fredag 28 juli 2017

Utvisning måste - alltid - vara en självklar påföljd...

De som välkomnas ska ha väldigt klart för sig att de åker ut på livstid om de ägnar sig åt brott och i synnerhet våldsbrott. Allt annat är oacceptabelt.
Döms för gruppvåldtäkt men slipper utvisning

Publicerad 28 jul 2017 kl 11.48

De tre männen – två 19-åringar och en 20-åring – tog stryptag och höll fast armarna på den tonåriga kvinnan medan de våldtog henne.
Nu döms två av dem för grov våldtäkt till tre års fängelse, medan den tredje får två års fängelse för medhjälp till samma brott.
Åklagarens begäran att två av männen ska utvisas får avslag hos tingsrätten.


– En seger för rättvisan, säger målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz som dock kommer att överklaga utvisningsavslaget.

Det var i mitten av april som kvinnan för första gången träffade de tre männen, i samband med en fest i en lägenhet på Södermalm i Stockholm. Samma natt utsatte de henne för grov våldtäkt i omgångar, enligt tingsrättens dom som meddelades på fredagen.

Enligt åklagarens beskrivning av händelseförloppet har männen tillsammans och i samförstånd tagit stryptag på kvinnan och hållit fast hennes armar medan de turats om att våldta henne under natten.

Tidigt nästa morgon larmade kvinnan sin pappa i sms om att hon hade blivit våldtagen. Utan jacka och skor lämnade hon bostaden och mötte upp pappan och slog larm till polisen. Kort därefter greps de tre männen.


Tingsrätten fäller alla tre

Rätten har gått på åklagarens linje och dömer nu två av männen för grov våldtäkt till tre års fängelse. Den tredje mannen döms till två års fängelse för medhjälp till våldtäkten.

De döms att solidariskt betala 165 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Åklagaren yrkade på att två av männen skulle utvisas från Sverige. Tingsrätten menar att det allvarliga brottet motiverar utvisning, men har slutligen landat i att männen ska få stanna kvar. I ett av fallen hänvisas till mannens koppling till Sverige, i det andra fallet humanitära skäl.

Männen döms mot sitt nekande. Under rättegången berättade männen olika historier om hur de hade haft frivillig sexuell kontakt med kvinnan under kvällen.

Elisabeth Massi Fritz, målsägandebiträde för den våldtagna kvinnan, menar att den fällande domen är en "seger för rättvisan".

– Jag hoppas att alla läser den här domen och inser att det enda rätta är att just polisanmäla. Att aldrig ge upp och att komma ihåg att det aldrig är ditt fel som brottsoffer att du blir våldtagen.

Läs hela artikeln här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar