eller en allvarsam lek med oskyldigas liv som insats? Del 2 av 3: Hemliga SSI-agenter.

Avsnitt 3
Kokain utan ägare
Nio kilo kokain hittas på en segelbåt av polisen i Lilla Bommen i Göteborg. Detta fynd blir avgörande för Sveriges största narkotikamål genom tiderna - Operation Playa. Men polis och åklagare blir själva anklagade för att ha planterat kokainet. Vems är det egentligen, var kom det ifrån och framför allt, vem saknar kokain värt över 30 miljoner kronor? Del 3 av 3: Kokain utan ägare.
Kan ses till 2 december 2018.

Läs också artikeln: 
Nyckelpersonerna i Playa-härvan
Ensamseglarens flickvän, Berit 70, avlyssnades av polisen
Fredrik Sjöshult: Rätt av polisen att leva lyxliv för att avslöja kokainhandel
Polisen levde lyxliv under hemliga knarkspaningen
Polisen anmäler sig själv efter nya dokumentären
Statsåklagare Nils-Eric Schultz: Det fanns åtgärder som var brottsliga
SVT hittade nio kilo beslagtaget kokain hos NFC
Allt om Operation Playa, Jonas Falk och kritiken mot polisen

Enligt SVT pågår en åklagarledd internutredning mot Karin Bergstrand. Utredningen uppges gälla anklagelser om att hon i ett tidigt skede av utredningen gömt undan bevis som skulle kunna fria Jonas Falk.

Det är pinsamt med internutredningar.

Här ska åklagaren alltså utredas av sina kompisar. 
Måtte de vara ärliga och ha civilkurage!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar