söndag 26 augusti 2012

Varför sa hon inte bara som det var?

Missa inte radioprogrammet "Pop och politik" från igår.

20 kommentarer:

 1. Och vad tycker du om låtlistan då, Monica ? Visst hade det varit roligt om de kört din gamla skiva i anslutning till Marklund !

  Jag har alltså inte hört programmet än ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej hej hej...
   Ja, det hade det varit.
   Men det är väl bara du som kommer ihåg att den finns... :-)

   Radera
 2. "När folk tolkade att det var en sann bok sa hon inte stopp"

  Tacka f*n för det. Då hade damernas bankkonton inte varit lika feta

  /Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karin!
   Hoppas allt är bra med dig!
   Men hon sa bara inte stopp, hon byggde på också - mer och mer för varje intervju.

   Radera
 3. "Dessutom spelas låten som skildrar en av 1900-talets största säkerhetsskandaler: John Profumos vänsterprassel med stripteasedansösen Christine Keeler fick enorma politiska konsekvenser."

  Nu blir jag en smula konfunderad för i låtlistan (har inte lyckats åhöra programmet) hittar åtminstone inte jag "Nothing has been proved" med den alltför tidigt bortgångna Dusty Springfield, hon som fick en ny karriär med hjälp av Pet Shop Boys under senare år. Verkligen snygg och elegant produktion ! Och så rösten förstås !

  SvaraRadera
 4. Och ännu en gång är allas vår LIZA MARKLUND aktuell igen, nu i en s k understreckare i gårdagens Svenska Dagbladet. Det är filmvetenskapsprofessorn Anu Koivunen som recenserar en bok av Christine Sarrimo. Det är alltså en akademiker som studerar en annans arbete och terminologin blir väl därefter. Men ämnet verkar intressant.


  http://www.svd.se/kultur/understrecket/realitykultur-fran-lars-noren-till-blondinbella_7455732.svd

  "Realitykultur från Lars Norén till Blondinbella
  INTIM OFFENTLIGHET I sin nya bok ”Jagets scen” närstuderar Cristine Sarrimo sex författare och två bloggare för att undersöka hur subjekt skapas och vilka självbilder som formas i det offentliga."

  ...

  "Vad händer i en offentlighet där det personliga är normen, vurmen för bekännelser en stark trend och samtalstonen känsloladdad, när någon träder fram och säger sig berätta sanningen om sig själv? Den synnerligen välmotiverade frågan ställer Cristine Sarrimo i Jagets scen. Självframställning i olika medier (Makadam, 288 s), som tar avstamp i Berlants teser för en analys av dagens svenska kulturoffentlighet."

  ...

  "För att studera mediala självframställningar, hur subjekt och subjektivitet skapas via offentliga kommunikationsformer och vilka självbilder som då formeras, har Sarrimo valt sex författare – Lars Norén, Maja Lundgren, Ann Heberlein, P O Enquist, Bodil Malmsten och Liza Marklund – och två bloggare – Blondinbella och Kissie – som fallstudier."

  ...

  "I ytterligare ett kapitel diskuterar Sarrimo de passionerade och tidvis hätska tongångarna kring Liza Marklunds två ”dokumentära romaner”, ”Gömda” (1995) och ”Asyl” (2004), och den blogginitierade debatten om sanningshalten i dem. Debatten, som enligt Sarrimo bottnade i författarens suggererande estetik, romanens thrillerliknande melodramatiska uppbyggnad och den förenklade personkarakteristiken, fick en alltmer polariserad karaktär och förvandlade läsarkåren till en folkdomstol som skulle ”döma och bedöma huruvida Marklund har rätt eller fel”."

  Den som är mera intresserad kan alltid läsa artikeln i sin helhet. Själv kan jag bara säga att formuleringen om "den förenklade personkarakteristiken" känns som en mild underdrift. Om man vet hur Marklund arbetar är det uppenbart att det inte bara handlar om förenklingar utan om grova lögner som syftar till göra ena parten i någon sorts konflikt till helgon och den andra till djävul.

