lördag 8 september 2012

Här kan vi verkligen snacka våld, Anonoym...

- Visst är brott ett brott men Nevin är dagens hjältinna.
Så skriver journalisten Tonchi Percan (man) på Facebook om den här historien.  

Jag skickar nyheten vidare till Anonym som nedan ondgör sig över den lilla sjuåriga ryska flickans pungspark i syfte att undkomma sin otäcke lärares kränkningar.

Vad ska vi tycka om det här då?
Allt våld är förvisso förkastligt och löser inga problem utom i undantagsfall som här tydligen.
I vissa muslimska länder stenas kvinnor till döds FÖR ATT de blivit våldtagna. Gärningsmannen går fri. Det finns filmer om det på Youtube.

I det här fallet förlorade kvinnan sin heder medan mannen med jämna mellanrum - mot hennes vilja - helt enkelt bara försåg sig.
Hon tog en gruvlig hämnd och räddade såväl sin som sina barns heder. Av filmen nedan framgår att han dessutom var på väg in för ännu en våldtäkt.
Vad kunde hon annars ha gjort?
Den frågan skulle jag vilja att du svarar på, Anonym.

Om våldtäktsmän visste att sånt här kan hända dem så skulle de kanske låta bli att våldföra sig på kvinnors kroppar. Det är faktiskt något att tänka på. Särskilt för våldtäktsmän...Aftonbladet idag:

Nevin, 26, halshögg våldtäktsman
Hyllas som hjältinna av kvinnorättsorganisationer

Nevin Yildirim, 26, våldtogs upprepade gånger och blev gravid.


För att rädda sin heder ska hon ha tagit lagen i egna händer – och halshuggit mannen som attackerade henne.
Nu har en intensiv debatt om abort blossat upp i Turkiet.

Tvåbarnsmamman ska under flera månaders tid vid upprepade tillfällen ha våldtagits av 35-årige Nurettin Gider som var gift med en släkting till hennes man.

Tog lagen i egna händer
Nevin Yildirim har sagt att den första våldtäkten ägde rum i januari när hennes man hade lämnat byn för att säsongsarbeta, skriver Huffington Post.

Gider ska i samband med våldtäkterna ha hotat henne och sagt att han skulle döda hennes två små barn om hon berättade för någon, enligt CNN.
Men den 26-åriga kvinnan blev gravid med våldtäktsmannens barn – och bestämde sig för att ta lagen i egna händer.

I slutet av augusti ska hon ha sett hur han klättrade upp på en vägg bakom hennes hus.
Då tog hon ett gevär som hängde på väggen och sköt honom till döds – sedan högg hon av hans huvud.
– Jag visste att han skulle våldta mig igen, har Yildirim sagt enligt Huffington Post.

Gick till torget med huvudet
Efteråt ska hon ha gått till torget i den lilla turkiska byn och berättat om mordet – med mannens huvud i sina händer.

– Här är huvudet från mannen som kränkte min heder, sa hon efter att hon kastat huvudet mitt på torget, skriver CNN.
Kvinnan ska också ha skrikit till männen i byn att de inte skulle prata bakom ryggen på henne och vanära henne.

Nevin Yildirim greps strax efter händelsen och har erkänt att hon mördade den 35-årige mannen.

– Han sa hela tiden att han skulle berätta för alla. Min dotter ska börja i skolan i år. Alla skulle ha förolämpat henne, nu kan ingen göra det, har Yildirim sagt i polisförhör enligt nyhetsbyrån Doğan, rapporterar Huffington Post.

– Jag räddade min heder.
Historien har spridits både via lokala och sociala medier och fått mycket uppmärksamhet. Vissa tycker att Nevin Yildirim gjorde något heroiskt efter att lagar och samhället svikit henne.

Debatt om aborter
Fallet har också gett nytt liv till debatten om aborter i landet.

Enligt CNN ska 26-åringen ha gått till en klinik före mordet för att göra abort, men nekades eftersom hennes graviditet var 14 veckor gången. I Turkiet är det bara tillåtet att göra abort under de första tio veckorna, om kvinnan inte har ett särskilt tillstånd.


Åklagarmyndigheten överväger nu att låta Yaldirim göra en abort
– Det extrema i Nevins agerande visar vidden av det trauma som våldtäkterna har orsakat. Vi ska inte distraheras av mordet, om hon vill göra en abort efter månader av övergrepp ska hon ha rätt till det, säger läkaren Gürsel Öztunalı Kayır på kvinnorättsorganisationen Foundation for Women's Solidarity till International Business Times, enligt Huffington Post.

