onsdag 3 oktober 2012

Det här är en väldigt god idé, tycker jag.

Det här tycker jag är en väldigt god idé. En av de bästa på länge faktiskt. Jag har vänner vars barn har svårt att hänga med i skolan. Besparingar har gjort att all stödundervisning till "normala" barn som halkat efter har dragits in. Det är bara de som lyckas få en bokstavsdiagnos eller diagnostisera dyslektiker som får hjälp. De övriga får klara sig bäst de kan. En kompis hyrde in en extra mattelärare till sonen till sist. På en termin (i 9:an) gick han från inte-hänga-med-alls till bäst i klassen. Han blev till och med speciellt uppmärksammad av rektorn på avslutningen. Vad tror ni det betydde för en kille vars självförtroende bara ett halvår tidigare var under noll. Hade föräldrarna inte haft råd att hyra in en egen lärare så hade grabben suttit där utanför gemenskapen än idag. Så in med Rut-avdrag till läxhjälp. Det kan bara bara toppen!

Rut-avdrag till läxhjälp!

http://www.expressen.se/ledare/ut-med-rut-avdrag-for-att-fa-laxhjalp/

Expressen, ledarredaktionen:

Från och med nästa år ska föräldrar kunna göra RUT-avdrag för läxhjälp har regeringen lovat. Men detaljerna i förslaget är fortfarande höljda i dunkel, till skatteverkets förtret. Myndigheten vill veta vad för slags läxhjälpare föräldrarna ska få anlita.
Enligt dagens regler ska RUT-avdraget omfatta sådana tjänster som hushållen skulle kunna utföra själva. Dit hör till exempel barnpassning. Därför kan föräldrar till barn i grundskolan redan i dag göra avdrag för läxhjälp, om den kan bokföras som barnvaktande. Men eftersom gymnasieungdomar knappast behöver nannies är deras privata läxhjälp inte skattesubventionerad. Det vill regeringen ändra på.
När läxhjälpen är mer kvalificerad och inte kan maskeras som barnpassning behöver reglerna tydliggöras. Att regeringen låter skatteverket sväva i ovisshet bara några månader innan den tänkta reformens införande är anmärkningsvärt. Men märkligast av allt är att ett så uselt förslag överhuvudtaget har förts fram.

Den svenska skolan blir allt mindre jämlik. Föräldrars utbildningsnivå har fått en mer avgörande betydelse för elevers resultat. Bara 45 procent av barnen till föräldrar utan gymnasial utbildning får själva slutbetyg efter tre år på gymnasiet, jämfört med 78 procent av barnen till högskoleutbildade. Det borde vara regeringens stora bekymmer. Skolan är samhällets chans att kompensera barn som fötts med sämre kort på handen och den chansen har försummats. Det är stötande att i det läget införa skattesubventioner som riskerar att öka de lyckligt lottade barnens försprång ytterligare.
Avdraget som föreslås kommer inte att kosta några större summor pengar. Vi vet inte hur stora effekter det kommer att få. Men problemet med läxhjälpsavdraget ligger inte minst i budskapet det förmedlar.
Politik är en fråga om prioriteringar och föreslagna reformer säger något om hur politiker ser på världen. Regeringens satsning på läxhjälpsrut uttrycker en oroväckande okunskap om, eller ointresse för, svenska barns villkor.

De som främst behöver statliga insatser för att få läxhjälp är inte den avdragsgilla medelklassens barn. Det är framför allt barnen till föräldrar i de lägre socioekonomiska skikten som inte kan få hjälp hemma. Eftersom möjligheterna är så olika borde regeringen se till att skolorna erbjuder läxhjälp. En sådan satsning, som Socialdemokraterna nu föreslår, borde ligga närmre till hands för en liberalt sinnad regering.
Det liberala idealet kan inte uppnås utan en klasskompenserande skola. Barn kan inte växa upp till självständiga individer, kapabla att göra förnuftiga val, utan en god utbildning. Regeringen borde skrota läxhjälpsrut och i stället koncentrera sig på att ge svenska elever mer jämbördiga chanser att lyckas i livet.

18 kommentarer:

 1. Jaha, går det där igenom även för gymnasieungdomar kanske man kan ge sig ut för privatlektioner då och då. Har redan en köks & byggfirmaägare 1 tim i veckan i konversationsengelska...
  Har just sett Ingrid Carlqvist och Lars Wilks på TV.
  / Alexis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alexis!
   Visst är det en bra idé.

   Vad gjorde IC i tv?
   När var hur?

