onsdag 25 oktober 2017

Draperier går helt enkelt bort...

Det är kinkigt det där med slöjor. Att ha en åsikt om sharialagarnas påbud om kvinnlig maskering (för att inte locka andra män än maken och därmed riskera våldtäkt) är nästan lika känsligt som att ha en icke-pk-åsikt om hur Sverige hanterar invandringen och tiggeriturismen. Jag tycker därför att Elaf Alis krönika om islams förtryck av kvinnor (nedan) är väldigt befriande.

Personligen tycker jag att all form av religiösa huvudbonader borde förbjudas på öppen plats. Det omfattar allt från kippa och turban till alla sorters islamska slöjor. Har man flyttat hit ska man ta seden som här gäller och sånt hör helt enkelt inte hemma här. Köp en basker, en öronlappsmössa eller en hatt om huvudbonad känns nödvändig. Draperier går helt enkelt bort.

Vi lever i Sverige som är ett fritt, jämställt och demokratiskt land. Här gäller möjligen kristendomen trots att kyrkan är skild från staten. Det finns, enligt min mening, ingen som helst anledning för oss att bygga eller acceptera byggen av synagogor, tempel och minareter. Religion kan man hållas med i hemmet. Särskilt viktigt är att vi håller sharialagar och allt religiöst förtryck på bestämt avstånd. 

Vi måste sluta tro att alla muslimer är extremister, skriver Elaf Alis.

Om det nu är så, hur ska då det gå till, undrar jag. Det är väl ändå i all sin dar muslimerna själva som ska visa oss att de är goda. Det kan aldrig bli vårt ansvar. Lite måste de trots allt göra själva också.

Det pratas om rätten till burka eller niqab, men nästan aldrig om varför enbart kvinnor ska bära den. Eller varför de bär den. Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 

ELAF ALI:

Vi måste sluta tro att alla muslimer är extremister


Publicerad 25 okt 2017 kl 05.08

Det gör ont i mig varje gång jag möter en kvinna med heltäckande slöja och hennes man går bredvid med shorts och T-tröja. Vilken tur att hon bor i Sverige där vi inte har riktigt varma sommardagar, hinner jag tänka innan de försvinner.

Men situationen är mycket mer komplex än så.

Jag läser den ena texten efter den andra som handlar om att vi inte ska lägga oss i hur folk lever: Om någon vill vara gift med fyra fruar och täcka sig från topp till tå så ska de få göra det. Jag blir ledsen när jag ser människor som annars är kloka resonera på det sättet, men inte förvånad. För de har inte vuxit upp och kämpat mot förtrycket. De har vuxit upp och tagit friheten för given.

Det pratas om rätten till burka eller niqab, men nästan aldrig om varför enbart kvinnor ska bära den. Eller varför de bär den. Kvinnor räknas som mäns egendom och ska inte attrahera någon annan än sin man. Därför ska hon täckas när hon är utomhus eller i ett rum bland andra män. Men inte någonstans i Koranen nämns niqab eller burka. Det är en personlig tolkning som vissa väljer att göra. De flesta muslimska kvinnor nöjer sig med ett plagg som går ner till knäna och en slöja.

I Sverige är det olagligt att ingå månggifte. Ändå finns nästan 300 fall av bigami och polygami registrerade hos Skatteverket. Om en man inte haft någon anknytning till Sverige när han ingått månggifte, så är det fritt fram för honom att bosätta sig i Sverige med alla sina fruar.

Det problematiska i detta är att dessa personer inte är här på semester. De är här för att stanna. Hur kan då något annat än svensk lag gälla? Vi kan inte leva på olika villkor i Sverige beroende på härkomst eller religionstillhörighet.

I Koranen står det att om en man inte litar på att han kan behandla en änka eller faderlös tjej med respekt så är det bättre att han gifter sig med henne. Det uppkom för länge sedan när fler män än kvinnor dog i krig, vilket resulterade i en stor del av befolkning var ensamstående kvinnor.

Läs hela krönikan
här.

Läs också eller kanske framför allt detta:


En kvinna bär en niqab. Foto: BORIS ROESSLER / AP TT NYHETSBYRÅN
En kvinna bär en niqab. Foto: BORIS ROESSLER / AP TT NYHETSBYRÅN





Det här gäller för burka, niqab och hijab i Sverige och världen

Publicerad 10 okt 2017 kl 20.50

Det finns ett antal riktlinjer inom islam kring hur kvinnor och män ska klä sig.
Här reder vi ut skillnaderna mellan niqab, hijab och burka – och hur de reglerna ser ut i Sverige och andra länder.

Kvinnor och män uppmanas
i islams heliga skrift Koranen att lägga band på sin sinnlighet:Säg till de troende männen att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet; det leder till större renhet i deras liv. Gud är underrättad om vad de gör.

För kvinnor gäller följande:
Och säg till de troende kvinnorna att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet och inte visa mer av sina behag än vad som anständigtvis kan var synligt; låt dem därför fästa slöjan (khimār) så att den täcker barmen…

Läs hela artikeln här.

2 kommentarer:

  1. https://www.musixmatch.com/de/songtext/Ray-Adams/Delilah

    "lätta på slöjan och låt dina ögon gje svar"

    Originalet med Tom Jones innehåller väl inget om klädsel ? Men
    om man måste lätta på slöjan för att visa ögonen är det kanske
    egentligen burka man talar om ?

    Jag är ändå tveksam till klädselregler utom kanske sådana av
    typ "vårdad klädsel", "inga gymnastikskor" ...


    SvaraRadera
  2. Det är bra att tycka olika. Och respektera varandra för det. En hemsk text egentligen den med Ray Adams.
    Jag ser inte slöja, kippa och turban som kläder. Det är religiösa symboler.
    Befria kvinnorna från den sortens uppochnedvända soppåsar och männen från förtryckarrollen.

    SvaraRadera