onsdag 31 oktober 2012

Dags för verkligt hårda nypor!

Aftonbladets ledare idag:
http://www.aftonbladet.se/ledare/article15702879.ab

Startsidan/ Ledare

Beatrice Ask måste agera mot näthatet

 
Varför tar det så lång tid för Beatrice Ask?
Unga tjejer och vuxna kvinnor uppmanas att sköta sig på nätet.
Inte lägga upp vilka bilder som helst, inte skriva vad som helst. Absolut ingenting om sex för då kan de bli utpekade som slampor.
Efter senaste tidens många avslöjanden om näthat mot kvinnor kommer de välmenande råden från myndigheter, media och organisationer. Ansvaret läggs på kvinnorna. De får som så många gånger förr - skylla sig själva.

Var går egentligen gränsen för vad kvinnor får göra på nätet? Får de lägga ut en bikinibild från semestern? Hur ska en ung tjej veta var gränsen går när alla andra är så privata på Facebook? Det blir så lätt fel och då svarar samhället unisont.
Så får man inte göra.

Nej, Amanda Todd skulle aldrig ha visat brösten på nätet.
Men inte kunde hon ana att det skulle leda till en sådan iskall mobbning att hon till slut inte stod ut. Amanda tog livet av sig men hennes öde lever kvar på Youtube. Miljoner människor har sett hennes film och den svenska bloggaren Hanna Gustafsson tycker att vi ska läsa kommentarerna under filmen.
Slampa, hora ... Hon kunde ha sagt nej. Det var hennes eget fel.

En 15-årig kanadensisk flicka begått självmord och världen kommenterar hennes död med kränkningar.
I Sverige har var sjätte fjärdeklassare mobbats på nätet. Ärekränkningarna har ökat även bland vuxna trots att det är de som borde föregå med gott exempel. Självklart ska vuxna sköta sig och ha koll på vad barnen gör. Kränkningar på nätet ska alltid polisanmälas.

Men samhället tar inte anmälningarna på allvar. Bara något fåtal ärenden går vidare till åtal. Datainspektionen har skrivit till justitieminister Beatrice Ask och föreslagit att nätmobbare ska kunna bötfällas. Inspektionens förslag ligger kvar på departementet och möjligtvis kan det ingå i en framtida översyn av näthatet.

Vad är det som håller Beatrice Ask tillbaka? Nätet är bara en ny arena för samma gamla brottslighet. Lagstiftningen behöver ses över och anpassas till modern tid. Förmodligen måste de företag som är aktiva på nätet tvingas att ta ett större ansvar. De måste arbeta förebyggande och när så krävs faktiskt stänga ner konton.

Det måste bli lättare att plocka bort inlägg från nätet. På Facebook och Twitter måste man öppna sig, svara i telefon och hjälpa de kunder som drabbats. Det är möjligt att vi behöver en näto - en nätombudsman som hjälper de som drabbats på internet. Ingen ska lägga skulden på dem.
Nu är det regeringen som måste ta sitt ansvar.
Eva Franchell


Jag kan bara instämma.
Något måste göras. Och vi har alla ansvar för att det blir gjort!

34 kommentarer:

 1. Det här är helt Off Topic så ursäkta.

  Många ord i ditt inlägg är markerade som länkar och de går till konstiga reklamsidor. Jag har sett det på allt fler bloggar och undrar om det är nåt vi bara måste leva med och att vi inte har nån talan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser inte en enda markerad länk.
   Och vet inte hur man gör dem längre heller.
   Nån annan som vet?

   Radera
  2. Tack för svar. Då är det alltså jag som fått något mög i min dator. Ev virus då, suck.

   Radera
  3. "Mög"? Är det självaste Vålpen som tittat in?

   / Alexis

   Radera
  4. Hej på dig Alexis. Ja det är jag. Jag är inte så ofta ute i bloggvärlden nuförtiden, jag tycker mest det är ett jämmer och elände.
   Vet du i somras var jag bara någon kilometer från Ö Sönnarslöv men såg aldrig till din omtalade sheriff. Jag var på släktkalas i närheten.

