måndag 24 september 2012

Skamligt Fredrik Reinfeldt. Inför Barnkonventionen nu!

Hur kommer det sig att Migrationsverket alltid ger sig på de allra svagaste?

Som till exempel den blinda och helt hjälplösa Ganna Chyzhevska, 91, som i oktober förra året absolut skulle utvisas till Ukraina trots att släktingar betalar för hennes vistelse här och hon inte ligger samhället till last. Hon skulle utvisas till sitt forna hemlad där hon skulle bli mottagen av ingen.
Alla som har varit där inser att hon aldrig ens hade klarat av att ta sig genom tullen på flygplatsen på egen hand. Och vad skulle hon ha gjort sedan? Rånats på allt och självdött i någon av tunnlarna under huvudstadens gator?
Allt medan migrationsminister Tobias Billstöm slagti sig för bröstet och smort kråset i regeringskansliet.
 
Ganna fick stanna sedan Europadomstolen slagit näven i bordet och satt Sverige i skamvrån. Det var otroligt skämmigt.
Man hade därför hoppats att han och migrationsverket skulle ha lärt sig åtminstone någonting.
Men icke!

Och nu ger sig Tobias Billström och migrationsverket på en försvarslös liten tvååring som i sitt unga liv har varit utsatt för mer våld och övergrepp än de flesta människor ens behöver drömma om.
Hur  är det möjligt?
Ett övergivet och ensamt litet flyktingbarn vars föräldrar inte frågar efter henne ska ensam skickas till ett barnhem i Frankrike.
De är så sjukt att det är inte sant.
Vad tänker de med? Arslet?
Jag skriver som jag skrev när det gällde Ganna:

 
Det som är på väg att hända bör, enligt min mening, fälla regeringen Reinfeldt!
Dels låter man en för palmemordet misstänkt Dekorimaman sitta i riksdagen utan minsta försök till förklaring till svenska folket
(vilket bara kan betraktas som ren nonchalans)
och dels låter man en minister som vägrat betala sin tv-licens kasta ut en värnlös liten tvååring landet.
Det duger inte Fredrik Reinfeldt!
Avgå!
SVT Nyheter:
Hittades övergiven och svårt skadad Kritiken växter nu mot Migrationsverkets beslut att utvisa den tvååriga flickan Haddile till Frankrike.
I stället tog hennes make, som inte är den biologiska pappan, hand om Haddile. Tills hon fyra månader gammal kom till akuten med livshotande skador.
Trots att Haddile sedan dess har bott hos en familj i Broby så har Migrationsverket nu beslutat att hon ska utvisas ensam till Frankrike eftersom hennes biologiska mamma är fransk medborgare och för ett år sedan uppges ha bett om hjälp för att återförenas med dottern. Sedan dess har mamman inte hörts av.

Kraftig kritik från politiskt håll
Efter att Haddiles situation blev känd vill nu flera riksdagspartier och Unicep att lagen ändras så att barnkonventionen införs.
 
Ett antal riksdagspartier är också kritiska mot den regel som säger att det i Haddiles fall krävs ”synnerligen ömmande omständigheter” för att hon ska få stanna.
–Begreppet synnerligen ömmande omständigheter är något som tolkas alldeles för snävt, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, Maria Ferm, till TT.
Men Miljöpartiet får kritik av Vänsterpartiets flyktingpolitiska talesperson Christina Höj Larsen, eftersom partiet tidigare röstat mot en ändring av begreppet.
–Regeringen, numera tillsammans med Miljöpartiet, säger gång på gång nej till helt rimliga och nödvändiga ändringar. Så länge de gör det har de ansvaret för varenda unge, säger Christina Höj Larsen till TT.
Miljöpartiets Maria Ferm svarar dock på kritiken med att partiet tvingats kompromissa i uppgörelsen med regeringen.

Även Sverigedemokraterna öppnar för att utreda en lagändring.
- Det är absurt att en tvååring som har fosterföräldrar som är villiga att ta hand om henne ska riskera att hamna på ett barnhem i Frankrike. I sådana fall måste man kunna göra undantag, säger partiets gruppledare, Björn Söder till TT.
Sedan tidigare har Socialdemokraterna krävt att lagen ändras.
- Någonstans behöver man fundera på om det här inte är ett ömmande fall, vad är det så som omfattas? säger Fredrik Lund Sammeli, socialdemokraternas migrationspolitiske talesperson till TT.
 
 
Migrationsminister Tobias Billström (M) har inte velat kommentera fallet.
 

