lördag 4 augusti 2012

Rebeca tar strid mot kvinnoförtrycket...


Hjälp Rebeca att bryta kvinnorförtrycket – Skänk din gåva här

I Rebeca Vasques by är det mannen som bestämmer, både i politiken och hemma. Rebeca fick nog. Hon vill förändra detta och bryta förtrycket av kvinnor. Kvinnor ska ha samma rättigheter som män.
– Det är inte rätt att vi alltid ska vara underordnade mannen. Vi måste få bestämma över våra liv och våra kroppar, säger hon.

Kämpat sedan tonåren

Rebeca startade sin kamp för rättvisa redan som tonåring.
– Jag såg att många fattiga flickor inte fick gå i skolan, så jag bestämde mig för att undervisa dem hemma hos mig, säger hon.
Därefter började hon och några väninnor prata högt om familjeplanering, om kvinnors hälsa och våld i hemmet.
– Männen tittade snett på oss i början. De sa att vi var dåliga förebilder för deras kvinnor, säger Rebeca. Men det har inte skrämt oss.

Driver sjukstuga och är barnmorska

Hon och hennes väninnor stod på sig. Tillsammans bildade de organisationen Amupedi för att utmana orättvisorna. De lyckades få tillgång till ett litet hus vid byns torg, där de idag driver en sjukstuga med riktig läkare, bra mediciner och låga priser. Rebeca är barnmorska och finns tillgänglig dygnet runt för förlossningar. Tillsammans med sin dotter och systerdotter jobbar och bor hon i sjukstugan.
– Många av mödrarna är väldigt unga, en del så unga som 13-14 år, säger hon.

Flickorna tvingas gifta bort sig

I Guatemala är det vanligt att flickorna gifter sig i 14-15 års ålder. Ofta är det är flickans pappa som utser vem de ska gifta sig med. Misshandel av kvinnor är vanligt, men få pratar om det. Många kvinnor vet inte ens om att det är olagligt. Ännu färre vet hur man gör för att anmäla brottet. Rebeca kommer dagligen i kontakt med kvinnor som blivit misshandlade. För henne gäller det att stötta dem och informera om deras rättigheter.

Ett land med mycket våld

Guatemala är ett land med mycket våld och enorma klyftor mellan rika och fattiga. Kvinnorna drabbas hårt. Varje år mördas 600 kvinnor – just för att de är kvinnor. De bestialiska kvinnomorden har fått ett eget namn, femicidios, och präglas av hat och en vilja att skända kvinnokroppen. Ett stort steg i rätt riktning är att machokulturen bryts, att våld mot kvinnor tas på allvar och förövarna ställs tills svars. Våldet mot kvinnor måste få ett slut, fler personer som Rebeca behöver kliva fram och våga kämpa för kvinnan i samhället. Rebecas dröm – en värld där både kvinnor och män har rätt att bestämma över sina egna liv.

Du kan bidra, tillsammans förändrar vi världen – Skänk din gåva här

4 kommentarer:

 1. Man blir full av beundran över dessa kvinnor som har allt emot sig men ändå kämpar för att kvinnor ska få ett bra liv. Hon va bara tonåring när hon började sin kamp! Vad är det som gör att vissa människor är så starka att de vågar och orkar bryta mönstret hon måste ju ha blivit väldigt utsatt när hon startade kampen.

  För övrigt funderar jag sen i förmiddags över den stora frågan om vägen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen.
   Och det värsta är att det är inte länge sedan det var likadant här.
   Och sen när det börjar bli lite bättre dyker typer som strömmingen och tangorabatten upp och gör en illamående.

   Jag har varit på begravning så jag orkar inte riktigt tänka på Alexis lilla gåta.
   Jag förstår att det är lätt som en plätt men det hjälper ju inte när man inte kommer på det.

   Radera
 2. Rose-Marie och Monica; liten hjälp:
  Frågan måste ställas så att figuren vid vägskälet kommer att ge samma svar oavsett om han är kronisk lögnare eller kronisk sanningssägare.

  Mvh Alexis

  SvaraRadera
 3. Vilken väg skulle en lögnare visa som den rätta vägen?

  /Kurt Niemi

  SvaraRadera