tisdag 28 augusti 2012

Säger sig värna yttrandefriheten men har hyrt in en PR-nisse för att dölja sanningen

Shed Light tipsade under föregående inlägg om att Assange har anlitat Ullman PR att sköta hans mediakontakter i Sverige.
Uppgiften kommer från tidningen Feministiskt Perspektiv som i sin tur har fått den från My Vingrens hemsida. Det är också den sistnämnda som grävt lite om Ullman PR.


Shed Light:
Ullmans sitter dessutom i Stockholms City polisnämnd, samma polisområde dit Assangefallet hör. Bore vara direkt olämpligt, men det är tyst om detta. Varför?
Det mesta som spridits och valsat runt på nätet, svartmålningarna av målsäganden och heroiserandet av Assange, de direkta lögnerna och vinklingarna, emmanerar från denna PR-byrå. Det är ett maskineri som håller igång folkdomstolen, denna mobb som alltså är ett direkt hot mot rättsväsendet och som har en syn på sexualbrott som är skrämmande.


Och My Vingren skriver:
När Julian Assange blev misstänkt för sexuella övergrepp mot två svenska tjejer gjorde han inte bara som de flesta som blir anklagade för ett eller flera allvarligt brott, anlitar en försvare. Nej, förutom Leif Silbersky anställer Julian Assange även en PR-byrå.
Självklart är det problematiskt ur ett rättssäkerhetsperspektiv när någon som är skäligt misstänkt för flera allvarliga brott anlitar en PR-firma för att påverka och förändra opinionen under en pågående förundersökning. Speciellt allvarligt är det när Assange gör det istället för att lämna egna vittnesmål.
Jag tyckte det därför var ganska intressant att titta närmare på vad för roll denne PR-byrå fick, framförallt i Sverige. Hur har Ullman PR påverkat debatten? Vad har egentligen debatten handlat om? Och varför?

Hon konstaterar att:
Assange är knappast en idealisk våldtäktsman. Han är vit, välartikulerad, smart. För att han kämpar för rättvisa och yttrandefrihet. Assange var vår hjälte. Vi vill att våldtäksmän ska vara omänskliga, galna, abnormala. Inte riktiga människor. Och verkligen inga hjältar.

Och kommer fram till att:
Nej, Julian Assange är knappast en idealisk våldtäktsman. Jag säger inte att han är skyldig, det vet jag inte. Men jag kan säga, rent statistiskt, är han en helt vanlig våldtäktsman.


Så vad tusan är Ullman PR och dess vd Harald Ullman?
En enkel googling på ”Ullman PR” + ”Assange” ger ett antal träffar som till exempel
avslöjandet i Dagens media den 11 november förra året (när Assange förväntades komma till Sverige den 6 dec).

Dagens media
Harald Ullman, som driver pr-byrån Ullman PR, har anlitats av den sexbrottsmisstänkte Wikileaks-grundaren, för att sköta all pr i Sverige.
Harald Ullman ska även hjälpa Julian Assange och hans sällskap på sex personer att hitta gratis boende i Stockholm. Detta eftersom Wikileaks är en ideell organisation utan kostnader.
– Oj, har detta läckt? Ja, jag kan bekräfta att vi hjälper Julian Assange och att ta uppdraget var ett enkelt beslut eftersom han är helt oskyldig till våldtäkt, säger Harald Ullman till dagensmedia.se, och tillägger:
– Några ytterligare kommentarer har jag inte.
Harald Ullman har tidigare uttryckt stöd för Julian Assange på sin Facebook-sida, där han skrivit att "det svenska åklagarväsendet agerar på ett ytterst tveksam sätt" i fallet Assange. Han är även vice ordförande i City polisnämnd i Stockholm, ett uppdrag han fått genom Socialdemokraterna.