Nytt besked: Haddile får stanna – tills vidare

Skulle utvisas från SverigeTvååriga, utvisningshotade Haddile får nu vara kvar hos familjen i Sverige. Åtminstone tills hennes biologiska föräldrar hittas. Det meddelar Migrationsverket på söndagen.

BO kräver besked av myndigheter

Barnombudsmannen (BO) Fredrik Malmberg är bekymrad över läget för barn som hotas av avvisning från Sverige och har därför använt sin lagliga möjlighet att kalla in Socialstyrelsen och Migrationsverket till överläggningar.

Fredrik Malmberg skriver i ett pressmeddelande att han visserligen inte får ingripa i enskilda fall, som den 2-åriga flickan Haddile som ska skickas från Sverige till Frankrike, men att detta handlar om en nivå där barnkonventionen inte efterlevs.
Vid ett möte för ett år sedan kom det fram att myndigheternas kunskap om och samarbete kring dessa avvisningshotade barn hade brister.
Dessa skulle ha varit åtgärdade senast sommaren 2012.

Agata: Uppropet räddade mitt liv
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15491820.ab

Advokat: Migrationsverkets besked är löjeväckande
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15491678.ab

AB debatt - Migrationsverket, hur kunde det bli så här?
Chatta med Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik
http://www.aftonbladet.se/debatt/article15493617.ab

Migrationsverket skyller på socialförvaltningen i Lund
http://www.expressen.se/nyheter/de-har-inte-letat-efter-mamman-pa-tva-ar/

Socialnämnden i Lund slår ifrån sig
http://www.expressen.se/kvp/socialnamnden-i-lund-slar-ifran-sig/

Haddiles fosterföräldrar kritiska
http://www.expressen.se/nyheter/haddiles-fosterforaldrar-kritiska/

Barnkonventionen bör bli lag i Sverige
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article15493634.ab
24 kommentarer:

 1. Hela den här lilla ungen är ett synnerligen ömmande fall personifierad!
  Det måste vara något mycket stort fel i huvudet hos dem som tolkar den här lagen.
  Eftersom man envisas med att ha den sortens inkompetens på posten som ges makt och utrymme att påverka helt försvarslösa människors liv på ett helt och hållet avgörande sätt, så måste vi ha lagar som styr de här individernas hårdare.
  I det här fallet är det Barnkonventionen som måste bli lag! Såhär får det inte gå till!
  Det ska inte vara nödvändigt med stor medial uppmärksamhet för att få galningar att fatta ords innebörd. Orden måste klargöras för dem mycket tydligare.

  Ytterligare ett fall med en utvisning av en 1-åring uppmärksammades av SVT. En 1-åring skulle utvisas pga att hen inte hade pass.
  Problemet var att det var tekniska problem att få fram ett pass men såna petitesser är inget som Migrationsverket tar reda på. I stället skicket man ut ett brev med uppmaningen att skicka iväg 1-åringen till Irak, bort från föräldrarna.
  Där backade dock Migrationsverket snabbt efter uppmärksamheten i SVT.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg om den där ettåringen på tv.
   Hela familjen är här men hon saknar pass och ska utvisas.
   Kan det bli mer korkat?

   Det otäcka i den här soppan är att rättssäkerheten tycks vara beroende av uppmärksamhet i media.
   Det är inte acceptabelt. Inte på en enda fläck.
   Hur stort är mörkertalet? Hur många missdåd mot värnlösa får vi aldrig reda på?

   Radera
 2. Delar din uppfattning Monica. Gör barnkonventionen till lag. Det är nog enda sättet att komma tillrätta med alla de felgrepp som myndigheter ägnar sig åt i Sverige idag vad gäller barn. (Domstolar i synnerhet).
  Barnperspektivet saknas tyvärr helt. Barn måste bli tolv år innan dom får någon rättslig talan.

  Lagstiftningen i Sverige har gått till att avkriminalisera övergrepp mot barn.
  Barn skall vara små vuxna. Ingen lyssnar och tar deras sanningar på allvar.

  Det som nu spelas upp med lilla Haddile är så osannolikt korkat att vi alla borde skämmas. Men tyvärr så är det inte det enda barnet som drabbas av vårt sjuka rättssytem, det sker dagligen i våra domstolar. Ingen lyssnar på barnen.
  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det sannerligen. Det sistnämnda inte minst. I synnerhet när barn tvingas vistas hos och umgås med föräldrar som utsätter dem för övergrepp. Må de ansvariga i dessa fall ställas inför rätta! Det finns inga förmildrande omständigheter för medverkan till den sortens domslut.

