söndag 2 september 2012

Jag bara ääälskar Dallas, Svenska Hollywoodfruar och...

Jag har just kommit hem efter några veckor i Spanien tillsammans med goda vänner. För en gångs skull så har jag inte jobbat, så det har varit fullt upp av nöjen och ingen tid över för att till exempel se på tv. 

Det första jag kollar på TV är debattprogram och grävande journalistik som Uppdrag Granskning.
Därnäst kommer klassiker som "David Copperfield" och stora påkostade kostymfilmer.
Men serierna är heller inte att förakta.
Man måste ju få koppla av lite ibland.


Väl hemma igen har jag nu sett de fyra första avsnitten av nya Dallas på TV4 Play och på onsdag kommer det femte. Härligt! Först visste jag inte riktigt vad jag skulle tycka. Visst är hon snygg Sue Ellen men ändå. Bobby är gammal och JR är knappt kontaktbar på senilhem! 
Som tur är blev Bobby botad från sin cancer (Varför måste de alltid dra till med cancer?) medan JR kvicknade till från sin demens när lukten av olja och nya intriger blev oemotståndlig,
Så nu känns det mesta som förr igen. Åh, så skönt!

Officiella hemsidan: http://www.ultimatedallas.com/
Dallas är tillbaka - Och JR är svinigare än någonsin, (AB Plus): http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article14970410.ab

JR är svinigare än någonsin, skriver AB. Och så verkar det vara. Men han har klass på något vis i alla fall. Han ruinerar inte vanligt folk genom att mot förskottsbetalning sälja på dem bilar som inte finns. Och han ägnar sig definitivt inte åt galenskap genom att driven av hat sitta fastlåst vid en dator dygnet runt och skriva rövarhistorier om oskyldiga människor han inte känner. Nej, så sunkigt och simpelt kan det aldrig bli i Dallas. Vid jämförelse törs man nästan säga att tv-seriernas tv-serie trots allt handlar om normala människor och ett liv till vilket vi alla kan identifiera oss. Det vill inte säga lite det. Dallas har klass i motsats till sundbybergsslummen.FAKTA: Dallas

Premiär: 2 april 1978. Historien om den välbärgade Texasfamiljen var först tänkt som en miniserie i fem delar. Men eftersom programmet var så populärt gjordes det om till serie och kom att sändas i ytterligare 13 säsonger.
Kuriosa: När serien drog igång var JR bara tänkt som en tillfällig person i historien. Handlingen kretsade i stället kring JR:s bror, Bobby, och hans nyblivna hustru, Pam. Men JR:s dubbelspel och konspirerande gjorde honom så snabbt populär att handlingen fokuserades på honom.
Rekord: Avsnittet ”A house divided” 1980 blev det mest sedda någonsin och nerskjutningen av JR en världsnyhet.
Priser: Fyra Emmy.
Omnämnande: Time Magazine utsåg 2007 ”Dallas” till en av världens 100 bästa serier genom tiderna”.
Facit: När ”Dallas” las ner 1991 låg den på tredje plats över världens genom tiderna mest långlivade serier.
Handling: När serien återvänder i sommar står JR Ewings och Sue Ellen Ewings son, John Ross (Josh Henderson), i centrum.
Han är fast besluten av kringgå sin bortgångna fasters förbud mot oljeutvinning på släkten Ewings mark.
Mot sig har han Bobbys adopterade son, Christopher (spelad av Hendersons kollega från ”Desperate housewives”, Jesse Metcalfe).
Medan deras flickvänner försöker medla hotar JR:s hemliga dubbelspel att återuppväcka den gamla fejd som sånär knäckte klanen.

Dallas – Det hände sen med skådisarna
Larry Hagman – JR:
80-åringen äger det största solfångarföretaget för privatägda hem.

Linda Gray – Sue Ellen:
Gray, 71, har de senaste åren spelat teater i London. Först medverkade hon i ”Ömhetsbevis” innan hon visade allt i ”Mandomsprovet”. Hon har också haft en roll i serien ”Models, Inc”.

Patrick Duffy – Bobby Ewing:
När ”Dallas” satte punkt fick han huvudrollen i komediserien ”Step by step” och har sedan dess medverkat i såpan ”The bold and the beautiful”.

