lördag 29 september 2012

Det har regnat något grönjävligt i Spanien men nu klarnar det upp...Jag fick den här filmsnutten igår av en kompis i Nerja. Sommaren har varit hur varm som helst och för bara några veckor sedan inträffade flera förödande skogsbränder i Mijas / Marbella-området.
http://nerjabloggen.blogspot.se/2012/09/branden-slackt.html
Som de längtade efter regn då!För några år sedan föll 200 mm på en enda timma över stora delar av Costa del Sol. Det gav upphov till störtfloder ner från Almijarabergen (med Sierra Nevada). I närliggande Almunjekar sopades flera bilar ner i havet och det rapporterades ett om dödsfall. Många hus skadades svårt och i somliga områden pågår reparationerna än. 

Regn på kusten så ovanligt att det blir en nyhet när de är av den här kalibern. Det kan bäst illustreras med nedanstående foto av Dag Hansson som också skickat mig filmen ovan.

Man skulle kunna tro att det var varning för krig, skriver Dag.
Men det var för att det skulle bli regn.

Och regnar gör det fortfarande vid lunchtid i dag. I går publicerades den här bilden. Avloppsbrunnarna klarar inte av de enorma vattenmassorna. Så blir det när man asfalterar överallt och inte ser till att det finns tillräckligt med barmark som kan suga åt sig vattnet. Regnar det så här häftigt så har vattnet ingenstans att ta vägen. 
I går skrev Svenska Magasinet att 400 personer hade evakuerats på grund av regnet. Millitären har kallats in för att hjälpa till i områden som Ronda och Mollina ovanför Marbella. Mellan 160 och 400 liter per kvadratmeter föll natten mellan torsdag och fredag - eller 254 mm (svårt med måtten här) och det har i skrivande stund, som sagt, inte slutat än.


Fantastiska bilder av Dag Hansson här. Gatorna ligger tomma. Folk har fullt upp med att komma över chocken. Floder har svämmat över, bilar har spolats bort och civilförsvaret evakuerar människor undan vattenmassorna. Träd har fallit ned över gatorna och flyg har dirigerats om till Sevilla för att det inte gått att landa i Malaga.


Svenska Magasinet:
Svenskan Marina van Stekelenburg befinner sig mitt i det område som har drabbats värst av översvämningarna i provinsen Málaga det senaste dygnet.
28.09.2012

Marina bor i Àlora norr om Málaga på den spanska Solkusten. Under det senaste dygnet har det lilla samhället fått 204 mm regn. Genom Àlora flyter floden Guadalhorce som har svämmat över sina bräddar.

- Det är många som har drabbats och den gröna bron som byggdes på 1930-talet över floden Guadalhorce är bortspolad. En tjej fick rädda fyra hästar som satt fast i leran, säger Marina van Stekelenburg till svenskamagasinet.nu.
Marina och hennes man Mike har klarat sig bra. De har vänner som har förlorat allt.

***

Tänk så snabbt det kan ändra sig.
Och det är inte ens tre veckor sedan vi var där ett helt gäng och hade hur kul som helst.
Det var 30 grader varmt på dagarna och 27 om nätterna. Det är de varma spanska nätterna om somrarna som är det bästa. Man äter gott, dricker gott och fryser aldrig. Inga mygg och inga andra insekter heller. Vi hade en väldig dimma en natt och 87 procents luftfuktighet vilket jag tycker är väldigt behagligt. Man andas så lätt då. Men det var så sensationellt att man skrev om det i tidningen.Och det är klart att vi hade med oss hummer och kräftor. Det bara är så med mig den här årstiden att jag envisas med det. En gång i Moskva, när vi var ett sällskap på 17 personer, hade jag extra mycket skaldjur i mitt badkar på hotellet. Det var liksom säkrast att ha dem där.
Det bar sig inte bättre än att svenska ambassadens kulturattaché tog ut oss på en krogrunda och humrarna blev liggande. Dagen därpå hade jag ett något ovanligt problem. Vad gör man av sex stora humrar och fyra paket kräftor som inte längre luktar gott? När man befinner sig på ett hotellrum mitt i Moskva? När man inte ens har en kasse att bära dem i?

Jag fick tag i någon slags kasse och gav mig ut på stan med eländet. Som tur var låg en park strax intill och i den fanns papperskorgar där jag kunde dumpa min last. Det var kanske inte så snällt mot sopgubbarna men vad gör man?

Den här gången blev en av mina väskor för tung. Roger förbarmade sig över ett paket kräftor och det var ju klart, att just den väskan skulle försvinna. Vi fick vänta i två, tre dagar innan flygbolaget kom med väskan. Då hade den varit i både Alicante och på Ibiza. Kräfterna gick förstås rakt i soporna. Men vi hade gott om skaldjur i frysen ändå så det ordnade sig.

Ett gammalt stekbord som stått här hemma och samlat damm 15 år hade jag också släpat med mig. Chansen är trots allt större att det kommer till användning där.
Gubbarna var störtförtjusta och föredrog stekbordet framför grillen - som herrar annars brukar hålla till vid. Vi stekte kycklingbitar, köttbitar, ostar och korvar mest hela nätterna faktiskt. Rätt som det var slank det ner en smakbit till rödvinet.

 Tillsammans med Ulla, Pia och Bengt.
Jag hade packat ner en femarmad ljuskrona också som jag köpt på en loppmarknad. Den kom väl till pass under våra varma, svarta, spanska nätter.
Men några ljusmanchetter hade vi inte. Och det var liksom inte årstid att hitta några i affärerna heller. När stearinet började droppa ner i maten på våra tallrikar fick gubbarna spatt. Totte och Roger gjorde helt enkelt egna manchetter av öl- och colaburkar. Det är inte så snyggt men bra. Man tager vad man haver.

Bougainvilleorna blommar väldigt vackert just nu och i morgon slutar det regna. Nästa vecka är det full sommar igen för oss svenskar fast det här på kusten kallas höst. Vi badar minst fem, sex veckor till. Somliga året runt nästan.

Tillägg:
Eller rättare sagt.
Jag fick just ett mail (kl 16.20)

hola monica
it stoped today sun is lookong out
jochen

Thank´s Jochen!
See you soon...6 kommentarer:

 1. Huvaligen! Och jag som måste gå till ICA och handla mat...

  / Alexis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Himla tur att jag hann varna dig!
   Du får hoppa in på puben på väg hem...

   Radera
 2. enkel omräkning: vatje millimeter regn betyder en liter per kvadrat meter. Dvs. att 204 mm =204 liter per kvm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag menar snarast att uppgifterna om hur mycket regn som fallit har varierat.
   Men det rör sig om en kuststräcka på sisådär 50 mil så det har nog varit lite olika hur det drabbat områden.
   Jag antar att mer exakta uppgifter kommer.
   I vilket fall som helst så lär det vara grönt och fint nästa gång jag åker ner.

   Radera
 3. Jo, det gick bra. Pubägaren och hans polare är gamla kommunister från Irak.
  Regnar det så jävligt i Spanien?
  Jag var med gamla mytomspunna S/S Singorita (filmens s/s Martha) i Huelva 1957 men då regnade det inte!

  / Alexis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser du!
   Det är långt mellan varven.
   Dessutom har det slutat nu. Det dröjer säkert till december innan det regnar nästa gång.

   Och här regnar det ju jämt.
   Det ger knappast anledning till nyhetsinslag på tv.
   Där är alla förskräckta.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.