Kvinnorättsgrupper i Turkiet ser Yildirim som en hjältinna, men premiärministern Recep Tayyip Erdogan anser att aborter är "mord".

CNN rapporterar att heder är väldigt viktigt i den lilla turkiska byn där Nevin Yildirim bor och att kvinnor bär bördan för familjens heder.

26 kommentarer:

 1. Hade kanske varit ett bättre straff om hon låtit offret leva och istället huggit av en annan kroppsdel... men ok, bra gjort ändå!

  SvaraRadera
 2. Rogberg har skrivit en riktigt sjuk kommentar om detta på annan plats. Jag släpper inte in den i sin helhet men citerar det som gäller ämnet i detta inlägg nedan. Allt för att visa hur twistad den mannen är. Han skriver:


  "Tyvärr är det ganska uppenbart att fru Antonsson anser att våld kan rättfärdigas när det passar henne. Så vad tycker du vi ska göra med våldtäktsoffret som halshögg gärningsmannen nu då Antonsson? Han fälldes ju aldrig som skyldig i en rättegång så varför ge förövaren en fair prövning? Gör processen lika kort med henne bara så är problemet löst. Förkastligt men det är kontentan av ditt resonemang om man är konsekvent för det är man väl Antonsson? För det är du som förespråkar våld i dina inlägg, inte jag..."


  Vi tar det mening för mening.


  ”Tyvärr är det ganska uppenbart att fru Antonsson anser att våld kan rättfärdigas när det passar henne.”


  Här syftar han på den lilla ryska flickan som sparkade sin lärare i skrevet. Det var självförsvar av en betydligt svagare varelse – ett sjuårigt värnlöst barn - som var hårt ansatt av en gammal ful tjockis.


  ”Så vad tycker du vi ska göra med våldtäktsoffret som halshögg gärningsmannen nu då Antonsson?”


  Jag skriver inte ett ord om vad jag tycker i inlägget.
  Det är faktiskt JAG som frågar DIG vad DU tycker, Rogberg.
  Det är du – inte jag – som ska svara.

  Men vill du veta vad jag tycker så kan jag ju tala om det.
  Hela den här historien är förskräcklig. Det finns inget hedervärt i mord. Men jag kan inte sätta mig till doms över denna kvinna. Hon var utsatt för vidriga brott som gjort henne till allmänt åtlöje i hela hederskulturen. Hon tvingades utstå spott och spe och ville skydda sina barn som skulle börja i skolan. Vart hennes man hade tagit vägen efter våldtäkterna kan vi bara ana men han tycks åtminstone inte ha stått vid hennes sida. Hon skulle till och med tvingas föda våldtäktsmannens barn.

  Det enda jag kan tänka mig till hennes försvar är att hon förblindad och uppenbart sinnesförvirrad av de brott hon utsatts för begick detta dåd. Det är inget försvar men antagligen en förklaring. Det säger något om den hederskultur hon lever i. Hon gjorde vad dessa kulturers män alltid gjort. Hon tog tillbaka sin heder. Jag tycker det är vidrigt men det var även hans övergrepp.

  De turkiska myndigheterna får ta hand om detta. Jag kan inte döma. Och det kan inte du heller. Det var dessutom inte frågan. Frågan var riktad till dig – du som i din blaska hyllar sharialagarna och vältrar dig i filmer om olika sorters avrättningar av kvinnor – från spöstraff till stening. Som till exempel den här:
  http://www.youtube.com/watch?v=k1oM1rJ28AU&feature=player_embedded
  som jag har hämtat direkt från din blaska.

  Summa summarum: Jag kan inte gärna ha någon åsikt om det här mordet. Jag känner inte kulturen. Men jag tycker att det är fruktansvärda brott.

  Med tanke på den vanliga förekomsten av våldtäkter i vår egen kultur tycker jag samtidigt att det kunde vara bra med något verkligt avskräckande – jag vet inte vad - för presumtiva våldtäktsmän. Allt för att få dem att avstå.

  Forts.

  SvaraRadera
 3. forts

  ”Han fälldes ju aldrig som skyldig i en rättegång så varför ge förövaren en fair prövning?”


  Det är knappast oväntat. I dessa länder finns inte våldtäkter. Inga våldtäktsmän ställs inför rätta. Offret får bära såväl obehaget som skadorna och den efterkommande skammen. Männen beundras av andra män. Därför tycker jag att kvinnan ska ha en juste prövning men återigen, det är turkisk lag som gäller och hur den ser ut vet inte jag.


  ”Gör processen lika kort med henne bara så är problemet löst.”