Victoria Principal – Pamela Barnes Ewing:
Bobbys glamorösa fru och yngre syster till JR:s ärkerival, Cliff Barnes, försvann från ”Dallas” 1987.
Principal, 62, medverkade i flera tv-serier innan hon drog sig undan med sin make, en plastikkirurg. På senare år är hon mer känd för sin hudkrämskollektion Principal Secret och hur hon förändrat sitt utseende, än några roller.

Charlene Tilton – Lucy Ewing:
Den före detta barnstjärnan var bara 17 när hon fick rollen som Lucy. Efter ”Dallas” har den 53-åriga frånskilda skådespelerskan mest gjort småroller. Hon kommer att medverka i fortsättningen på ”Dallas” i ett par av avsnitten.

Ken Kercheval – Cliff Barnes:
Kercheval, 76, har slagits mot lungcancer och överlevt. Han jobbar fortfarande som skådis men tvingas nöja sig med småroller.
2006 greps han för rattfylla.

Steve Kanaly – Ray Krebbs:
För mannen bakom porträttet av förmannen på Southfork blev ”Dallas” karriärens höjdpunkt. När 66-åringen fick chansen att återupprepa sin kända rollfigur hade han inte jobbat sedan 2007.


***

Jag hann knappt avverka fyra avsnitt av Dallas förrän jag insåg att även en annan kul serie har börjat nämligen:

Svenska Hollywoodfruar i TV3    

Det är blingbling på musen och botox i varje skreva. Fulast är de som har det i läpparna. Jag begriper inte varför brudarna går på det. Vad tusan ska de med groteskt stora och stela plastläppar till?

Ja, inte vet jag. Själv har jag så snygga läppar att det aldrig skulle komma på fråga. Och skulle jag få för mig att pressa dem mot min festman Roger eller någon annan gosse så gör jag det helt gratis.

Det gör inte Hollywoodfruarna.
Snacka om att de kostar. Oj oj oj...
Vill man generalisera så kan man lugnt konstatera att de är feministernas raka motsats. En något snyggare form av prostitution, om ni ursäktar. De gör som Anna Anka = vad mannen vill och förväntar sig. Men det kostar och det betalar han ju för.

Ja ja ja, en del har egna pengar också och är framgångsrika själva på olika sätt men majoriteten har fått sina klöver genom äktenskap med rika knösar som betalat för deras tjänster.

Det gör dem inte mindre intressanta att titta på. Tvärtom. Särskilt som de väl inte direkt är några viljelösa nickedockor betalningen till trots. 

Jag skrattar gott för mig själv när jag tänker mig dessa damer i armarna på mansbranschens många missförstådda pappanissar.
Jösses!
De skulle visserligen aldrig kunna betala men ändå. De skulle bli mörkrädda allihop och efter mindre än en kvart skriva Gudrun Schyman et al överst på önskelistan. De vore ju rena drömmen i jämförelse med de här kattorna.
Jag gillar dem allihop! De är som månmänniskor allihop. Overkliga liksom. Några har fallit bort efter säsongerna och nya har tillkommit. Just nu har vi:

Maria Montazami - den mest sympatiska som brinner för sina tofsar - och hennes urblåsta kompis Mindy.

Åh vilka härliga bråk!
Margareta Svensson som väntar barn med en hundraåring. Eller ja... Hon är sisådär 42 och han är minst 40 år äldre. Hans vuxna barn tror inte att farstan har tillgång till viagra så nu anklagas Margareta för att ha vänstrat. Hon påstår emellertid att den åldrige sambon - som lärt alla stora stjärnor att sjunga - är hur viril som helst vilket hon tänker bevisa det medelst DNA-test på barnet.
 
Isabel Adrian - hon med de fula läpparna som har clownfobi och skjutsar omkring sin "assistent" i bil. Assistenten har nämligen vägrar ta körkort men nu är tålamodet slut. Hon byts ut mot en bög. Ja, käre tid...


Ruggugglan Gunilla Persson som pressar den stackars dottern Erika att sjunga (tämligen talanglöst) och spela in videos är en riktig hagga. Tänk er henne i ett höghus i Sundbyberg. Ha ha ha...
Gunilla är övertygad om att dottern har en given plats på framtidens stjärnhimmel. Arma unge vad besviken hon ska bli.
Gunilla haaaatar Isabel Adrian som hon menar saknar både klass och stil. Själv tog hon med sig katten när hon var bjuden hem till Isabel på lunch. Det var inte populärt och i senaste avsnittet fick vi en utgjutelse om det.
- Jasså! Du tycker att katten skulle suttit kvar i bilen och dött!
That´s class, folks!
Hur ska det gå?    