  Men allt det där känner förstås den initierade läsaren redan till ...
  SvaraRadera
  Svar
  1. Ver
   Du skriver:
   "Om man vet hur Marklund arbetar är det uppenbart att det inte bara handlar om förenklingar utan om grova lögner som syftar till göra ena parten i någon sorts konflikt till helgon och den andra till djävul."

   Precis som John Johansson född Rogberg alias Yakida då.

   Annars verkar det mest vara dravel, tycker jag.
   Den recenserade boken och dess recensent alltså.

   Radera
  2. Men nog vore väl det intressant om någon av de analyserade, dvs Noren, Lundgren, Heberlein, Enqvist, Malmsten, Marklund, Blodinbella eller Kissie gick i polemik mot Sarrimo. Det handlar ju om att hon karakteriserar personernas skrivande/bloggande på lite olika sätt. Någon skulle ju kunna tänkas ha invändningar. Tänk om Marklund inte instämmer i att hon skriver med en "suggererande estetik" !

   Apropå kultur kan nämnas att i samma kulturdel finns en recension av Orionteaterns nya uppsättning "Men det skulle ni aldrig våga". Och där avslöjas att pjäsens publik särbehandlas m a p kön ! Kvinnor bjuds på salta pinnar och bål medan männen "får stanna i salongen och läxas upp" ! Något för Pär Ström m fl att ta tag i ?

   Radera
  3. Det hela är rätt korkat faktiskt.
   Vem i all världen vet vilka fasader folk sätter upp.
   Och vem är författaren att avgöra det. Hon kanske själv har alla skruvar lösa.

   Så man försöker segla på Turteatervågen nu.
   Lite löjligt, tycker jag.
   Eller rättare sagt, mycket.
   Lägg ner nu! Alla är lika mycket värda.

   Radera
  4. Om man nu tar de övriga analyserade författarna så påstås det att Norens strategi gentemot media och allmänhet var bättre än Lundgrens. Och jag passerade för några dagar sedan förbi ett bokbord där "Myggor och tigrar" fanns i väl använd pocketversion. Om den finns kvar nästa gång kanske jag skall slå till. Sedan skulle man kanske behöva en kurs i snabbläsning också ty boken såg tjock ut !

   Radera
 5. JJ och Marklund kan väl skriva en bok tillsammans , dom är ju som gjorda för varandra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket tjusigt par de skulle bli!
   http://monicaantonsson.blogspot.se/2012/07/de-forsvarade-sin-familj-och-sitt-hem.html
   Ha ha ha...

   Radera
 6. Skrattar du åt vad den familjen blev utsatt för?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej Lena, det gör jag verkligen inte.
   Jag tänkte mig de två personerna tillsammans bara.
   Läs om. Läs rätt.

   Radera
 7. Har någonstans i bakhuvudet att Marklund stod på en soptunna för att fota Hermon och Trossen, så vissa likheter finns ju där onekligen !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i.
   Fast det var Expressens fotograf som stod på tunnan.
   Liza Marklund satt och väntade i en bil.
   Men visst är likheterna där.
   Ha ha ha...

   Radera
 8. Jag som skrev kl.14.06 är inte Lena!
  Men en granne till familjen.

  SvaraRadera
 9. Och ikväll är det alltså nypremiär för programmet "MIN SANNING" i SvT, det program där intervjuaren och den intervjuade halvvägs in i samtalet fikar med studiopersonalen. LIZA MARKLUND är inte kvällens gäst och hon är inte heller med i denna säsongs program. Det är däremot hennes allierade Jan Guillou och ikväll kan vi alltså avnjuta honom. Mitt personliga tips är att om en eller annan säsong kommer Marklund att gästa programmet och få chansen att bre ut sig om både det ena eller andra. Kom bara ihåg var denna spådom först dök upp, nämligen just här ! Mannaminnet är ofta väldigt kort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om man skall ta till sig allt Guillou sade igår men han lär tydligen ha brutit med sin mamma efter att hon uttalat sig om honom i EXPRESSEN av alla tidningar ...

   Radera