   Radera
  2. Uppdrag Granskning med Vilks, JANNE JOSEFSSON, Carlqvist m fl på antiislamismmöte i New York var väl ungefär som det brukar. Ändå var en del av de personer som oftast framstår som mest aggressiva lätt nedtonade i sin argumentation, t ex den engelske ledaren Tommy Robinsson och så även Pamela Geller, organisatören bakom träffen.

   Radera
  3. Här finns hon. Senaste programmet Uppdrag granskning.
   48:14 min i i programmet, spola fram

   http://www.svtplay.se/video/331114/del-6

   Man får rysningar.

   Radera
 2. En annan bra idé är att kolla upp om det finns en organisation där man bor som ser till att koordinera att tex pensionärer eller andra som känner att de har tid kan volontära som läxhjälpare på skolor. Om det inte finns så kanske man kan med skolans hjälp ändå se till att man med sin tid och engagemang kan var med vid läxläsning med barnen på skolans område eller fritids.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju en bra idé.
   Men när man känner att tonåringen är på väg att strula ur så blir man kanske för desperat för att börja söka upp ideella pensionärer. Men ett bra komplement skulle det förstås kunna vara.

   Radera
 3. Träffade en mamma på väg till skolan med sin son,hon berättade att hon försökt förmå de att anställa en resurs som kan vara nära sonen ,eftersom han är bufflig och kan få utbrott.
  Sonen är 6 år och går förskoleklass,där de inte förstår sonen eller rättare sagt inte vill det
  Mamman förstår att sonen har en grad av autism ,så även en bror i familjen.
  Det var möte med rektor och klasslärare som kritiserade henne helt öppet för det ena och det andra
  Rektorn sa att det inte var aktuellt med resurs utan han är bara jobbig och det ska gå över med tiden ,mötet var kränkande .
  Och för det andra sa rektorn det är en ekonomisk fråga och vi kan inte få fram pengar till det
  Jag tänkte en rektor som tjänar mellan 38000:--60000:- borde skämmas att säga något sådant .
  Sonen har gått i denna skola ca 2 månader och mamman hämtar vid minsta motgång personalen ringer upp
  Och det kan vara att han kastat pinnar,inte ätit av maten som de envisas att bland på tallriken i ren illvilja kan man tänka eftersom autistiska barn ofta inte äter mat på detta sett .
  Eller att pojken inte vill ha regnkläder ,då får han inte gå ut och leka ,han bestraffas alltså eftersom han fungerar annorlunda.
  Nu har klassfröken eller förskolläraren bestämt att mamman ska hämta kl 10.30 varje dag eftersom att
  Han blir jobbig med maten ,mamman frågade om de kunde ge bara ris eller pasta att han skulle vid regn slippa regnbyxor men fröken och studierektor svarar att skolan har sina regler ,man måste smaka av all maten och regnbyxor måste man ha för att hålla lokalerna rena.
  Skolans psykolog kopplades in för utredning till remiss till större utredning
  Vilket var mycket kränkande hos psykologen fick hon otaliga frågor om det privata och resten av familjen ,psykologen talade om för mamman att hon inte fostrade på rätt sett och att hon kommit fram till att sonen var bortskämd inte autistisk för då skulle han vara osocial och korkad och när det gällde resurs så var det otänkbart återigen fick hon höra att man inte kan hosta upp pengar till resurs hur som helst.
  Efter en vecka ringer psykologen igen och mamman har nu blivit orosanmäld till socialen det är henne det är fel på fast skolan inte kan ta ansvar över pojken under skoltid,detta gör modern bedrövad som till och med sagt upp sitt jobb för att ta hand om de behov som pojken har och även hämta tidigt i tid så han kan må bra och även ta hand om äldre son med autism diagnostiserad.
  Hon blev lika dåligt behandlad av skola och förskola när äldre sonen var liten.
  Nämnas skall att hon är ensamstående och det gör nog sitt varför hon ignoreras och sonens behov.
  Hon blev orosanmäld varannan vecka innan han fick rätt diagnos av psykiatriker,då hade han genomgått 4 utredningar stackarn tyvärr så får han ej rätt hjälp ändå skall sägas.
  Detta med skolors orosanmälningar ger tycks det en guldstjärna i boken och de har bollat vidare problemet snabbt och enkelt
  Angående kommentar om Ingrid Carlqvist på tv ,missade henne och wilks
  Hade varit trevligt att se henne hon före detta chefredaktör på Vi villaägare bland annat som kastat så mycket skit i sina bloggar på ensamstående kvinnor och barn hur kan man som kvinna vara sådan?
  Callinia Cold

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska läsa din kommentar noga senare. Såg bara det sista om IC som du skriver.
   Jag kommer att lägga upp det här - som en ren service :-)
   Blogger har bara lite trassligt med bildhanteringen just nu o jag måste jobba.
   Återkommer.

