måndag 13 augusti 2012

Nu hotas svenskar i Vitryssland

Svenska ambassaden har mottagit hot mot svenska medborgare!


Närmare än du tror...
http://www.vitryssland.nu/

Vad var det jag sa,
frestas man att säga.

Har man inte varit i det här landet (Vitryssland, Ryssland och Ukraina) så förstår man nog inte. Och Vitryssland är värst. Det är ett fantastiskt land på många vis men inte ens vitryssarna själva törs bo kvar. Kan de så flyttar de om så bara till Ryssland.

Journalisterna lever varje dag i rädsla för att kastas i fängelse. Folk - alla - är avlyssnade överallt, ända in på toa, och kan när som helst bli förrådda av quisslingar som ljuger. Och hamnar de i fängelse är det väl inte så sannolikt att de kommer ut igen.

Min vän X fick tapperhetsmedalj för sina insatser i Tjernobyl fast han satt i fängelse falskt anklagad för brott. Han var stor och stark som en björn. Två dagar senare var han död. Hopsan! Konstigt. Ingen förklaring.


Min vän XX jobbade med Tjernobyl-info. Hon fick åka hit på semester, bodde hos mig några dagar, hade med sig intressant material och berättade en del. Men framför allt fick hon info av oss. Vi bestämde att jag skulle komma dit. När jag ringde för att stämma av var hon död. Hjärnblödning sa hennes chef. Hon var kanske 40. Ingen vet var hon är begravd ens en gång. I Ryssland någonstans.

Min vän professorn hjälpte barn som skadats av radioaktivitet. Vi körde dit två handikappbussar som skulle gå som rullande laboratorier. Två mordförsök hade han klarat sig undan. En tid senare dog han. Oklart hur. Ingen vågar tala om det i telefonen.

På grund av Tjernobyl...
Hans kollega - jag har träffat hans fru som också är läkare - satt inne med enorm information om Tjernobylolyckans följder. Det var besvärande för myndigheterna. Han slängdes i fängelse typ en flera meter djup grop utan toa. Senare husarrest. Han hade världens blickar på sig. Efter sju år (tror jag det var) kom han ut och tvingades gå i landsflykt.

http://www.bellona.org/english_import_area/international/russia/envirorights/info_access/29685/
http://sites.nationalacademies.org/PGA/humanrights/PGA_043969

Vi besökte ett välgörenhetsprojekt i Minsk guidade av en hjälporganisation. Alla är vänliga och trevliga men säg för guds skull ingenting om politik eller regimen. Det kommer inte en stavelse om sånt över deras läppar. Alla vet att de är avlyssnade. Alla vet vad det innebär att vara obekväm. De som tar risker är stora hjältar som behöver hjälp och stöd - inte galenskap.Man ska självklart ta ställning och motarbeta diktaturen!
Men hur i all världen kunde en svensk PR-firma vara så urbota dumma att de bombade huvudstaden Minsk med nallebjörnar. Nu fängslas journalister som skrev om händelsen till och med. Och de som skrev om att journalister fängslats.
Vitryssland är ingen lek! Nalleprojektet var så dumt att det är världsrekord.
http://www.dagensmedia.se/nyheter/pr/article3517577.ece


Och nu förväntas EU ställa upp bakom Sverige som en enda man och kalla hem varenda ambassadör från Vitryssland. USA står redan bakom Sverige och EU.
Det är ju härligt.
Men vilka ställer sig bakom Vitryssland tror ni?
Ryssland! Och Ukraina. Så sluter sig alla de gamla forna sovjetstaterna samman.
Det är risken man dribblar med.


Expressen
http://www.expressen.se/nyheter/nu-hotas-svenskar-i-vitryssland/

Efter nalle-regnet över Vitryssland har den diplomatiska krisen eskalerat ytterligare. Nu hotas svenskar i Vitryssland, enligt svenska utrikesdepartementet. Foto: Viktor Drachev                     
Efter nalle-regnet över Vitryssland har den diplomatiska krisen eskalerat ytterligare. Nu hotas svenskar i Vitryssland, enligt svenska utrikesdepartementet. Foto: Viktor Drachev

Den diplomatiska krisen mellan Vitryssland och Sverige blir allt större.
Hot riktade mot svenskar i Vitryssland har inkommit till Sveriges ambassad i huvudstaden Minsk.
Nu uppmanas svenskar till försiktighet i landet.
- Svenskar uppmanas att undvika exponering av svenska igenkänningstecken, säger Catarina Axelsson vid UD:s presstjänst.
Vitryssland har som bekant valt att utvisa Sveriges ambassadör i Minsk, Stefan Eriksson, och har dessutom bestämt att ta hem sin personal från den vitryska ambassaden i Stockholm. Den diplomatiska brytningen är därmed i det närmaste total.

Brukar vara tryggt

Nu har dessutom den svenska ambassaden i Minsk mottagit hot riktade mot svenskar i allmänhet i Vitryssland. Det har fått ambassadpersonalen att agera.
- Vitryssland brukar vara ett tryggt resmål. Med anledning av den senaste tidens händelser, där bland annat Sveriges ambassadör utvisats från Vitryssland, finns det anledning att som svensk nu vara extra vaksam och iaktta försiktighet när man reser och vistas i landet, säger Catarina Axelsson vid UD:s presstjänst.
Ambassaden i Minsk skriver på sin hemsida att svenskar uppmanas att undvika exponering av svenska igenkänningstecken på till exempel kläder.
Ett tiotal svenska medborgare är bosatta i Vitryssland och cirka 3 500 besöksvisum utfärdas varje år, enligt UD.

UD manar till försiktighet i Vitryssland

Publicerat: söndag 12 augusti kl 19:30 , Ekot
Svenskar som befinner sig i Vitryssland uppmanas vara försiktiga med anledning av den diplomatiska konflikten. Enligt UD har hot riktats mot svenskar i landet.
– Normalt brukar Vitryssland ses som ett tryggt resmål, men med anledning av det som har hänt den senaste tiden, där bland annat den svenska ambassadören utvisats, så finns det anledning att som svensk vara extra vaksam och iaktta försiktighet när man reser i landet. Svenska ambassaden har mottagit hot riktat mot svenskar i allmänhet, säger Catarina Axelsson på UD:s pressjour.
Catarina Axelsson vill inte säga hur hoten är formulerade. Men med anledning av hoten och hur den pågående diplomatiska konflikten har eskalerat den senaste tiden, har situationen för svenskar i landet nu kommit att ändrats, säger hon.
I Vitryssland finns det i dag ett tiotal svenska medborgare bosatta och varje år utfärdas cirka 3 500 besöksvisum från Sverige.
UD har inga rapporter om att svenskar råkat illa ut i Vitryssland, men som svensk i landet bör man vara försiktig med att skylta att man är från Sverige.
– Till exempel uppmanas svenskar som är i landet att undvika exponering av svenska igenkänningstecken på kläder och liknande, säger Catarina Axelsson.

4 kommentarer:

 1. Konflikten med Vitryssland en möjlighet?

  http://bit.ly/SdOGcR

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Om vi har tur.
   Men det är riskabelt.

   Radera
 2. http://milennhag.squarespace.com/demose-mi-lennhag-om-steur/2012/8/13/ryska-huliganer-eller-ryska-regimkritiker.html

  SvaraRadera
 3. Och nu visar det sig att det otäcka lilla landet har fuskat i damernas kula vid OS och därför fråntas guldmedaljen. Har de alls ingen skam i kroppen utan bara steroider ?

  SvaraRadera