   Radera
 3. Man bör ju ändock vara medveten om att en gång i tiden togs dessa beslut av politiker (t ex f d TIGERWOODSsvärmodern Barbro Holmberg). Pikant nog var hon ju chef för migrationsverket innan hon blev migrationsminister. Men hon framstod oftast som fullständigt hjärtlös. Nu kan politikerna istället framstå som ovetande personer vars kloka riktlinjer missuppfattas av de fantasilösa och stelbenta byråkraterna inom statsförvaltningen. Man känner sig inte riktigt övertygad om den goda viljan hos våra politiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen inte.
   De försöker slänga ut värnlösa personer.
   Samtidigt tar de emot så kallade "ensamkommande flyktingbarn" = i de flesta fall närmast vuxna män som - av fullt förståliga skäl - kommit för att undgå att bli soldater. Flickorna har de redan sålt på närmsta boskapsmarknad.
   Många av de "ensamkommande flyktingbarnen" river sina pass och spolar ner dem på flygtoaletten för att exempelvis dölja sin ålder. De måste åldersbestämmas medicinskt av läkare. Det finns fall där "ensamkommande flyktingbarn" visat sig vara i 45-års åldern. Och detta måste kommunerna hantera.
   Allt medan Migrationsverket försöker kasta ut gamla Ganna och småungar som knappt kan gå.
   Det finns inte en normal vuxen svensk som inte skulle ta emot dessa småttingar med öppna armar i sin familj. Här kan vi verkligen snacka om ensamma flyktingbarn.

   I Haddiles fall har man hört talas om en mamma som ringde en ambassad för ett år sedan. Hon är fransk medborgare men man vet inte om hon finns i Frankrike.
   - Bästa sättet att återförena Haddile och hennes mor (som uppenbarligen inte vill ha / kan ta hand om barnet) är i Frankrike, säger en töntig tjänsteman i tv.

   Kul för barnet! Bäst är alltså att slita bort henne från fosterföräldrarna som hon är trygg hos och skicka henne till ett okänt land vars språk hon inte förstår och till en mamma hon inte känner. Vad är det för fel på mamman, måste man fråga sig. Hon hade en man som inte drog sig för att misshandla en baby. Mamman lämnade Haddile i hans vård. Vad säger det om henne? Vad gjorde hon här? Drogproblem? Prostitution? Vad?
   Det har man uppenbarligen inte tagit reda på.
   Åh, så bra det låter när migrationsverket menar att mor och barn ska återförenas i Frankrike. Jippi!

   Radera
 4. Fria Tider har efter idogt grävande nu avslöjat det omvälvande scoopet att mannen i Haddiles fosterfamilj är S-POLITIKER i kommunen(!) och att han och hans fru enbart ställer upp för pengar! Visserligen bara för den fastställda summan betr. fosterfamiljer men ändå! Vidare antyds oetiska makthavarkopplingar till Socialnämnden i Lund. Milda makter!
  Hade mannen varit SD-kommunpolitiker hade det kanske låtit annorlunda...

  / Fundersam Alexis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alexis,
   Jag utgår från du är ironisk.
   Alla fosterfamiljer får betalt. Hur kan Fria Tider (vad det nu är) veta att just den här familjen ställer upp ENBART för pengar. Det är ett synnerligen fult uttalande i syfte att misstänkliggöra människors syften.
   Oetiska makthavarkopplingar, vad är det?
   Vad för slags s-politiker är han? Så kallad fritidspolitiker utan reell makt eller avlönad på heltid? Skulle det på något vis diskvalificera honom som fosterfar?
   Skulle inte tro det.

   Radera
 5. Monica: sedan när började Reinfeldt jobba på invandrarverket. Där arbetar enbart tjänstemän, inga politiker.
  Björn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Björn!
   Reinfeldt är ansvarig för sina ministrar varav en är ansvarig för invandrarverket.
   Av någon anledning lät han Billström sitta kvar när de två andra TV-licensskolkande ministrarna under buller och bång tvingades avgå. Det borde ha sagt honom något om Billströms intelligensnivå.
   För övrigt har du naturligtvis rätt. Migrationsverkets chef stod i går kväll i TV och sa att sånt här händer. Han var till och med stolt över att det händer så sällan. Det krävs alltså att media håller koll på verket för att övergrepp inte ska ske. Orsak: för dåliga resurser. Naturligtvis. Vad annars?
   Det är inte rimligt av en verkschef att skylla på resurser när man drabbar försvarslösa individer som Ganna, Haddile och ytterligare en lite knatte på under två år som visades i tv i går. Den sistnämnda skulle utvisas ensam till Irak var det väl. Kan man inte klara jobbet bättre än så, så ska man inte ens ha det. Då är man okvalificerad och bör omgående avgå. Så du ser, Fredde är i gott sällskap. Jag måste ju ta i lite för att det ska höras... :-)