   Radera
 4. På den tid jag gick i skolan fungerade betygssystemet. Det gör det nog inte idag. Men visst har betygen stigit i takt med det ökande antalet friskolor.

  Men nog framstår det som lätt bisarrt, att idag när "vi" faktiskt kan välja exakt vilken skola vi önskar gå i hamnar i skolor som inte lyckas förmedla kunskap bättre än att det förutom en privat skola också behövs privat läxläsning i det enskilda fallet ...

  SvaraRadera
 5. Njaee jag är inte helt glad åt att man kan köpa läxhjälp "om man har råd". Många har inte råd och hur går det med dom barnen. Sedan ser jag IC är uppe till diskussion här och jag får säga att jag är chockad att hon var med på SION mötet. Visserligen visste jag att hon var främlingsfientlig men att gå så långt som att vara med där blev en överraskning för mig, trodde väl i min enfald hon hade någon självkritik...ja där ser man. Har haft mina "duster" med henne

  SvaraRadera
 6. @ Håller delvis med 10:53, men högutbildade föräldrar (som kan antas "ha råd") sköter nog läxhjälp själva. En s k lågutbildad bygg-,fabriks- eller vårdjobbare kan i många fall ha lika god inkomst som en s k högutbildad.
  Tycker Hmm-s idé verkar ok. Jag tar inte betalt av köksbyggaren, han bara köper varannan gång kaffet som vi pimplar. Behållningen för mig är trevligt besök en gång i veckan av en kille som är med i svängen. Tror också att många pensionärer skulle ställa upp gratis om färd och lokal ordnades av skolan.
  IC sa att hon var rädd för att gå ut i Malmö, men inte i New York. Nå, på det senare stället är hon väl inte så ofta.

  / Alexis

  SvaraRadera
 7. Jag känner igen det Callinia Cold beskriver.
  Jag blev också ansedd som en dålig mor till mitt barn med senare diagnosticerad ADHD och fick en anmälan hos Soc på mig.
  Det är så lätt att skylla på ensamstående mödrar och tro att bara för att man inte har någon man i familjen så blir ungarna dåligt uppfostrade.
  Det finns ingenting som styrker detta!
  Däremot har ensamstående mödrar oftast en urusel ekonomi, med allt det innebär.
  Men det är en helt annan fråga!

  Tyvärr är det så att inte ens barn med särskilda behov får det stöd de behöver i skolan.
  Medan de barn med föräldrar som har pengar kan köpa läxhjälp.
  Utbildning har återigen blivit en klassfråga och en fråga om ekonomi.
  Så går det till när man försöker få reaktionära värderingar att framstå som något nytt och modernt. Vi andra känner igen det från förr.

  SvaraRadera
 8. Jag är emot ROT, RUT och läxhjälp. Allt sådant hjälper till att cementera skillnader i samhället.
  Det går till de redan starka.
  Det säger en del om nyliberalismens grepp om oss att vi längre ser att hyreslängorna aldrig kunnat delta i detta och 2/3 samhället ses som naturligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. * ...om oss att vi INTE längre ser att hyreslängorna...*

   Radera
 9. Jag gillar inte heller ROT eller RUT. Det är riktade bidrag till dem som redan har. Det kostar samhället miljarder att hjälpa medelklassen att hålla sig med tjänstefolk. Pengar som de som inte har råd är med och betalar.

  Felet ligger inte i behov av läxhjälp. Det ligger i anledningen till att behovet alls uppstår.
  Jag tror inte någon blir lyckligare av att sälja ut sitt privatliv och sin fritid genom att anlita läxhjälp, städhjälp, tvätt- och strykjjälp, tepararionshjälp, barnpassning, festarrangör eller att låta någon annan sköta matinköpen som t ex Linas Matkasse.
  De enda som verkligen skulle behöva den hjälpen är ensamstående mödrar och de har inte råd att utnyttja den.
  De få bara vara med och sponsra.

  Hur klarade våra ungar skolan med bara föräldrar som läxhjälp? Om ens det, det fick göra sina läxor själva.
  Behöver vi läxor?
  Varför klarar inte ungarna av läxorna?
  Är genomgången i skolan dålig eller är de bara omotiverade?
  Vem ska få dem motiverade i då fall?

