måndag 6 augusti 2012

Och i Spanien är det varmt...

Ny värmebölja – runt 40 grader på fredag
Från i morgon tisdag väntas en ny värmebölja komma in över hela Spanien. På fredag väntas temperaturen stig till över 40 grader rapporterar vädertjänsten Agencia Estatal de Meteorología.

Ana Casal vid Aemet säger att värmeböljan orsakas av en kraftig storm som påverkar en del av Atlanten utanför den portugisiska kusten. Samtidigt pressas varm luft upp från områden i Afrika och trycks in över den Iberiska halvön och Kanarieöarna

Värmeböljan beskrivs som speciell och myndigheterna vädjar till befolkningen att vidta åtgärder för att klara värmen. Utmed kusten kan det bli upp emot 38/40 grader på fredag. I inlandet väntas temperaturer på upp emot 44 grader.
Hälsovårdsmyndigheterna ber allmänheten att vidta försiktighetsåtgärder framför allt utsatta grupper som äldre, barn och kroniskt sjuka. Drick vatten även om du inte känner dig törstig och undvik att gå ut mitt på dagen. Undvik kraftansträngningar som sport.
06.08.2012

Tillägg 9 aug
Jag fick ett samtal från en gammal klasskompis från grundskolan i går. Han är inte bara nypensionerad, han är nygift också. Och med en automatiskt inrullande pension på kontot har han och frun flyttat ner till Costa del Sol utan att aldrig ha varit där förr - mitt i sommaren.

Det var 40 grader varmt igår. Svenska kyrkan är stängd liksom Spansk-nordiska föreningens kontor. Skolengelskan har han för länge sedan glömt men frun har börjat plugga spanska i mogen ålder. Några andra svenskar som kan hjälpa är inte synliga, säger han - trots 40 000 bofasta svenskar på kusten. De är i Sverige över sommaren. Tidningarna Sydkusten och Svenska Magasinet har de inte lyckats hitta. De köper flera dagar gamla Expressen och Aftonbladet för 25 spänn styck.

De försökte skicka 2000 kronor till en dotter via banken men förstod inte ett ord av vad kassörskan sa och vips så var pengarna försvunna. Posten i Sverige är eftersänd men inte ett brev har kommit fram på två månader.
- Det är bara manjana, manjana här nere, säger han på knastrig linje.
För det har han hört att man ska säga.
Om sanningen ska fram så vet han inte ens vad stället heter där han befinner sig. Frun har koll, säger han. Det låter som att han är i trakten av Fuegirola men säker är jag inte. Han blev dessutom rånad på sin plånbok mitt på blanka dan. Så nu har han varken legitimation eller kontokort.

Det där med dator och internetbank har han inte erövrat än. Annars hade ju saker och ting varit lätt ordnade. Men hur får man kontanter ur en dator, undrar han.
Och när eftersändningen inte fungerar så kan han ju inte gärna skicka efter ett nytt kontokort heller.  Men han har hittat ett internetcafé där han kan ringa billigt med skype så det blir han som håller kontakten fortsättningsvis, konstaterar han. Mobiltelefon är ju så dyrt.

I början av september måste han hem och fixa ny leg, nytt kreditkort och nytt försäkringsbesked. Kontot i Sverige är tämligen välfyllt så någon ekonomisk oro känner han inte.
Men han behöver tre veckor i Sverige för att ordna upp allting. Och nu har han ju inte längre någonstans att bo.
Tänk så tokigt det kan bli...

3 kommentarer:

 1. Har de bra kall öl i Spanien?

  Alexis, VD Dryckfihetssällskapet som funderar på en resa med Vice VD Lena.

  SvaraRadera
  Svar
  1. San Miguel, min bäste Alexis.
   http://www.alkohol-utomlands.nu/drycker-i-olika-lander/ar-san-miguel-ett-spanskt-ol.html
   Bryggeriet är ett landmärke som ligger redan strax intill vid flygplatsen i Malaga.
   Till och med jag, som vanligen inte gillar öl, tycker det är gott.

   Vart vill ni resa?
   Vi kanske kan samordna?

   Radera
 2. Och vad gäller landet i fråga vet vi ju att "the rain in Spain stays mainly in the plain" ...

  SvaraRadera