tisdag 30 maj 2017

I allmänhetens tjänst...

Stockholm Direkt (Vi i Solna) uppmärksammar Solnabornas stora problem med bristen på boendeparkeringar.
Det är visserligen långt från Vallentuna men ändå...
Tur att man inte bor där, att man inte ens har en bil och framför allt att man slipper vara beroende av maktutövande arroganta tjänstemän som har glömt att de är just - tjänstemän - i allmänhetens TJÄNST.  

Nyheter
Publicerad 01:15, 24 maj 2017
Leif Oldenburg
Vi i Solna


Arrogansen är värst!
Solna stad säger bara nej utan att ens försöka hitta en lösning.

En jättegalleria, Sveriges nationalarena – och om några år tunnelbana. Men det finns nästan inga boendeparkeringar i Arenastaden. De boende hänvisas till garageplatser för drygt 21 000 kronor per år. Nu har invånarna tröttnat.

Arenastaden fortsätter att växa. Där finns Sveriges nationalarena med plats för 50 000 åskådare och Skandinaviens störa inomhusgalleria, Mall of Scandinavia. Inom några år kommer 30 000 personer att arbeta i Arenastaden.

Men samtidigt pågår en omfattande inflyttning.
Just nu byggs det fjärde och femte höghuset på Evenemangsgatan och på Dalvägen en bit bort planeras för ytterligare cirka 400 bostäder.

Men redan i de saknas det boendeparkeringar för stadsdelens nya invånare. En liten bit av Evenemangsgatans norra del är i dag boendeparkering – och där är hälften av platserna avstängda på grund av byggarbeten.

Sammanlagt handlar det om kanske ett hundratal boendeparkeringar i en stadsdel som redan i dag har över 1 000 invånare.

Vid stora evenemang på Friends Arena stängs dessutom all boendeparkering i Arenastaden av – även det fåtal som finns att tillgå till vardags. Men för de boende är skillnaden mellan en evenemangsdag och en vanlig vardagskväll är inte så stor.

– Jag åker ingenstans efter klockan 17. Om jag har lyckats hitta en plats vågar jag inte flytta bilen. Mina föräldrar får komma och hämta mig om jag ska någonstans, säger Andia Falla som flyttade till Arenastaden för drygt ett år sedan och betalar för boendeparkering.

Under ett års tid har de boende varit i kontakt med Solna stad och föreslagit olika lösningar.
– Det enda besked vi har fått är att vi ska försöka hyra en garageplats, säger Jiman Daizadeh som bott på Evenemangsgatan i två år.

Solna stads boendeparkering kostar 3 000 kronor per år. En årsplats i Fabeges garage går på 21 600 kronor.
– Uppenbarligen vill man ha in oss i garaget för att tjäna mer pengar, säger Andia Falla.

Leif Hedlund bor också på Evenemangsgatan och berättar om de boendes förtvivlan.
– Varje kväll snurrar boende runt i sina bilar och försöker leta efter en parkering. Det är nästan hopplöst, säger han.

De boende har presenterat flera lösningar för Solna stad utan att få något gensvar.
– Det borde inte vara så svårt att hitta en lösning bara viljan finns. Solna stad och Fabege skulle kunna erbjuda subventionerad boendeparkering i garaget. Där står det hundratals platser lediga varje kväll. Dessutom borde man tillåta boendeparkering på flera av betalplatserna, åtminstone under kvällar och nätter.

Andia Fallah är kritisk till hela planeringen av stadsdelen.
– Jag kan förstå om det är problematiskt med boendeparkeringar på Östermalm. Men här har man planerat en ny stadsdel och helt glömt bort människorna som ska bo här, säger hon.

– Arrogansen är värst. Solna stad säger bara nej utan att ens försöka hitta en lösning, säger Jiman Daizadeh.

Vi i Solna har sökt trafikingenjör John Johansson på tekniska förvaltningen. Han har inte gått att nå innan denna tidnings pressläggning. Men i ett tidigare mailsvar till de boende skriver han:

”Pröva Dalvägen eller Råsundavägen. Kommunen kommer inte kompensera för extra parkering”.

Han avslutar mailet:
”Jag vill passa på och nämna att sannolikt kommer boendeparkeringen försvinna helt på Evenemangsgatan varför jag vill råda till att skaffa garageplats.”

Fotnot
Arenastaden

Arenastaden marknadsförs som en av norra Europas modernaste stadsdelar med bostäder, en nationell evenemangsarena och en stor inomhusgalleria.
I de fem höghusen i norra delen av Evenemangsgatan byggs drygt 700 lägenheter. I södra delen av gatan finns ytterligare bostäder och på taket till Mall of Scandinavia ligger drygt 50 radhus.
Cirka 400 bostäder planeras även efter Dalvägen.