   /Vålpen

   Radera
  5. Hej Vålpen! Det där med "Landsfiskalen i Östra Sönnarslöv" är väl ett uttryck jag hörde när jag som ung var bedelusare på slätten. Finns/fanns det en sådan?
   Har inte varit i Skåne sedan sommaren 2009 då jag tittade på gamla I6 och sedan hälsade på en gammal kompis i Komstad.
   Ja bloggvärlden är väl som vanligt. Tycker ändå Monica klarar sig bra här mot de organiserade attackerna från det s k Paltriarkatets Operativa Centrals hjälptrupper. När vi var i hettan på SOMA var det väl Radikalfemlinistrar som härjade med henne.
   Jag går mest in i bloggvärlden för att jag ofta har alltför lågt blodtryck (svimmade en gång på en restaurang här med ambulanshämtning vilket var en mycket obehaglig upplevelse - hann inte ens dricka upp biern). En stunds bloggdiskussion med någon lämplig motståndare brukar hjälpa upp saken.
   Ha det bra, Vålpen!

   / Alexis

   Radera
  6. Alexis och Vålpen,
   Ni är för goa...

   Radera
  7. Tack Monica. Jag håller på dig till hundra procent i den senaste diskussionen om Herr L. Jag tyckte du förklarade din ståndpunkt väldigt bra och mer kan man inte göra.

   Alexis. Om det fanns en landsfiskal i Ö Sönnarslöv en gång i tiden har jag ingen aning om, men det låter inte otroligt alls. Komstad säger du, då var du i närheten av mina gamla hemtrakter. Där finns en jättestor gammal lada som säljer billiga skor där jag handlade för några år sen. Jag passade på när jag hade skjuts som vi billösa får göra. Jag skulle faktiskt åkt förbi där idag (det är ju allhelgonahelg och jag brukar åka och tända ljus) men fick ställa in efter att ha ramlat och slagit revbenen fördärvade. Dock behövde jag ingen ambulanshämtning och biren står på kylning som medicin.

   Bloggvärlden är som den är, men jag tycker det blir allt hårdare överallt. På twitter sitter proffsjournalister och annan självutnämnd elit och mobbar folk med fel åsikter nåt rent överjävligt. Senast en helt vanlig artonåring, så inte är det ett bloggproblem heller.

   Men det finns ju små försök här och där att skapa trevliga bloggar ;)
   http://valpensdagbok.blogspot.se/

   /Vålpen

   Radera
  8. Hej Vålpen! Var kul att du startat en eminent blogg! Jag var inne och tittade där sent i går kväll och såg att du lagt upp min skröna om Landsfiskal Chris Madsen, en fantasifull fyr...
   Vill du ha jättemånga besök på din blogg skall du ta upp ämnet Vårdnadstvister - har du inget om någon rättshaveristisk bonddräng och en förfördelad, baktalad piga och beklämda hemmansägare i byns Barnavårdsnämnd?
   Jag hade också något om Verdun 1870, bl a med matvraket Otto von Bistermarck, i Kvällsstunden i juli, men har sedan hamnat i writer´s block liksom kända föregångare.
   Twitter begriper jag inget av.
   Blogga på!

   / Alexis

   Radera
 2. Det här är ett större samhällsproblem.
  Media har under mer än fem år tillåtit ett ohämmat kvinnohat i kommentering liksom en sexualisering av kvinnor och kvinnokroppar som ibland har översvämmat websidorna, framför allt under helgerna.
  Det är en vuxenvärldens legitimering och trivialisering utav kränkningar av kvinnor/flickor.

  Missförstå mig inte, jag tycker det är jättebra att Eva Franchell tar upp detta,
  Men även AB måste ändra attityd.
  Man kan acceptera vad som helst på sin websida under sitt utgivaransvar och sedan kräva att Ask ska agera mot en hel nätvärld.
  Vi måste alla ta ansvar, vi måste agera mot kvinnohatet både högt och lågt.

  Från riksdag och regering, via mediers språkbruk, bildval och kommentering, till oss i bloggvärlden.

  Men det är bra att mer och mer fokus hamnar på det hat som riktas mot kvinnor och flickor på grund av de är just kvinnor och flickor.
  Vi borde få en lagstiftning som också kriminaliserar hatbrott mot kvinnor som grupp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sistnämnda håller jag särskilt med om.
   Det är ingen tvekan om att det rör sig om hatbrott.

   Radera
  2. Apropå Eva Franchell, så bevistade jag häromkvällen ett föredrag där hon pratade om sin nya bok och även läste högt ur valda delar. Rätt bra, men eftersom ljudanläggningen strejkade fick hon s a s tala a cappella. Och det kanske inte var så lyckat med tanke på församlingens medelålder. Själv drog jag ner den ganska rejält.