Vilken jäkla förrädare!
Jag kan inte bättre säga. Här finns alltså en PR-nisse som för pengar och någon slags önskan om ryktbarhet säljer ut hela det svenska rättssystemet. Och det skäms han inte ett skvatt för. På firmans hemsida meddelar han glatt:


Ullman PR hjälper Julian Assange
Igår eftermiddag läckte det ut att Julian Assange får hjälp med PR och mediakontakter av Ullman PR. Uppgiften är korrekt. När Julian Assange tog kontakt med Ullman PR och frågade om vi ville hjälpa honom svarade jag ja, säger Harald Ullman.” Efter att ha satt mig in i fallet står det klart att Julian Assange är oskyldig till de anklagelser om våldtäkt som påståtts. Han har rätt till en bra advokat liksom en bra PR-byrå som kan hantera det enorma mediedrev som väntar. Många undrar varför han inte helt enkelt kommer till Sverige. Orsaken är att han är rädd för att bli utlämnad till USA. Tyvärr har Sverige tidigare utlämnat personer på uppdrag av USA. Så rädslan är inte obefogad.”


The WikiLeaks Discussion Forum
Den 28 november 2011
Ullmans hemliga grupp ska rentvå Assange
Dagensmedia.se kan avslöja att ett svenskt nätverk arbetar för att få Wikileaks-grundaren Julian Assange frikänd från anklagelserna om sexbrott. Assanges pr-representant i Sverige, Harald Ullman, är med i gruppen – som även har kontakter utomlands.
Enligt uppgifter till dagensmedia.se har ett nätverk bildats i Sverige, med målet att få Julian Assange frikänd.
Förutom Assanges svenska pr-representant Harald Ullman, vd på Ullman PR, ingår psykoanalytikern och debattören Rigmor Robért och Al Burke, som driver Nordic News Network.
Nätverket ska även ha varit i kontakt med den kände journalisten John Pilger, som vid flera tillfällen uttryckt sin övertygelse över Julian Assanges oskuld.
När dagensmedia.se kontaktar Harald Ullman om uppgifterna vill han varken bekräfta eller dementera.
– Jag har ett professionellt pr-uppdrag för Julian Assange och det är den enda kommentar jag har, säger han.
Harald Ullman ska även ha undersökt möjligheten att starta ett donationskonto för Wikileaks i Sverige. Inte heller det vill Harald Ullman kommentera.
Både Rigmor Robért och Harald Ullman ska ha deltagit på Julian Assanges 40-årsfest i somras, som hölls i hans hem i brittiska staden Norfolk, där Julian Assange satt i husarrest.
I slutet av förra veckan åkte Harald Ullman till London för att träffa Julian Assange och hans team. Wikileaks-grundarens två nyutsedda svenska advokater varit med på resan.
Julian Assange är åtalad för sexuella övergrepp mot två kvinnor i Sverige. Han har begärts utlämnad från Storbritannien och ska enligt uppgifter till dagensmedia.se komma till Sverige inom kort.


Jag blev faktiskt - sedan Assange flytt Sverige - uppringd av svensktalande journalist som sade sig vara verksam i London. Jag antar på goda grunder att jag blev "utvald" på grund av Gömda-skandalen.

Mannen berättade att hans uppdrag var att samla och publicera uttalanden till Assanges fördel och det svenska rättssystemets nackdel. Han var mycket påstridig och jag fick verkligen värja mig för att inte bli citerad. Det skulle nämligen aldrig falla mig in att sälja ut mitt land - och det var precis vad det handlade om.


En PR-person med bättre moral gick också i taket!
Tidningen Resumé:
"Det är en skandal"
Julian Assange tar hjälp av Ullman PR.
Skandal, menar Brand PR:s vd Pontus Nyström, som kallar det hela ett hot mot rättsäkerheten.
– Pr-konsulter har ingenting i rättsliga processer att göra, skriver han i ett debattinlägg.
Resume.se rapporterade i går om hur sexbrottsmisstänkte Wikileaks-grundaren Julian Assange tar hjälp av svenska pr-byrån Ullman PR.
Pontus Nyström, vd för Brand PR, kallar i ett debattinlägg det hela för skandal och menar att ”Den delikata balans som ska försäkra oss alla om likhet inför lagen ska inte kunna rubbas av att en av parterna köper extrapoäng vid sidan av ”.
– Att blanda in PR-konsulter i rättsfall händer ganska ofta i USA, särskilt i stora spektakulära fall som OJ Simpson och nu senast i fallet kring Michael Jacksons läkare. Men låt oss slippa detta oskick i Sverige, det är ett direkt hot mot rättssäkerheten, skriver han i debbattinlägget.
Han vädjar till den pr-konsult som åtagit sig uppdraget att representera Assange att släppa det.
– Dels för att de två kvinnorna ska kunna få en rättvis prövning av sitt fall, men framförallt för att stävja en mycket obehaglig trend i svensk rättsprövning.http://www.wikileaks-forum.com/index.php?topic=6833.0
http://www.dagensopinion.se/harald-ullman-och-pontus-nystr%C3%B6m-n%C3%A4sta-rond-om-julian-assange


Tidningen Resumé kunde vidare konstatera att PR-firmans uppdrag går ut på att bearbeta politiker.
Ja, så illa var det att man i somras till och med började kalla Almedalen för Ullmandalen.