Läs också här och här.
Så även i Täby...

Mitt i Täby
Det ingår i tjänstemannarollen att agera korrekt skriver JO.
Kommunanställd får allvarlig kritik av JO.

En tjänsteman på Täby kommun snoppade av en privatperson med orden "kontakta inte mig mer". 
Nu får tjänstemannen allvarlig kritik av JO, för dåligt bemötande.

”Har tyvärr inte mer tid att spendera i detta ärende. Kontakta inte mig mer tack.”

”Jag är inte din sekreterare. Du får komma hit eller ringa till arkivet och begära de handlingar som du behöver. Gör vad du vill.”

Med de orden försökte en tjänsteman vid Täby kommun förra året avsluta en kontakt med en privatperson som ville veta mer om ett ärende. Men det var fel, slår Justitieombudsmannen, JO fast.

”Inte acceptabelt”
”(Tjänstemannen) uttryckte sig i e-postkorrespondensen på ett sätt som inte är acceptabelt. Agerandet stred mot kravet på saklighet (…) och (tjänstemannen) förtjänar därför allvarlig kritik för sitt bemötande” skriver JO i sitt beslut.

I ett svar till JO medger Täby kommun att tjänstemannen gjort fel och kallar formuleringen som använts för ”mindre lämplig”.
Enligt den prickade tjänstemannen handlade det om ett infekterat ärende där flera missnöjda personer hört av sig och ifrågasatt kommunens agerande.


Ur JO:s beslut:
”Det är inte ovanligt att företrädare för en myndighet ifrågasätts eller får kritik av enskilda. Det ingår emellertid i tjänstemannarollen att man ska agera korrekt mot den som tar kontakt med en myndighet. Även om en enskild uppträder på ett sätt som upplevs som besvärligt måste en tjänsteman kunna hantera situationen professionellt och hålla en god samtalston.”

13 kommentarer:

  1. Inget bra sätt om man vill bli årets Sundbybergare.

    SvaraRadera
  2. Nu ville ju inte den nuvarande kommunbyråkraten, tidigare byråkrat i
    staten, själv bli årets Sundbybergare (snart prisutdelning). Däremot
    gjorde han någon sorts försök att få en av de tidigare pristagarna
    retroaktivt diskvalificerad ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. http://www.sundbyberg.se/om-sundbyberg/aktuellt-och-evenemang/nyhetsarkiv/nyheter/2017-06-06-per-fjallstrom-ar-arets-sundbybergare-2017.html

      Per Fjällström. Undrar om kommunbyråkraten har något emot honom ...

      Radera
    2. I så fall är han snart mer drabbad av näthat än han någonsin hade kunnat tänka sig. Men han är ju man så det är inte så troligt...

      Radera
  3. Aha! Säger du det?! Vad är det för konstig drift...?

    Jag skulle ju kunna tillägga att jag under mina 15-20 år som lokalredaktör på kommunnivå faktiskt aldrig har stött på den här sortens noncharlans. Somliga har förvisso uppvisat allehanda brister i hjärnkontoret men aldrig av den här dimensionen. Det skulle inte ha fungerat för kommunledningarna i någon av de kommuner jag jobbat i. Hade det hänt så hade han omedelbart fått kicken eller förpassats till källararkivet. Jag undrar om Solna kommun är medveten om detta. Skulle inte tro det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men man måste säga att den hjärtlöse byråkraten i alla fall jobbar
      hårt. Han har dessutom en omfattande passiv näringsverksamhet som
      går med förlust år efter år ...

      Radera
    2. Du menar att han drar av kostnaderna för sitt djupa näthat och låter skattebetalarna stå för kalaset. Ja, vad säger man...

      Radera
    3. Någon borde uppmärksammans på det...

      Radera
    4. Domstolen kanske. Eller skatteverket...

      Radera
    5. http://www.blinfo.se/ordlista/2013/9/passiv-naringsverksamhet__7122

      Om man inte jobbar så mycket är man alltså passiv ...


      http://www.publikt.se/artikel/bisysslorna-du-inte-far-ha-12003

      Sedan har vi ju det här med vilka bisysslor som är tillåtna och
      jag är själv benägen att anse att arbetsgivare bör underrättas ...

      Radera
  4. Jag ska kanske tillägga att jag till min samlade bedömning fogar en artikel i ungefär samma ämne förra eller förrförra sommaren när TJÄNSTEmannen inte ens orkade svara för att han var ledig. Inte snyggt.

    SvaraRadera