  SvaraRadera
 10. Andreas postade en hel del länkar i min blogg, angående att barn som växer upp utan en man i familjen, faktiskt mår bättre psykiskt, knappast löper någon risk alls, att utsättas för incest/sexualövergrepp av sin/a mammor, att ensamma mammor har mer tid över för barnen, bl.a pga av att dessa mammor "slipper" lägga tid på relationen till den vuxne mannen, att barn till ensamma mammor mer sällan drabbas av ätstörningar och depression och har minst lika god livskvalite, ofta bättre, som i en familj där en man ingår (kanske pga att det ändå oftast är mammor/kvinnor som upprätthåller omsorgen och den goda livskvaliten för barnen, även i de familjer där en man ingår). Jag länkar till Andreas, för att inte ta åt mig äran av de studier som han har uppmärksammat.
  http://andreas8.wordpress.com/

  http://frkvill.blogspot.se/2011/06/doda-myten.html
  http://sondagsavisen.dk/2009/23/enlige-modre-gor-det-godt.aspx

  "Er du adoptivbarn og vokset op hos en enlig mor, så er risikoen for, at du udvikler depression, personlighedsforstyrrelse eller anoreksi mindre, end hvis du er adopteret ind i en vaskeægte kernefamilie"

  "Det er ikke fordi kernefamilierne gør et dårligt job. Ifølge resultaterne ser det bare ud til, at enlige adoptanter gør det lidt bedre. Det er overraskende, fordi man altid har betragtet enlige forældre som en sårbar gruppe"

  "Undersøgelsen viser, at adoptivbørn, der er vokset op med enlige mødre, har 110 procent mindre risiko for at få behov for en psykiater end adoptivbørn til kernefamilier."

  "Den enlige vil måske fravælge forskellige aktiviteter og koncentrere sig udelukkende om barnet. Hvis man er to, skal der også være tid til den anden i parforholdet og tid til at pleje ægteskabet."

  "Undersøgelsen viser også, at børn med to lesbiske mødre - ligesom børn med enlige mødre - er psykisk stærkere end børn, som er vokset op i de såkaldte kernefamilier."

  http://frkvill.blogspot.se/2011/06/doda-myten.html

  "Angående det psykologiska välbefinnandet hos de unga vuxna, visade de från hushåll med endast en eller två mammor lägre grad av ängslighet, depression, fientlighet och problematiskt alkoholanvändande och högre grad av självkänsla, än de unga vuxna i de traditionella familjerna, vilket indikerar en mer positiv psykologisk anpassning hos unga vuxna som hade växt upp i hem med ensamstående eller lesbiska mammor, utan skillnad mellan de två."

  forts..

  SvaraRadera
 11. forts..

  http://www.sydsvenskan.se/sverige/historikern-om-den-heliga-familjens-fall/

  "Juridiskt är sexualiteten viktig. Familjebegreppet kretsar kring tvåsamhet, och att det ska förekomma en sexuell relation mellan de vuxna. Det är ganska intressant i en tid där reproduktion och sexualitet skilts åt. För att ett samboskap ska kunna gälla ska man leva i ett äktenskapsliknande förhållande, d v s man ska ha sex. Man kan inte adoptera eller få assisterad befruktning om man inte har sex. Som om det vore viktigt för barn att deras föräldrar har sex."

  "Det är rätt bisarrt att i vårdnadstvister där den ena föräldern misshandlat den andra, har misshandlaren fortfarande rätt till barnet. Biologin är överordnad allt annat, säger hon."

  http://phys.org/news/2011-01-kids-mom.html
  http://www.dailymail.co.uk/femail/article-497045/Who-needs-dads-The-single-mums-guide-having-baby-man.html
  http://choicemom.blogspot.se/2006/12/why-single-women-make-great-parents.html

  "Being a good parent is more important than being a married one. While it’s lovely that the U.S. government is spending $500 million on its Healthy Marriage Initiative, it is money that might be better spent helping all mothers and fathers who need it—single or married—put conscious parenting into action."

  http://www.information.dk/259937
  http://www.b.dk/danmark/manden-er-blevet-praktisk-unoedvendig
  http://www.huffingtonpost.com/2010/11/10/lesbians-child-abuse-0-percent_n_781624.html

  "In an article published today in the Archives of Sexual Behavior, the 17-year-old daughters and sons of lesbian mothers were asked about sexual abuse, sexual orientation, and sexual behavior.
  The paper found that none of the 78 NLLFS adolescents reports having ever been physically or sexually abused by a parent or other caregiver. This contrasts with 26 percent of American adolescents who report parent or caregiver physical abuse and 8.3 percent who report sexual abuse."


  SvaraRadera
 12. Jag har ändrat uppfattning.
  Läxhjälp med Rutavdraget är inte en god idé. Skolan ska naturligtvis se till att alla barn hänger med i alla ämnen. Det ska inte vara något för barn till dem som kan betala.

  Men i brist på det
  kan rutavdrag för läxhjälp vara en lösning. Orättvist? Absolut. Men ändå...
  Svårt detta.

  SvaraRadera