Ullman i hemliga pr-samtal om Assange

Sedan ett par månader tillbaka är Harald Ullman pr-man i Sverige åt sexbrottsanklagade Wikileaks-grundaren Julian Assange. I första hand går uppdraget ut på att förmedla information till journalister och förse medierna med kontakter. Men också att få ut Assanges advokater så mycket det går i medierna. På plats i Almedalen ser dock uppdraget lite annorlunda ut. Här träffar Ullman ett flertal beslutsfattare för att försöka påverka och få ut information.
– Mest på den politiska sidan, säger han.
Bland annat sågs han i samtal med utrikesminister Carl Bildt under gårdagen.
– Min bild är att när man pratar informellt med människor så är deras uppfattning att anklagelserna är felaktiga. Min känsla är att de flesta tror på Assange, säger Harald Ullman.

Får du betalt för att företräda Assange?
– Jag får betalt, men det är inget jag blir rik på.
Läs hela artikeln här.


Det finns som tur är civilkurage!
Dagens media 16 november 2011
Efter Assange – Junibacken säger upp Ullman PR
Dagensmedia.se kan avslöja att kunden Junibacken säger upp avtalet med Ullman PR. Anledningen: Hans uppdrag för Julian Assange.
Det var i förra veckan som dagensmedia.se kunde avslöja att Julian Assange har anlitat Ullman PR inför den kommande rättegången i Sverige.
Sedan dess har det debatterats huruvida det är rätt av Harald Ullman, som fått bitvis hård kritik, att ta uppdraget eller inte. Nu, kan dagensmedia.se avslöja, höjer också en av Ullman PR:s kunder rösten.
Det är Junibacken som har valt att avsluta sitt samarbete med Ullman PR, som bland annat hjälpt barnmuséet med sina mediekontakter.
– Det stämmer, säger Maria Reuterskiöld, kommunikationschef på Junibacken till dagensmedia.se.
Hon berättar att samarbetet redan var på väg att avslutas, men att dagensmedia.ses avslöjande om att Wikileaks-grundaren Julian Assange påverkade beslutet.
– Ja, det måste jag säga. Vi arbetar med barnkultur och vill inte hamna i fel dager eller kopplas ihop med det här fallet. Vi vill absolut inte ta ställning eller att det ser ut som att vi sympatiserar med någon.
Varför är det här problematiskt?
– Vi är helt enkelt rädda för att media ska koppla ihop oss med Julian Assange. Vi vill inte förknippas med honom, oavsett vad.
Harald Ullman har tidigare kommenterat kritiken för dagensmedia.se:
– Det är alltid kul att vara ett hett byte. Nu är det fler i medievärlden som ringer och vill äta lunch med mig. Oftast är det tvärtom och det är ju inte helt fel, sa Harald Ullman.


Tack Staffan Götestam!
Bra gjort! Det finns hopp.


Men Ullman stövlade på…
Ny sajt ska rentvå Assange
Publicerad 15 februari 2012
Nordic News Network, som jobbar för att fria Wikileaks-grundaren Julian Assange, skapar en sajt som ska ge en ”detaljerad redogörelse” över fallet.
Dagensmedia.se har tidigare berättat om Nordic News Network– ett svenskt nätverk arbetar för att få Julian Assange frikänd från anklagelserna om sexbrott. Bland gruppens medlemmar finns bland andra psykoanalytikern och debattören Rigmor Robért och Assanges svenska pr-representant Harald Ullman, vd på Ullman PR.
Enligt ett pressmeddelande från Ullman PR innehåller den nya sajten ”en fallhistoria med en kronologisk redogörelse av de svenska anklagelserna och det brittiska utlämningsförfarandet”.
Dessutom finns ”protokollen från det ursprungliga polisförhör som innehåller väsentliga bevis som allvarligt underminerar den svenska åklagarens ställningstagande i fallet”.