När jag ändå var på gång och rotade i tv-kanalernas arkiv upptäckte jag "Danspalatset Playa del Sol" i TV3. Herregud! Vilket vattenhål för alla äldre som vägrar lägga sig ner och dö. Rena rama pensionärersdagis. Rune från Eslöv har varit på Playa del Sol, Playa Ingles på Gran Canaria 91 gånger. Andra har varit där 86 och 74 gånger. Rekorden staplas på hög och snart åker de väl dit i rullstol också. Kul serie ssom handlar om folk som dansar och festar på köttbullar revbensspjäll med svensk flaggpunch. Det är mycket ragg och hångel och byte av rumsnummer. Jag gissar att den tilltalar samma tittargrupp som den där om Ullared fast jag aldrig såg den. Det är härligt när folk trivs och har kul.  

  "Populärt, uppfräschat lägenhetshotell, centralt beläget och välkänt för sin dansmusik under vintersäsongen. Fin trädgård och renoverat poolområde med solterrass, solstolar och pool som är uppvärmd november-februari till ca 22 grader (kan variera under dygnets timmar beroende på utomhustemperatur). Poolbar öppen under vintersäsong. À la carte-restaurang med dansmusik och minimarket (drivs ej av hotellet och är öppet endast under vintersäsongen)."


Nej, nu har jag inte tid att skriva mer. Om fem minuter börjar "Solsidan" och i morgon är det vardag igen.

7 kommentarer:

 1. Nu kan jag ha fel för jag följer inte det där så mycket, men Maria Montazami har jag för mig gifte sig med sin man långt innan han hade pengar.

  SvaraRadera
 2. "Old people look ridiculous on stage" har någon sagt och det är inte utan att jag tycker det verkar stämma i det här fallet. Jag har i och för sig bara sett förhandsreklamen med mycket JR, men har inte hans uppsyn blivit lätt grotesk ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktiskt inte.
   Det var ju det som var risken. Men man blir lycklig. Serien har spenst och eget driv.
   Vilken lycka!

   Radera
  2. Personen som skall ha sagt "Old people look ridiculous on stage" slutade som sångerska vid en ålder av
   lite drygt 50 år och har sedan dess ägnat sig åt att måla, d v s att producera konst där hon s a s inte själv utgör en del av det konstverk hon skapar. Jag tror i och för sig att det finns en del genusaspekter att ta in i sammanhanget.

   Jag tittade ganska flitigt på Dallas vid den tid då serien var helt ny. Men jag tror att jag tröttnade efter kanske 1 eller 2 omgångar av serien.

   Monicas kommentar om höghus i Sundbyberg kan med tiden bli inaktuell. För hon har väl sett vilket tjusigt höghus (19 våningar) som skall byggas i Sundbybergs Strand med en hållplats till den nya tvärbanan alldeles utanför porten.

   Radera
  3. Genusaspekterna är väl ungefär lika välgrundade som när Bert Karlsson i samband med att Siwan, Towa o Ann-Louise deltog i Melodifestivalen sa att gamla kärringar ska ägna sig åt knyppling.

   Han hade grymt fel förstås. De var och är väldigt charmiga. Men det är han också på sitt sätt. Det är mest jargong. Han menar sällan något illa. Bäst är han när han pratar om mäns prostataproblem - sånt som gamla gubbar har, ni vet. Då är han bara bäst helt enkelt!

   Gamla tanter har som regel en väldig charm. Söta kan de också vara. Gamla gubbar är det sämre ställt med. Särskilt om de är ensamstående. De luktar illa och saknar rumpa. Ja ja, inte alla men många.

   Och nej, jag känner inte till vilka skrapor som planeras i Sundbyberg. Jag tänkte mig mer på vad den där hollywoodfrun skulle kunna uträtta med du-vet-vem. Ha ha ha...
   Men hon skulle aldrig titta åt hans håll ens...

   Radera
  4. Apropå höghus i Sundbyberg så var det visst någon (som i en sedermera borttagen
   kommentar) kallade huset i fråga för gammalt och grått, precis som den i byggnaden
   boende stalkern. En smula oförsynt kan man tycka ...

   Radera