tisdag 14 augusti 2012

Väldigt klokt av Oisin Cantwell...

Aftonbladet:
Viktiga lärdomar av 22 juli-rapporten, en krönika av Oisin Cantwell.

Några citat:

Svensk säkerhetspolis och svenska politiker har all anledning att noggrant läsa den norska rapporten om 22 juli. Där finns nämligen viktiga lärdomar att dra.
...

Att ens för ett ögonblick inbilla sig att det inte hade kunnat ske här är lika befängt som att få för sig att endast USA och Finland kan drabbas av skolmassakers.
...

Vi har ingen Breivik, men vi har en statistik beträffande politikermord som för tankarna till Israel, vi har våra lasermän och nazister som under flykt efter bankrån mördar poliser, vi har en islamistisk självmordsbombare.
...

Det går inte att ha en beredskap för precis allt.
...
Vissa scenarier ligger bortom den mänskliga fantasins möjlighet att förutse: att en högerextremist ger sig ut till en ö och mördar barn efter barn för att befria sitt land var fram till den 22 juli förra sommaren ett lika okänt fenomen som att flyga in i skyskrapor med kapade passagerarplan var före 9/11.
...
Vi har av allt från Palmemordet till helikopterrånet lärt oss att svensk polis kan agera svårbegripligt amatörmässigt.
...

Säkerhetspolisens stora misstag var att rycka på axlarna då tullen slog larm om att en person vid namn Anders Behring Breivik beställt stora mängder ingredienser till bomber.
...

Säpo bör gå igenom vilka rutiner de har för att följa upp den här typen av tips från andra myndigheter eller privatpersoner.
Läs hela krönikan här.


Tillägg:
Av någon anledning kommer jag att tänka på Vidkun Quisling,
 en annan norsk kändis som svek sitt land, allt och alla.
Han sålde sin själ till djävulen.
Somliga gör det.
Tragiskt!

5 kommentarer:

 1. Jag är (som bekant) ingen större vän av polisen
  men ett händelseförlopp, omöjligt att förutse, skulle i princip ingen alls kunna hantera fullt rationellt och logiskt. Det är alltid mycket lättare att se i efterhand vad som var fel. Och den svenska polisen är knappast världsunik i sin egen klantighet.

  SvaraRadera
 2. Hörde utdrag från rapporten på radioP3 igår från utredningen själv. De tre huvudsakliga punkterna som kom fram i det reportaget fick mig att baxna.

  1) Efter upprepade larmsignaler däravpolisens insatsledare vid regeringskansliet sa till om att trycka på den allra största knappen så hände inget.
  2) Trotts att signalement på Brevisk + fordon fanns så hade de inte gått ut till patrullerade poliser som Brevisk passerade flertalet av vilket ät lika med att han kunnat stoppas innan han ens nått Utöya
  3) När polisen väl kom fram till Utöya så kantrade en båt i sin iver att åka dit med det kalntiga tilltaget att hoppa för många plolisre i båten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju sanslöat.

   Jag har ju blivit förhörd av säpo några gånger det senaste året. Och man får hoppas att det inte bara är snack och liten verkstad.
   Men visst blir man mörkrädd.

   Radera
  2. När du säger förhörd, Monica, antar jag att det är som "målsägande", vittne
   eller liknande, inte som misstänkt. Eller ?

   Radera
  3. Ha ha ha...
   Du är roligt du!
   Vi kan säga att det var som "liknande".
   :-)

   Radera