Nordic News Network
Sanslöst!


Bloggaren Henrik Alexandersson berättar följande. 
Och det är väl pudelns kärna:

Det som är förbryllande är vem Assange har valt att ställa mellan sig och pressen: Harald Ullman.
Ullman är en mycket erfaren och kunnig PR-man. Och vad jag kan förstå en rätt trevlig prick.
Men Harald Ullman är också spindeln i nätet i historien om den så kallade TV4-spionen på 90-talet.
Det handlade om hur bostadsjätten HSB kom i konflikt med TV4-reportern Bim Enström – som de tyckte avslöjade för mycket om dess förehavanden. Så man anlitade folk som till och med var inne på TV4:s redaktion och snokade i Enströms papper. Skandalen var total. (SR P3 Dokumentär har ett mycket intressant och underhållande program om detta.)

Här har vi en kille – Julian Assange – som vill sprida maktens hemligheter. För att hantera media och den svenska allmänheten hyr han in en PR-konsult. Och denne konsult – Harald Ullman – är alltså en person som är mest känd för att ha försökt få stopp på en obekväm, grävande journalist. En spin doctor ur den gamla (s)-sfären, som är expert på fula knep och på att begrava sanningen.
Säga vad man vill, men Assange upphör aldrig att förvåna.


Så är det alltså.
Samme man som påstår att han värnar yttrandefriheten så till den grad att han har offrat medmänniskor som exempelvis Bradley Manning i sin iver att avslöja Maktens hemligheter har alltså hyrt in en ökänd PR-firma för att med alla medel dölja sanningen om sig själv.

Kan det bli ynkligare?

21 kommentarer:

 1. Det finns en del intressant att hitta om Ullman innan han ”bestämde” sig för att Assange var oskyldig.

  Han skrev ett oerhört raljant inlägg om Veronica Palm som var ett av namnen som nämndes i debatten efter vem som skulle ersätta Sahlin.

  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article8182782.ab

  Citat:

  "Hennes enda arbetslivserfarenhet är att ha jobbat några år på dagis för att därefter bli professionell politiker.
  Det är inte riktigt den arbetslivserfarenhet som krävs av en blivande partiledare för en socialdemokrati i kris."


  Så skriver en man som har en syn på ett kvinnodominerat arbetsfält som något ovidkommande. Att ta hand om små barn.
  Carin Göthblad började också sin bana med att utbilda sig till förskollärare. Hon uttrycker sin förvåning över att ingen ville lyssna på vad hon sa om sitt arbete utan det var andra som fick tycka och att hon valde att läsa juridik för göra sin röst hörd. Hon betonar ofta att hon haft stor nytta av sin bakgrund som dagisanställd, i sitt arbete som polischef.
  Ullman är alltså en av dessa gubb-betonghäckar som det tyvärr finns ganska gott om inom S. De som inte bryr sig om ideologi utan vill komma åt makten.
  Då ingår att trycka ner kvinnor på vägen. Han anser följdriktigt att Palms vilja att stärka jämställdhetsarbete på arbetsplatser är nonsens.

  Ullman var också med i det s k Bernsbråket, där han tog parti för arbetsgivaren och utifrån sin maktposition i City Polisnämnd ansåg sig uttala sig för hela S.
  Lägg märka vilka undertecknade detta upprop mot honom och hans agerande.
  http://arbetaren.se/artiklar/s-star-inte-bakom-ullman/

  Ullmans kvinnosyn, sin elitiska grundsyn och hans maktbehov liksom hans totala avsaknad av moral gör honom som klippt och skuren för att göra PR-arbete för Assange. Att det är ett hot mot hela rättsväsendet väger lätt. Naturligtvis är han en av dessa som vill komma åt ”statsfeminsim” i form av åklagare Ny.

  Bra att lyfta detta. Det är väsentligt i Assange-affären.

  Hur kan Ullmans få behålla sin plats som vice ordförande i City Polisnämnd?
  Han ska rimligen kastas ut. Allt annat är ett tecken på någon typ av osund syn på sexualbrott i denna nämnd och vad värre är ger det funderingar över hur vänskapskorruptionen ser ut och vilka som styr i dessa nämnder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har en pr-gubbe öht där att göra?
   Är han politiskt tillsatt som sosse så borde hans åtaganden för Assange ha diskvalificerat honom för länge sedan - trots att polisnämnden antagligen mest är av administrativ art. Genom detta förtroendeuppdrag kan hans välavlönade PR-aktioner få felaktig tyngd i diskussioner med politiker med makt.
   Det kan till och med bli så till att ett köp av PR-tjänst hos Ullman är detsamma som köp av politiker = korruption.