   Och inte sade hon något om vilket ämne hon skulle ta upp i nästa ledare ...

   Radera
  3. Intressant och väldigt trevlig person Eva.
   Det är en händelse som ser ut som en tanke att jag satt och intervjuade henne på en restaurang samma dag som Aftonbladet (hennes tidning) vräkte ut första artiklarna om Gömda-Mia i Amerika 2009 som jag inte fick bemöta för att det var fredag och jag var upptagen med den och en annan intervju. Du minns säkert att jag - just därför - blev helt överkörd som av en ångvält. Sedan dess har jag undrat om valet av publiceringsdag hade med den intervjun att göra. Märkligt va?!

   Radera
 3. Det förekommer ett mycket omfattande hat mot män från genusindustrin tidningar och media. Det som verkligen borde undersökas är hur detta hat kan fortgå år efter år. Naturligtvis ska ingen behöva stå ut med hat men betänk att männen är mycket värre offer för hat och de borde prioriteras i den här frågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha ha...
   Du är en riktig skämtare du!

   Radera
 4. En annan negativ nätkommuniceringseffekt är enligt min kompis Psykiatern att han fått behandla allt fler bloggdeltagare för svårartat TVPHSO(Till Varje Pris Ha Sista Ordet)-syndromet, vilket kan vara förödande för den drabbades förmåga att fungera tillfredsställande i sitt övriga dagliga liv. Han brukar rekommendera rask promenad till närmaste pub och lämpligt medicinintag därstädes.

  / Alexis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl klokt, Alexis. Det var väl klokt...

   Radera
  2. Ha ha jag har också sett tendens hos vissa att de behöver ha sista ordet till varje pris. Det nöjet brukar jag låta dem få. Hoppas att det får dem att må bättre en stund. :)

   Radera
  3. Ja Hmm, men medicinering på puben är också effektivt! "Har du varit på bloggar nu igen" sa den kurdiske ägaren...

   / Alexis

   Radera
 5. Jag har som man debatterat feminism och blivit förvånad över hur vanligt det varit att få samma form av hat från kvinnor som tas upp i ledarartikeln. Att påstå att detta enbart handlar om kvinnor som offer är felaktigt. Det är som med våld i nära relationer. Det förekommer oavsett kön, sexuell läggning och etnicitet som ex. Jag kan ta ett annat ex. På min dotters högstadieskola kallades vi föräldrar till info och samtal om mobbning. Vi trodde givetvis att det var pojkar som stod för detta och att vår flicka och andra som var offren. Förvånat fick vi höra att det var tvärtom.
  Det är väl så att sanningen ligger mellan ytterligheterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det finns många elaka och ryggradslösa "väninnor" också.
   De drabbade är dock fortfarande mest kvinnor.

   Radera
  2. Brukar Anonym också få mail där han hotas och blir kallad hora och får veta att han borde straffknullas mm?

   Ingen har väl påstått att inte tjejer mobbar!? Det kan man väl ändå inte tro!?
   Men de reaktioner som kvinnor får när de står för en "obekväm" åsikt är grovt sexistiska och riktar sig mot kön.
   De är så vidriga att människor mår riktigt dåligt och många kvinnor som har mycket kunskap i vissa frågor tystas.
   Man skriver också grovt nedsättande om dessa kvinnor på bloggar och på torsk-sajten Flashback, vilket resulterar i att t ex en eventuell arbetsgivare får upp detta vid en googling på namnet.
   Jag vet många kvinnor som avstår från att vistas på nätet pga förföljelser.

   Det handlar ytterst om demokrati och att kvinnor inte tillåts ta samma utrymme som män.

   Radera
  3. Jag är enig med dig Anonym. Det handlar om demokrati. Var och en av oss har rätt att uttrycka våra tankar och åsikter överallt på nätet. Det är grundlagsskyddat. Det är mycket märkligt att somliga inte kan acceptera det utan ägnar sig åt förföljelser, förtalskampanjer i syfte att tysta. Nya lagar måste till. Det är ingen tvekan om det.