  Du tycker alltså att hon ska avrättas direkt?


  ”Förkastligt men det är kontentan av ditt resonemang om man är konsekvent”


  Här visar du tydligt hur dina vanföreställningar får ihop det.
  ”Öga för öga, tand för tand” är ditt valspråk. Inte mitt.
  Så hur kan du få flera våldtäkter + vanära + påtvingat moderskap med oäkta barn + skammen + förlust av make som i den kulturen innebär hela tryggheten och all social status + avrättning = mord.
  Öga för öga – Ska det inte vara lika då?
  Din analytiska förmåga är lika med noll, Rogberg. Jag förstår att det skrämmer dig men så är det. Och så har det varit sedan du startade din blaska. Ingen normal människa ljuger ihop så mycket skit. Du får helt enkelt inte två plus två till fyra. Du får det i bästa fall till tre!
  I bästa välmening, försök att få hjälp med det.
  Så nej, din ”analys” är inte kontentan av mitt resonemang. Det är en fråga till dig och ingenting annat. Varför kan du inte svara utan att samtidigt smutskasta mig?


  ” För det är du som förespråkar våld i dina inlägg, inte jag..."


  Nej, jag förespråkar inte våld men somligt våld kan förklaras.
  Det är något helt annat.
  Du däremot vältrar dig i våld och mord. Det är en av dina bisarra hobbisar nämligen. Genom åren har du skrivit 6 206 inlägg på ”Svenska mord”.
  http://www.svenskamord.se/index.php?topic=222.225

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där skrev han bara för att kunna skriva nån ny jäkla drapa om dig i sin skittidning. Nu tycker han att han har bevisat något som inte finns. Han lyssnar inte på andras argument.

   Radera
  2. Breaking News:
   En säker källa har kört Ankans analysmaskin och fått där fram att Ingrid Carlqvists statistikkälla "Affe" inte är någon mindre än flåsande fjanten Rogberg!!!
   Kan inte IC skriva en bok om den eminente häckgranskaren åt Lind&Co?

   Radera
  3. Ha ha ha...
   Det vore ju faktiskt jäkligt roligt.
   Och alltihop kräver vi bevis på.

   Radera
  4. Och det är ju ännu roligare. Han har "samlat bevis" mot allt och alla ända sidan han hade sin vårdnadstvist för snart 20 år sedan. Ingen har visserligen sett några bevis men han tycker att han har sådana.

   Radera
  5. Det mesta bevisar att han har en skruv lös. Minst!

   Radera
 4. Jag ska ta ett neutralt exempel på det här med läsförståelse och analys.
  Inlägget börjar med följande text:

  - Visst är brott ett brott men Nevin är dagens hjältinna.
  Så skriver journalisten Tonchi Percan (man) på Facebook om den här historien."

  Hur ska man läsa det?
  Tonchi konstaterar att Nevin är dagens hjältinna.
  Det betyder INTE att han tycker det.
  Det betyder bara att han konstaterar att många andra tycker det.
  Var han själv står får man inte veta.
  Man kan alltså inte dra några slutsatser om honom av det han skriver.

  Det är sånt här, Rogberg, som du inte förstår.
  Din fattningsförmåga har grova brister vilket - möjligen - kan ursäkta en del av dina skriverier.
  Så dra dig tillbaka.
  Skaffa dig en annan hobby.
  Du är underkvalificerad för det du håller på med. Det insåg Swedavia och det inser alla andra också. Det är bara du som patetiskt och envist hänger kvar. För vad ska du annars göra av din tid nu när du inte längre har något jobb?

  Vad ska du göra när det du drabbar andra med slår tillbaka på dig själv?

  SvaraRadera
 5. Kan inte någon/några verkligt insatt/a skriva ett korrekt underlag till en avslöjande artikel om skräcködlan Yakida Rogberg och hans JK-anmälningar,skriverier m m och be någon i webbtidningen Feministiskt Perspektiv att kolla med research, intervjuer med drabbade osv och sedan utforma och publicera artikeln? Tönten vågar säkert inte ge sig på chefredaktören och ansvarige utgivaren Klara Bratt.

  What goes around...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idè och verkligen på tiden att sanningen om hans terror når ut

   Radera
 6. Anonym 21:02 Det borde någon kunna göra hoppas jag. Kanske man får vara anonym i den webtidningen. Det vore verkligen på tiden med en heltäckande rapport om Yakidas framfart under tio års tid. Själv har jag inte så stor insikt i det hela men de som har kanske kan samarbeta. Monica förmedlar säkert kontakter om flera vill.