   Radera
  2. Ledsen att verka tråkig men ministerstyre är inte tillåtet i Sverige, så inte ens Billström kan ställas till svars för vad enskilda tjänstemän på migrationsverket gör eller försummar att göra.
   Björn

   Radera
  3. Det har du förstås rätt i. Sak samma med sk tjänstemannastyre.
   Men när någon uppför sig illa brukar ministern få gå.
   Det kan ha gott göra, tycker jag - utan att vilja vara tråkig.

   Radera
  4. med all respekt Monica men kommentaren; "Men när någon uppför sig illa brukar ministern få gå" verkar något märklig. Menar du att justitieministern skall avgå när någon anställd i rättssystemet har falerat? Eller att kommunikationsministern skall avgå för att SJ i bland spårar ur. Vilken rotation på ministrar kan vi, i ett litet land som Sverige, tillåta oss att ha innan kandidaterna tar slut. Att förorda avgång i stället för en konstruktiv riksdagsdebatt i akt och mening att skapa ett regelverk som är lättbegripligt för våra tjänsteutövare är kontraproduktivt. Det är Sveriges riksdag som fattar beslut om hur våra statliga verk ska verka, inte regeringen.
   Björn

   Radera
  5. Med samma respekt Björn...
   Jag menar inte det men det brukar väl vara så i samband med stora skandaler och då kan väl Billström också göra det. Han borde aldrig ha blivit minister överhuvud taget. De två kvinnliga ministrarna fick gå men han fick stanna - trots att inte han heller vare sig ville eller hade betalat tv-licensen. Nu är det väl rimligt att sötebrödsdagarna är över för hans del.
   Jag tror för övrigt inte att kandidaterna till ministerposter tar slut. Kan man välja en person som Billström så kan man väl ta vilken vaktmästare eller dagisfröken som helst.
   Men,
   Jag raljerar som du förhoppningsvis förstår.
   Med en nypa allvar. Valet av Billström var ett hån mot folket.
   Men jag tar ingen strid för det. I synnerhet inte mot dig.

   Radera
  6. Helt ok för mig. Vilken vaktmästare som helst var kul.
   Björn

   Radera
 6. Inte ens lilla Haddile fick vara ifred från dåren Daddy.
  Nu har han kidnappat hennes fall och liknat sin sjuka vårdnadstvist, där han hängde ut och grovt kränkte sin dotters integritet, med tidningarnas upprop för att Haddile ska få stanna hos hennes enda kända föräldrar.

  Barn ska ha rätt till ansvarsfulla föräldrar och skonas från de som inte förstår bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föräldraskap innebär ansvar, ansvar och ansvar, skyldigheter, skyldigheter och skyldigheter. That´s it.
   En förälder ska kunna försörja sitt barn och ge det allt ett barn behöver ifråga om såväl kärlek och omsorg som materiella ting.
   En förälder ska kunna skydda sitt barn från allt ont som till exempel att bli uthängd på nätet. Att bli uthängd på nätet är att bli utsatt för övergrepp.

   Radera
  2. Skillnaden mellan de två fallen är väl att Haddiles har ett allmänintresse.

   Radera
 7. Migrationsverket borde utvisas istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att till först bli övergiven av sin mor för att sedan bli misshandlad av moderns make med hjärnskada som följd tycker att skulle räcka. Sedan så fort hon hittat en fast punkt i livet så skall hon på nytt kastas ut i tomma intet. Nej, de ansvariga vid Migrationsverket borde grillas sakta över öppen eld. Maken till hjärtlöshet har sällan skådats!

   Radera
  2. Det håller jag verkligen med dig om.

   Radera
 8. Och nu finns det ännu fler anledningar att ifrågasätta om Reinfeldt verkligen borde sitta kvar:

  http://www.realisten.se/2012/12/03/fredrik-reinfeldt-i-prostituerads-kundregister/

  SvaraRadera