   Radera
 6. En liten varning till alla som skrivit under de förra inläggen om Leroy. Jag brukar inte vara paranoid när det gäller datorer och nätet. Oftast finns det enkla förklaringar till det som händer. Men LITE konstigt är det att jag inte kunnat komma in på mina konton (mail och blogger) utan mötts av meddelandet att mina lösenord byttes för fyra dagar sen. Jag har lyckats byta igen så jag kommer in, men men... Konstigt är det.

  SvaraRadera
 7. http://genusnytt.wordpress.com/

  Nya artikel om näthat

  SvaraRadera
 8. Monica, kan du inte som andra någon gång lägga upp en kort filmsnutt med musik från Youtube?
  I så fall slutscenen från en av de bästa filmerna någonsin. Scenen handlar om den brustna kärleksillusion de flesta av oss någon gång upplevt utan att förfalla till stalking.

  Snutten inleds med en begravning, en symbol för brusten kärlek, följt av en medveten kvinnas avståndstagande. Avslutningen en signal om att tobaksrökning eller annat inte hjälper den övergivne/a. Fantastisk vemodig musik.
  Alltså Youtube The Third man Final Scene.

  Charlie Siringo

  SvaraRadera
 9. Här är en artikel från England som fanns en länk till på genusnytt om man läser kommentarerna där så framgår att tidningar sysslar med omfattande manshat där också. Det är ingen myt att män är mer utsatta för hat en kvinnor:

  http://www.microsofttranslator.com/BV.aspx?ref=IE8Activity&a=http%3A%2F%2Fwww.telegraph.co.uk%2Feducation%2Feducationnews%2F8959489%2FBoys-raised-by-traditional-families-do-better-at-school.html%23

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du var tvungen att gå till en engelsk tidning för att hitta en sådan artikel så är det inte mycket att hänga i julgranen.
   I stället för att fjanta oss om vem det är mest synd om är det väl bra mycket bättre att göra något vettigt åt problemet.
   En särskild internetpolis kanske?

   Radera
 10. Kolla den här som också finns på Genusnytt:

  http://www.ihatemen.org/call-me-maybe/

  Tala om att män är utsatta för "black propaganda".

  Manshatet är internationellt och har sin rot till största delen i feminismen.

  Men feminismen har mediamakten och skulle aldrig låta sanningen komma fram.

  Problemet är att kvinnors känslor för män urholkas allt mer om du läste kommentarerna för den Engelska artikeln så är 90% av alla skilsmässor på kvinnors initiativ, förut var det bara 80%.

  Det som skulle hjälpa vore att vi fick andra journalister som är mindre feministiska då skulle hatet i samhället minska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är ju helt OT, lille vän.
   Här pratar vi om några luckor i lagen som måste täppas till för att ingen ska råka illa ut på nätet. Då talar vi på individnivå, inte om minoritetsgrupper som svarta, muslimer och mansgrisiga män.
   Men jag förstår ditt uppsåt och svarar dig därför i samma anda:

   Jag har kollat den där länken och förstår att det är ett skämt. Som Fittstim ungefär. Att Ström ingenting begriper är ju inte så konstigt. Han har ju befriad från all form av humor. Ansvar också, verkar det som. Men att du ingenting begriper... Ja, det är ju trist. Du borde ha lyssnat mer på din mamma. Och hon borde ha fostrat dig hårdare. Om ni mansgrisar måste ränna iväg ända till England för att hitta en blogg att tjura över så är ni bra överkänsliga. Men gör det för all del. Så har ni händerna fulla och kan inte göra så mycket skada på annat håll.

   Att många kvinnor - som förr var livegna och tvingades gå kvar i skiten accepterande såväl otrohet som fylla och misshandel - numera väljer skilsmässa är väl inte så konstigt?
   Skulle du acceptera sånt?
   Nä, just det. Det skulle du inte. Vem vill dela sitt liv med en knöl som bara sitter i nättröja framför tv:n, gapar och skriker till fotbollsmatch efter fotbollsmatch och oavbrutet hinkar i sig öl? Ingen. Ni män får väl helt enkelt skärpa er om ni vill ha frun (läs: hemhjälpen) kvar. Ni får helt enkelt duscha, nyktra till och göra er lite attraktiva.