  SvaraRadera
 7. Han har bland annat berättat för en fd kompis att socialtjänsten installerade galler för exets fönster på grund av honom efter separationen i samband med vårdnadstvisten för 18 år sedan.

  Liza Marklund skrev att Mia fick galler för föntren i sitt hus i Oxelösund. Det var inte sant.
  Gömdaböckerna var ju Marklunds politiska projekt. Där Mias historia inte räckte till fyllde hon på med annat - sånt som hon sett och hört på annat håll. Jag kan inte låta bli att undra om Rogbergs före detta stått som modell för en del av boken Gömda.

  Visst är det märkligt!

  SvaraRadera
 8. Om det hänvisas till Rogbergs hot, intrång/hemfridsbrott och spridande av sin förföljelse även i andra kanaler m m plus JKs vägran att lämna ut anmälares identitet till honom p g a befarat men tror jag nog att den/de som sammanställde materialet skulle få vara anonym/a i Feministiskt perspektiv.

  ... comes around.

  SvaraRadera
 9. Ett alternativ till Feministiskt perspektiv kunde vara att Martin Schibbye skrev/sammanställde något om terrorverksamheten från Djävulen, Den store Satan i höghuset Sundbyberg.

  Mediafluktaren

  SvaraRadera
 10. Och beträffande Daddys uppgift om att Den Store Satan uppvisat "skador på lever och lungor" är det väl känt inom vården att en kombination av s k opiater/morfinliknande piller och alkohol just uppvisar sådana symptom, dvs lever- och andningsbesvär. Den vanligaste åtgärden är dropp, någon timmes vila och sedan hemskickning för att bereda plats åt mera skötsamma människor.

  ** Praktikanten

  SvaraRadera
 11. Något "bevis" på leverskada har inte heller patologiske pat kunnat visa upp. Bara en skärmdump om en konstaterad liten pneumothorax i lungan på höger sida. Det är inte ovanligt att en liten pneumothorax utlöses av stresssituation, chock (vilket det måste ha varit för påkomne informationsinhämtaren) - och om sådan istället utlösts av yttre våld hade det funnits märken av detta våld på bröstkorgens utsida.

  ** Praktikanten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han verkar inte vara så populär den där.
   Undrar varför...
   :-)

   Radera
  2. "Undrar varför"?
   Fråga allvetande Observer, vetja.

   Radera
 12. "Djävulen, Den store Satan i höghuset Sundbyberg"

  Låter som en bra titel på en bok faktiskt...

  Jag är mest spänd på hur breven till Calle kommer att se ut.

  "Din pappa fyller snart 56 år, Calle. Han får nog vara nöjd med det. Du förstår säkert varför han måste avrättas och hans hus sprängas i luften. Sedan kan vi åka ut och hålla föredrag tillsammans, du och jag, Calle. Jag berättar om hans vidriga gärningar på bibliotek i Lidingö, Sundbyberg, Torslanda och Göteborg och du bekräftar att din far var en djävul som inte kunde få leva längre."

  Någonting åt det hållet kanske.

  För eventuellt oinsatta vill jag bara tala om att sådana brev skriver Djävulen Rogberg till min son.

  SvaraRadera
 13. Glöm inte att söka upp Calle på hans jobb eller i skolan och ta smygbilder på alla hans kompisar eller varför inte när han lämnar urinprov hos socialen på Lidingö kommun.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njä...
   Det är bara Djävulen, Den store Satan i höghuset som sysslar med sånt.

   Radera
 14. Fy, vilken hemsk människa!
  Ska inte sådana personer sitta inlåsta?
  Hur kan man bara skriva sådana vidrigheter?
  Är det lagligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tyvärr, det är lagligt.
   Men ingen frisk människa gör det.
   Man måste vara direkt sinnessjuk för att ens komma på tanken.
   Men det är ju inte heller olagligt.
   Jag ser därför fram mot den utlovade nättidningen: Sanningen om Djävulen Rogberg, den store Satan i höghuset så han får känna på sin egen medicin.
   Tack snälla, ni som bygger den!

   Radera
 15. Myndigheter och alla vettiga människor inser förstås att karlfan Yakida är i viss mening gravt psykiskt sjuk. Tyvärr kan inte systemet ta hand om alla sådana. Men då det är en offentlig person kan man mycket väl svara med samma mynt, t ex hänga ut honom på hemsidor, bloggar, Google och andra publika platser, med affischering vid höghuset, insändare i lokaltidning med mera och gärna med en nättidning. Om man håller ihop skall ingen skall behöva känna sig rädd för en sådan ynklig bluff som skriker i en häck när han blir konfronterad irl.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.