   Radera
 2. När et gäller Assange så är dubbelmoralen aldrig långt borta. Redan i tidigt skede så blev han arg över att det hade läckt ut uppgifter ang anklagelserna mot honom i Sverige. Så är att han stolpar ut från en intervju med CNN. Så mycket för den öppenheten. Gäller bara andra inte honom själv ....

  http://blogs.journalism.co.uk/2010/11/05/wikileaks-founder-julian-assange-defends-choice-to-walk-out-of-cnn-interview/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Assange gillar inte läckor, Piratpartiet gillar inte alls fri information (utom den de kan stjäla utan risk för repressalier) och Flashback värnar inte alls yttrandefriheten. Knappast överraskande för den som skådat alltför mycket hyckleri ...

   Radera
 3. När herr Assange lämnade Sverige lär han ha blivit av med tre datorer på Arlanda. Jobbade inte på den tiden en ökänd datanörd (numera bortförhandlad) på det stället? Humhumhuuum...

  Tjo tjena

  SvaraRadera
 4. @ Tjo tjena

  Aha... då var det därför jag i morse såg tre kostymklädda herrar, typiska CIA-agenter, på spaning utanför ett visst höghus... En gryningsräd på gång?

  Humhumhuuum

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du förlorat din Hibernalhatt!?

   /Jo tjena

   Radera
  2. Jo Tjena Rogberg
   Jag visste inte att du var så bevandrad inom mentalvården men vid närmare eftertanke så måste man väl vara det om man ska lira i din division.

   Jag var tvungen att slå upp ordet jag.
   http://hibernalhatt.blogspot.se/2008/10/definition-hibernalhatt.html
   Och nu ser jag att din kommentar var riktad till Tjo tjena.

   Själv har jag alla mina hattar kvar fast den nya blå är kvar i Spanien.
   Jag lägger ut en bild på mina hattar någon dag bara för att glädja dig.

   Och nu ser jag ”Spårlöst” i 7:an också.
   Samtidigt trampar jag mig svettig på träningscykeln. Det är mer än du gör framför datorn.

   Radera
  3. Rättelse:
   Din kommentar om hatten var riktad till Humhumhuuum och ingen annan.
   Men det går på ett ut.

   Radera
 5. Grapewine says US-authorities smell a "Russian connection" in the Hoghouse-case about the missing Assange computers. Stay tuned.

  X-Ray

  SvaraRadera
  Svar
  1. Now we're talking :0)))

   /Jo tjena

   Radera
 6. I´m not adressing you, "Jo tjena" - due to the fact that you´re a prime suspect in an ongoing investigation.

  X-Ray

  SvaraRadera
 7. Läs!
  http://www.nnn.se/nordic/assange/misstankt.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länken leder till en försvarsskrift - en partsinlaga - signerad Assanges pr-nisse.
   Ynkligare kan det knappast bli.

   Radera
  2. det är alldeles riktigt att det är en partsinlaga eftersom Assanges ännu inte är hörd i saken

   Radera
  3. Fel. Det är en partsinlaga för att Assange i verkliga livet har så dåligt på fötter att han faktiskt betalar för den.
   Lägre kan man knappast sjunka.
   Väldigt avslöjande faktiskt.

   Radera
 8. Ja, av länken som du Anonym 12:50 rekommenderar framgår det ju helt klart att tölpen är skyldig till allt han anklagats för - och säkert mera därtill...

  Humhumhuuum

  SvaraRadera
 9. Assange blev väl hörd vid åtminstone ett tillfälle. Var det inte då han hade hört ett "nej" men inte hade tyckt att det var "allvarligt menat"...

  Humhumhuuum

  SvaraRadera
 10. mer att läsa
  http://debatt.svt.se/2012/08/17/svenska-journalister-ljuger-om-assange/

  SvaraRadera
 11. mycket mer läsning
  http://www.samtycke.nu/doc/ass/ass_2nd_police.pdf

  SvaraRadera