   När kvinnor får höra att vi inte är attraktiva nog så brukar det handla om att vi är fula, feta och borde hålla käften. Det kanske funkar åt andra hållet också? Om ni män bara snyggade till sig, bantade bort ölmagen och höll käften lite mer så skulle ni kanske kunna återta några poäng på äktenskapsmarknaden. För det förstår ju du också att ingen kvinna frivilligt sätter sitt liv i pant hos en karl som inte är jämställd och lika villigt som hon tar hand om barnen. Det finns inte på kartan! Den tiden är förbi. I dag måste ni anstränga er för att få vara med. Det håller inte längre att förtrycka sin familj som vore fru och barn era privata slagpåsar. Då går frun och tar barnen med sig, förstår du. Konstigare än så är det inte.

   Det är alldeles sant att den så kallade feminismen har satt stopp för slavhandeln. Slavarna finns inte mer. Den sista generationen är borta. Inbilla dig inte för en enda sekund att du kan göra något åt det. Den generation män som nu har växt upp och tagit över är fostrade till goda, jämställda män. De skulle aldrig drömma om att inte vara pappalediga och jämställda. I gengäld skulle deras kvinnor aldrig drömma om att inte dela lika på allt inklusive vårdnad om det kommer till separation. Det är fint som snus. En ny värld utan könstänkande har öppnat sig. Det är bara att kliva ombord.
   forts

   Radera
  2. forts

   Undantag finns förstås och kommer alltid att finnas. Somliga misslyckas ju. Det är män som har haft översittarfarsor eller oturen att inte få fostras av kloka, jämställda kvinnor. Många kommer från krigszoner där kvinnor inte är mer värda än hundar. Vad ska det bli av sånt? Det är dem du ser i "Efterlyst" om onsdagskvällarna. De är en sista rest av en förtappad generation som halkat snett i tillvaron.

   Och så har vi din sort. Bakåtsträvarna. Ni som bara inte har hängt med. Många av er hamnar i ”Veckans brott” med Leif GW Persson. Varför förstår du själv. Det är inte mycket att bry sig om. Ni är snart ett minne blott.

   Dagens unga män skulle aldrig drömma om att resonera som du och dina polare. Äktenskap handlar om kärlek och respekt. Det handlar inte om slavhandel och förtryck. Om kärlek och respekt finns i äktenskapet så blir det inga skilsmässor. Det är receptet. Ingenting annat. Man måste följaktligen anstränga sig om man vill vara kvar i äktenskapet.

   Om det är journalistkåren som fått kvinnor att vakna till sans och ta sig ur omöjliga äktenskap så är ju det toppen. Till viss del kan det nog vara riktigt också. Det är en viktig uppgift för journalistkåren att ta på största allvar. Förtryckartiden är förbi. Så du kan glömma en förändring på den punkten. Det enda du kan göra är att läsa Karlkvastens tidning och sälla dig till hennes något udda grupp. Den kan mest liknas vid en sekt som vilken annan sekt som helst. I hennes gäng kan du kanske hitta en och annan truckförare som njuter av att leva under förtryck. Det finns ju sådana.

   Övriga kvinnor ska du nog undvika. För att tilltala en vanlig kvinna måste du börja med att lägga in dig på torken, duscha regelbundet, raka hakan, spruta på lite lukta gott och uppföra dig som folk. Men inte ens det räcker alla gånger. Ett lyckat äktenskap kräver inte bara kärlek och respekt nämligen. En stor portion empati och intelligens sitter inte heller i vägen.

   Därmed återgår vi till ämnet.

   Radera

  3. Det är lite roande när Men´s Right Movement, svenska grenen, upprepar sitt mantra om feministisk press, när de vet att de gamla strukturerna sitter kvar orubbade istort sett sedan 100 år. En liten förändring på ytan, så blir det feministisk press....

   Jag har, efter att jag börjat blir mer medveten om osynliga och synliga strukturer, mer och mer upplevt mainstreammedia som mansmedia.
   Om man fick två veckor, bara ynka två veckor, med ett feministiskt perspektiv i mansmedia, så skulle man tydliggöra hur skevt genusbiass det är idag.

   Det är inte bilder på kvinnor, avklädda eller påklädda, liggandes på stränder eller på bilar som är någon sorts kvinnomakt.
   Det är när man börja tolka världen ur både mäns och kvinnors och barns prespektiv som det blir jämställt. Det gäller vare sig det handlar om Egypten, Mexicos knarkkarteller eller de här ständigt förekommande Ekonominyheterna i svensk media.
   Och allt annat.

   Radera